fbpx

Izveštaj sa tribine: „Srbi i Albanci, kako dalje?“

28/12/2018
Autor :
Tribine
U organizaciji Centra za društvenu stabilnost, u četvrtak 27. decembra u Klubu poslanika Skupštine AP Vojvodine održana je tribina „Srbi i Albanci, kako dalje?“ Na tribini su govorili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, i diplomata Zoran Milivojević. Razgovor sa gostima je vodio saradnik CZDS Nemanja Starović. Tribini je prisustvovalo preko stotinu zainteresovanih građana, a privukla je i znatnu medijsku pažnju.
Saznajte više

REGION NA KRAJU DECEMBRA 2018. GODINE; ANALIZA STANJA POLITIČKIH ODNOSA U REGIONU NA KRAJU 2018. GODINE

27/12/2018
Autor :
Analize/Geopolitika
Istovremeno, Krasimir Dončev Karakačanov, bugarski ministar odbrane, predsednik VMRO-Bugarski nacionalni pokret (VMRO – Bъlgarsko nacionalno dviženie) i jedan od lidera „Ujedinjenih patriota“, najavio je ozbiljnu mogućnost da Bugarska svojim vetom blokira pristupni proces Makedonije u punopravno članstvo Severoatlantskog saveza-NATO. Kao osnovni razlog za pomenutu mogućnost, Karakačanov je naveo uverenje da Makedonija ne ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o dobrosusedstvu. Doslovno je izjavio: „...Smatraćemo da je Makedonija ispunila sve uslove kada, npr. iz školskih udžbenika budu izbačene odrednice koje pobunu iz 1941. godine opisuju kao ustanak protiv bugarskih okupatora ili ukoliko srednjovekovnom caru Samuilu ne bude uporno brisan bugarski identitet, prema kome se isti borio protiv Vizantinaca i Bugara...“, bio je izričit bugarski ministar odbrane. Takođe, Vlada Republike Bugarske osporava identifikaciju zvaničnog slovenskog jezika u Makedoniji, kao makedonskog. Dakle, u trenutku kada se smatralo da je proces „evroatlantskih integracija“ obezbeđen za vladu u Skoplju, Bugarska najavljuje svoje mere, koje bi u znatnom pogledu bile u stanju da opisane namere makedonske vlade ugroze ili odlože na neodređeni period.
Saznajte više

TRAMPOV SIRIJSKI GAMBIT

27/12/2018
Autor :
Analize/Geopolitika
Sredina decembra 2018. godine, bila je burna za Donalda Trampa. Ne samo zbog uobičajeno frekventnih komunikacija na liniji Bela kuća – Kongres u cilju pripreme budžeta SAD za 2019. godinu, već i zbog neobično aktivnog delovanja prvog čoveka izvršne vlasti SAD na spoljnopolitičkom planu.
Saznajte više

Srbi i Albanci, kako dalje?

26/12/2018
Autor :
Tribine
Centar za društvenu stabilnost svoju decembarsku tribinu posvećuje odnosima Srba i Albanaca. Koje su tačke sporenja dva najmnogoljudnija naroda na ovom delu Balkana u istorijskom smislu i kakvo kompromisno rešenje možemo očekivati za bolni problem Kosova i Metohije u narednom periodu? O tome će na tribini koja se održava u četvrtak, 27.12. od 18 časova […]
Saznajte više

ZATVARANJE JERMENSKOG KRUGA

20/12/2018
Autor :
Analize/Geopolitika
Južni Kavkaz, deo sveta kom ne manjka geopolitičkih izazova, upravo je okončao važan ciklus. Donekle neuobičajeno, region koji obiluje razlikama i suprotstavljenim intersima koji se zasnivaju na različitom etničkom, verskom, socijalnom poreklu ili političkom, društvenom okviru, ovog puta je uspeo da izbegne konfrontaciju koja bi izlazila iz okvira prihvatljivog i prerasla u otvorene, građanske obračune, sa nesagledivim posledicama. Svakako, opasnost od ovakvog razvoja situacije je prisutna i dalje, ali sa nižim izgledom za realizaciju.
Saznajte više
Strana 1 od 3