fbpx

Извештај са трибине: „Срби и Албанци, како даље?“

28/12/2018
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У организацији Центра за друштвену стабилност, у четвртак 27. децембра у Клубу посланика Скупштине АП Војводине одржана је трибина „Срби и Албанци, како даље?“ На трибини су говорили Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије, Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије, и дипломата Зоран Миливојевић. Разговор са гостима је водио сарадник ЦЗДС Немања Старовић. Трибини је присуствовало преко стотину заинтересованих грађана, а привукла је и знатну медијску пажњу.

У име организатора, учеснике трибине и присутну публику је поздравио портпарол ЦЗДС Предраг Рајић, који је нагласио како комплексна заједничка прошлост два народа, као и бројни изазови који нас очекују у будућности, дају повод за хладну и рационалну анализу и покушај да се пронађе најподеснији одговор који нас може водити ка решењу које би задовољило минимум интереса обеју страна.

„Завршница ове године за ионако осетљиве односе Београда и Приштине била је посебно драматична. Једна од ствари које су их додатно уздрмале јесу таксе уведене на робу из Централне Србије“, истакао је у свом обраћању генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, додавши како жели да верује у то да ће односи Београда и Приштине у времену које је пред нама добити шансу за побољшање, те да ћемо изнаћи компромисно решење за проблеме које имамо.

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша је нагласио како су дешавања протеклих месеци уздрмала и положај Албанаца који живе на територији Србије. „Мислимо да ћемо у 2019. години, у првим месецима наставити са дијалогом Београда и Приштине. Матица Албанаца Србије ће засигурно дати свој допринос налажењу једног озбиљног решења за овај вековима стар проблем“, истакао је Бериша.

Дипломата Зоран Миливојевић је у свом обраћању посебну пажњу посветио утицају спољног фактора на односе међу балканским народима и нагласио да готово никада у историји није било могуће регулисати односе међу народима и државама нашег региона без сагласности великих сила. По његовим речима, најновија иницијатива Сједињених Америчких Држава, која се огледа у писмима које је амерички председник Доналд Трамп послао председнику Србије Александру Вучићу и председнику привремених институција у Приштини Хашиму Тачију, показује да ни САД више не гледају на Косово и Метохију као „свршену ствар“, што је до скоро био случај, чиме се отвара простор за разговоре о некаквом компромисном решењу.

Центар за друштвену стабилност је овом трибином заокружио прву годину рада у подмлађеном саставу, током које је организовано 11 веома посећених трибина, уз бројне медијске наступе чланова ЦЗДС, док посебно достигнуће представља интернет портал организације (цздс.срб) на којем се објављују стручне анализе сарадника ЦЗДС.

Видео снимак

Фото галерија