fbpx

Tribina / Novi Sad u XX veku

14/12/2021
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U saradnji i sa podrškom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, održana je javna tribina pod nazivom „Novi Sad u XX veku“. Tribinski program održan je u skladu sa načelima evropske kulturne politike, uz poštovanje principa razvoja publike (decentralizacija kulturnih sadržaja, participacija, odnosno učešće građana i stručne javnosti u procesima kreiranja programa i donošenja odluka, inkluzija, interkulturalnost…), kao i principa internacionalizacije kulturne scene, poboljšanja pristupačnosti kulturnih objekata i kulturnih sadržaja i održivosti projekata, ali i u procesu uspostavljanja jedinstvene kulturne i programske politike na teritoriji Grada Novog Sada.

Na osnovu programskih platformi određenih od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Gradske uprave za kulturu i to u cilju razvoja kulture u 2021. godini, a posebno u vezi sa afirmisanjem realizacije Projekta Evropske prestonice kulture 2022, Centar za društvenu stabilnost, putem projekta „Novi Sad 2022 – Od tradicije do druge Evrope“, ponudio je i sopstveni doprinos ostvarenju opisanih ciljeva.

Tribina je održana u prostorijama Centra za društvenu stabilnost (Ulica Svetozara Miletića, broj 10A, 21000 Novi Sad), 18. novembra 2021. godine, sa početkom u 11 i 30 časova. Usled kompleksne epidemiološke situacije, a u cilju očuvanja zdravlja učesnika programa, tribina je organizovana i realizovana bez prisustva publike. Razgovori u okviru tribine, kao i kompletan program, snimljeni su i u formi audio i video sadržaja, dostupni su na kanalu Centra za društvenu stabilnost na veb sajtu Jutjub.

U svojstvu sagovornika i gostiju na tribini nastupili su prof. dr Goran Vasin, istoričar i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i gospodin Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada. Moderator tribine bio je gospodin Dobrosav Dević, saradnik Centra za društvenu stabilnost. U toku razgovora moderatora sa učesnicima programa, publici su predstavljene veoma interesantne istorijske okolnosti, koje su uslovile veliki razvoj Novog Sada u prethodnom stoleću, što je predstavljalo predložak za tvrdnje koje Novi Sad i danas determinišu, kao Srpsku Atinu, ali i kao novu metropolu na Dunavu.

 

Video snimak

Foto galerija