fbpx

Трибина / Нови Сад у XX веку

14/12/2021
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градске управе за културу Града Новог Сада, одржана је јавна трибина под називом „Нови Сад у XX веку“. Трибински програм одржан је у складу са начелима европске културне политике, уз поштовање принципа развоја публике (децентрализацијa културних садржаја, партиципацијa, односно учешћe грађана и стручне јавности у процесима креирања програма и доношења одлука, инклузија, интеркултуралност…), као и принципа интернационализације културне сцене, побољшања приступачности културних објеката и културних садржаја и одрживости пројеката, али и у процесу успостављања јединствене културне и програмске политике на територији Града Новог Сада.

На основу програмских платформи одређених од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градске управе за културу и то у циљу развоја културе у 2021. години, а посебно у вези са афирмисањем реализације Пројекта Европске престонице културе 2022, Центар за друштвену стабилност, путем пројекта „Нови Сад 2022 – Од традиције до друге Европе“, понудио је и сопствени допринос остварењу описаних циљева.

Трибина је одржана у просторијама Центра за друштвену стабилност (Улица Светозара Милетића, број 10А, 21000 Нови Сад), 18. новембра 2021. године, са почетком у 11 и 30 часова. Услед комплексне епидемиолошке ситуације, а у циљу очувања здравља учесника програма, трибина је организована и реализована без присуства публике. Разговори у оквиру трибине, као и комплетан програм, снимљени су и у форми аудио и видео садржаја, доступни су на каналу Центра за друштвену стабилност на веб сајту Јутјуб.

У својству саговорника и гостију на трибини наступили су проф. др Горан Васин, историчар и професор на Универзитету у Новом Саду и господин Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског архива града Новог Сада. Модератор трибине био је господин Добросав Девић, сарадник Центра за друштвену стабилност. У току разговора модератора са учесницима програма, публици су представљене веома интересантне историјске околности, које су условиле велики развој Новог Сада у претходном столећу, што је представљало предложак за тврдње које Нови Сад и данас детерминишу, као Српску Атину, али и као нову метрополу на Дунаву.

 

Видео снимак

Фото галерија