fbpx

LAZA KOSTIĆ – POLITIČKI PORTRET

25/06/2021
Autor :
Političke biografije
Našoj široj javnosti poznate su mnoge pojedinosti iz života nadahnutog poete Laze Kostića. Međutim, postoje i neke manje poznate činjenice iz života ovog srpskog velikana, a to je sigurno njegov politički angažman. Verovatno pored Svetozara Miletića najinspirativnija politička ličnost druge polovine XIX i početka XX veka je svakako veliki srpski pesnik, dramski pisac, književnik, prevodilac, […]
Saznajte više

DŽEREMI KORBIN – NADA ILI ILUZIJA SAVREMENE BRITANSKE LEVICE

11/02/2019
Autor :
Analize/Političke biografije
Još 1999. godine, Korbin je izjavio da „kosovska kriza“ i optužbe protiv Srbije predstavljaju „lažan genocid i isfabrikovanu predstavu“, da bi 2004. godine u govoru u Parlamentu, u potpunosti negirao tzv. „srpske zločine na Kosmetu“, gde je ponovio stavove novinara Džona Pildžera „...o ogromnom, nenadoknadivom broju izgubljenih ljudskih života koje je odnela \'humanitarna\' misija na Kosovu, pod patronatom NATO-pakta i SAD, uz svesrdnu pomoć Velike Britanije ... kada su bez ikakvog prava i odobrenja Ujedinjenih nacija napali teritoriju jedne suverene zemlje, kako bi odbranili one koji su tu zemlju pokušali da rasparčaju i unište. Posle toga, krivce su proglasili žrtvama, a Srbe, koji su prave žrtve tog zločina, nazvali genocidnim narodom...“. Sa govornice u Parlamentu, Korbin je dalje naglasio da bi: „...svakom razumnom i moralnom čoveku moralo da bude jasno da se genocid nikada nije dogodio na Kosovu, i da su NATO-pakt i Sjedinjene Američke Države svoju akciju opravdavali notornim lažima...“. Slobodana Miloševića, koji je bio predsednik Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, okarakterisao je kao „žrtvu američke imperijalističke politike“.
Saznajte više

BORIS DŽONSON; OMILJENI NEGATIVAC BRITANSKE POLITIKE

06/01/2019
Autor :
Analize/Političke biografije
Bliski odnosi sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdoğan), zagonetne relacije sa Rusijom i čvrst „zagrljaj sa Trampovom administracijom“, možda pre ukazuju na viziju Borisa Džonsona o potrebi obnove multipolarnog sveta, gde bi Velika Britanija, zaista, nanovo, makar i delimično izgradila svoje „gospodstvo na okeanima“, pri čemu bi postojanje Evropske unije, sa svojim normama i nedefinisanim interesima, kao i članstvo Britanije u istoj, predstavljalo samo breme „nepotrebnog tereta“, u realizaciji „oprobanog, ali od 1990. godine, „zapuštenog recepta britanskog „nadzora“ nad celom planetom u novoj eri „ravnoteže sila“, tj. političke platforme i strategije „začete“ u „tjudorovskoj eposi“, a utemeljene nakon Restauracije iz 1660. godine. Možda je Boris Džonson jedan od protagonista, nikada uobličene, „nove doktrine“, prema kojoj Vašington, Moskva i London imaju samo jednog, nedostižnog takmaca – onog na Dalekom Istoku… koji sve bliži…
Saznajte više

BORIS DŽONSON; OMILJENI NEGATIVAC BRITANSKE POLITIKE

17/12/2018
Autor :
Analize/Političke biografije
Vaspitavan u porodici, gde su njegovi roditelji baštinili liberalno-konzervativne i liberalno-demokratske ideje sa izraženim postmodernističkim shvatanjima o prirodi čoveka, čovečanstva i života u celini; odrastao sa braćom i sestrom, koji su od najranijeg doba negovali liberalno-demokratske i levo-liberalne protoglobalističke filosofske doktrine; od školskih i studentskih dana okružen socijalnim staležom sa konzervativnim pogledima u političkim i društvenim interakcijama i platformama savremene zbilje; oženjen sa suprugama, čije karaktere determinišu krajnja levo-liberalna, pa čak i levičarska ubeđenja; živeo u zajednicama i sredinama, gde su dominantno učešće, u ukupnom udelu stanovništva imali kolektiviteti sa neomarksističkim, „trockističkim“, levo-liberalnim, a u svemu postmodernističkim stavovima, idejama i sistemima percepcije društva u celini, Boris Džonson usvojio je specifičnu svest o političkim, duhovnim i kulturološkim procesima i stanjima koji su se odvijali (i još uvek se odvijaju) u Velikoj Britaniji na kraju prethodnog i u prvim decenijama sadašnjeg milenijuma.
Saznajte više

BORIS DŽONSON; OMILJENI NEGATIVAC BRITANSKE POLITIKE

29/11/2018
Autor :
Analize/Političke biografije
Rastrojen, rasejan, beskrupulozan, nevaspitan, lucidan, nekonzistentan... samo su pojedine od mnogih negativnih ocena karaktera ličnosti bivšeg gradonačelnika Londona i šefa britanske diplomatije, Borisa Džonsona, aktuelnog poslanika u Donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, izabranog ispred izbornog okruga Aksbridž i Južni Ruislip (Uxbridge and South Ruislip constituency) u Grofoviji Veliki London (Greater London County).
Saznajte više
Strana 1 od 3