fbpx

Izveštaj sa tribine „OSAM VEKOVA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE“

23/04/2019
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U nameri da obeležimo veliki jubilej, osam vekova od 1219. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva dobila svoju autokefalnost, u punom programskom prostoru Centra za društvenu stabilnost, 22. aprila 2019. godine sa početkom u 19 časova, održana je javna tribina pod nazivom „Osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“.

Centar za društvenu stabilnost program je organizovao u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada. Istovremeno, predstavljena je monografija „Srpska pravoslavna crkva – osam vekova istorije u slici i reči“, koautora Borisa Stojkovskog, Srđana Ercegana i Valentine Vuković.

Prisutnu publiku, svojim uvodnim izlaganjem pozdravio je msr Srđan Graovac, predsednik Upravnog odbora Centra za društvenu stabilnost. Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine, msr Ognjena Karanovića, direktora CZDS, bili su doc. dr Boris Stojkovski, istoričar i univerzitetski profesor na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, msr Nenad Stojanović, teolog i istoričar, te Srđan Ercegan, urednik Izdavačke kuće „Datastatus“ i kustos.

U interaktivnim, međusobnim i razgovorima sa prisutnim građankama i građanima u publici, sagovornici CZDS naglasili su istorijski i savremeni značaj i status Srpske pravoslavne crkve, odnosno vrednost istorijskih stanja i procesa, kao i samih događaja koji su uslovili autokefalnost, kao i nastanak Srpske pravoslavne crkve, pre gotovo jedan milenijum.

Profesor Stojkovski predstavio je istorijat nastanka naše crkve, kao i važnost saradnje iste sa modernom srpskom državom i uopšte savremenim društvom. Msr Nenad Stojanović publici je pružio naučnu analizu pojma i pojave bogoslovskog usmerenja – svetosavlja, kao „filosofije života“, kako je isto determinisao Ava Justin Popović. Srđan Ercegan opisao je ulogu Srpske pravoslavne crkve u razvoju umetnosti i kulture srpskog naroda.

Video snimak