fbpx

Извештај са трибине „ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ“

23/04/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У намери да обележимо велики јубилеј, осам векова од 1219. године, када је Српска православна црква добила своју аутокефалност, у пуном програмском простору Центра за друштвену стабилност, 22. априла 2019. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „Осам векова аутокефалности Српске православне цркве“.

Центар за друштвену стабилност програм је организовао у сарадњи са Градском управом за културу Града Новог Сада. Истовремено, представљена је монографија „Српска православна црква – осам векова историје у слици и речи“, коаутора Бориса Стојковског, Срђана Ерцегана и Валентине Вуковић.

Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је мср Срђан Граовац, председник Управног одбора Центра за друштвену стабилност. Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, мср Огњена Карановића, директора ЦЗДС, били су доц. др Борис Стојковски, историчар и универзитетски професор на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, мср Ненад Стојановић, теолог и историчар, те Срђан Ерцеган, уредник Издавачке куће „Датастатус“ и кустос.

У интерактивним, међусобним и разговорима са присутним грађанкама и грађанима у публици, саговорници ЦЗДС нагласили су историјски и савремени значај и статус Српске православне цркве, односно вредност историјских стања и процеса, као и самих догађаја који су условили аутокефалност, као и настанак Српске православне цркве, пре готово један миленијум.

Професор Стојковски представио је историјат настанка наше цркве, као и важност сарадње исте са модерном српском државом и уопште савременим друштвом. Мср Ненад Стојановић публици је пружио научну анализу појма и појаве богословског усмерења – светосавља, као „философије живота“, како је исто детерминисао Ава Јустин Поповић. Срђан Ерцеган описао је улогу Српске православне цркве у развоју уметности и културе српског народа.

Видео снимак