fbpx

DNEVNIK: Mađarska pruža podršku Srbiji na evropskom putu

27/04/2018
Autor :
Vesti

Ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter ocenio je juče u Novom Sadu da su bilateralni odnosi između Srbije i Mađarske odlični i da to prati pomak u ekonomskim i privrednim vezama.

1
Foto: Dnevnik.rs

– Mađarska od 2015. svake godine ima bar jednu investiciju u Srbiji – rekao je Pinter novinarima. – U 2015. smo imali investicije u Senti, 2016. u Subotici i Nišu, 2017. u Bečeju… Uprkos tim investicijama i tome što poklanjamo veliku pažnju dolasku naših investitora u Srbiju, naša država još nije među deset najvećih stranih investitora u Srbiji. Zahvaljujući tim odličnim bilateralnim vezama, koje verujem da će ostati na ovom sjajno dobrom tragu, ja sam siguran u to da će Mađarska vrlo brzo biti među deset najvećih inostranih investitora u Srbiji.

Ambasador Mađarske juče je učestvovao na tribini „Srpsko-mađarski odnosi u 21. veku” koja je u organizaciji novosadskog Centra za društvenu stabilnost održana u Skupštini Vojvodine. Namera organizatora je bila, kako je to na pitanje novinara naveo portparol Centra Predrag Rajić, da se kroz diskusiju sagledaju odnosi, ne samo dveju vlada nego i dvaju naroda, i da se ukaže na ona pitanja koja bi se možda mogla još otvoriti. Osim ambasadora, prilog diskusiji dali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor Zavoda za uybenike Dragoljub Kojčić.

Pinter je uoči početka tribine rekao novinarima i da je Mađarska već godinama najvažniji partner Srbiji na evropskom putu. Mađarska vlada, naveo je on, od 2015. godine obezbeđuje jednog od svojih najboljih stručnjaka Vladi Srbije koji na dnevnom nivou učestvuje u poslovima Ministarstva evropskih integracija i obezbeđuje podršku Srbiji na evropskom putu.

– Srbija kao i do sada može da očekuje našu podršku u procesu evrointegracija, ne samo u Briselu nego i u drugim glavnim gradovima Evropske unije – poručio je Pinter.
Srbija kao i do sada može da očekuje našu podršku u procesu evrointegracija, ne samo u Briselu nego i u drugim glavnim gradovima Evropske unije (Ambasador Atila Pinter)

Pastor je na pitanje novinara na koji način se ti dobri odnosi između Srbije i Mađarske reflektuju na odnose između građana srpske i mađarske nacionalnosti, rekao da može samo ponoviti onaj odgovor koji permanentno daje na to pitanje.

– Mislim da najveći benefit od razvoja odnosa dveju država imaju mađarska zajednica u Vojvodini i srpska zajednica u Mađarskoj – kazao je Pastor. – Upoređujući sadašnje stanje s nekim prethodnim koje pamtimo, mislim da je najveći iskorak u tom smislu to da se danas u Srbiji mađarska zajednica ne doživljava kao potencijalni faktor destabilnosti ili nestabilnosti, nego se doživljava s prihvatanjem, poštovanjem i otvorenošću. Mislim da je to najveći i najznačajniji doprinos iz razvoja tih međudržavnih odnosa.


Mešovita međudržavna komisija produžila rad

Na pitanje „Dnevnika” kada će javnost biti upoznata s rezultatima rada Mešovite međudržavne komisije koja je istraživala činjenice istorijskih događaja za vreme i posle Drgugog svetskog rata u Vojvodini, ambasador Mađarske Atila Pinter je odgovorio da je Komisija produžila svoj rad, ali da se nada da će taj posao biti završen.

– Želeli smo da taj rad zaključimo ove godine, ali Komisija je nagovestila da bi želela da ga nastavi, tako da ovog trenutka ne bih mogao da odgovorim na vaše pitanje. Mi smo podržali da se to poglavlje procesa pomirenja zaključi jer bismo tada mogli da se koncentrišemo na ostala pitanja iz oblasti kulture, privrede, trgovine i sporta, a ne samo na ona koja su prouzrokovala veoma ozbiljne probleme za sve nas.


Direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić je, osvrćući se na različite faze odnosa koji su Srbija i Mađarska imale kroz istoriju, ocenio da su odnosi dveju država konstantno u uzlaznoj fazi, ističući značaj mađarske nacionalne zajednice u gradnji tih odnosa, kao i ekonomsku saradnju koja svima donosi benefit. On je naglasio da pozitivna evolucija odnosa Srbije i Mađarske nije samo na korist tih država nego predstavlja dobru paradigmu za celu evropsku zajednicu.

Izvor: www.dnevnik.rs

Ostavite odgovor