fbpx

Ukrajina je izabrala predsednika!

21/04/2019
Autor :
Vesti/Gostovanja

Predrag Rajić portparol CZDS

David Vještica kamerman

Volodimir Zelenski je sudeći po prvim rezultatima osvojio oko 73% glasova i tako postao šesti predsednik ove države od njene nezavisnosti 1991. godine.

Izborni dan je protekao mirno, bez većih nepravilnosti, incidenata ili sukoba.

U štabu Ze! komande bili su veoma predusretljivi prema novinarima i raspoloženi za saradnju. Ukrajinski novinari su otkrili da Zelenski pobeđuje prevashodno zbog serije loših procena aktuelnog predsednika. Takođe, pristalice Zelenskog, ali i ukrajinski analitičari smatraju i nadaju se, kako je moguće da upravo Zelenski s obzirom na visoku popularnost koju uživa širom države ujedini različite socijalne stratume, sve oblasti i sve etničke zajednice.

Zelenski je zabeležio trijumf u svim delovima države, što nije pošlo za rukom nijednom prethodnom predsedniku.
Tokom prvog obraćanja javnosti, novoizabrani predsednik je pohvalio domaće demokratske kapacitete. Zahvalio se svojim roditeljima, supruzi, saradnicima, ističući da je ovo i njihova pobeda.

Posebnu zahvalnost je uputio ukrajinskim vojnicima koji učestvuju u ratu na Donbasu.

Prilikom svog drugog pojavljivanja, odgovarajući na pitanja novinara, Zelenski je obećao da će kao predsednik štiti ukrajinski jezik i njegovu upotrebu u javnoj sferi i institucijama. Prihvatio je pruženu ruku svog protivkandidata Petra Porošenka, zahvalio mu na svemu i rekao da će mu se obratiti za savet ukoliko oseti potrebu. Na donekle ironično pitanje da li vidi Porošenka u svom budućem timu nije odgovorio direktno.

Po pitanju odnosa sa Ruskom Federacijom naglasio je kako će insistirati na sprovođenju Minskih sporazuma. Takođe, rekao je da on i njegov tim imaju plan za povratak istočnog Donbasa i Krima u ustavno-pravni poredak Ukrajine, ali da nije vreme da ga otkriva u potpunosti.

Ponovio je da će se zalagati za nastavak evro-atlantskog puta Ukrajine.

Situacija u Kijevu nakon izbora je mirna, bez tenzija i incidentnih situacija.