fbpx

Украјина је изабрала председника!

21/04/2019
Аутор :
Vesti/Гостовања

Предраг Рајић портпарол ЦЗДС

Давид Вјештица камерман

Володимир Зеленски је судећи по првим резултатима освојио око 73% гласова и тако постао шести председник ове државе од њене независности 1991. године.

Изборни дан је протекао мирно, без већих неправилности, инцидената или сукоба.

У штабу Зе! команде били су веома предусретљиви према новинарима и расположени за сарадњу. Украјински новинари су открили да Зеленски побеђује превасходно због серије лоших процена актуелног председника. Такође, присталице Зеленског, али и украјински аналитичари сматрају и надају се, како је могуће да управо Зеленски с обзиром на високу популарност коју ужива широм државе уједини различите социјалне стратуме, све области и све етничке заједнице.

Зеленски је забележио тријумф у свим деловима државе, што није пошло за руком ниједном претходном председнику.
Током првог обраћања јавности, новоизабрани председник је похвалио домаће демократске капацитете. Захвалио се својим родитељима, супрузи, сарадницима, истичући да је ово и њихова победа.

Посебну захвалност је упутио украјинским војницима који учествују у рату на Донбасу.

Приликом свог другог појављивања, одговарајући на питања новинара, Зеленски је обећао да ће као председник штити украјински језик и његову употребу у јавној сфери и институцијама. Прихватио је пружену руку свог противкандидата Петра Порошенка, захвалио му на свему и рекао да ће му се обратити за савет уколико осети потребу. На донекле иронично питање да ли види Порошенка у свом будућем тиму није одговорио директно.

По питању односа са Руском Федерацијом нагласио је како ће инсистирати на спровођењу Минских споразума. Такође, рекао је да он и његов тим имају план за повратак источног Донбаса и Крима у уставно-правни поредак Украјине, али да није време да га открива у потпуности.

Поновио је да ће се залагати за наставак евро-атлантског пута Украјине.

Ситуација у Кијеву након избора је мирна, без тензија и инцидентних ситуација.