fbpx

Трибина „Жена као стуб заједнице“ привукла велику пажњу

08/03/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У пуној Свечаној сали Скупштине Општине Бачки Петровац, 7. марта 2019. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „Жена као стуб заједнице“. Центар за друштвену стабилност програм је организовао у сарадњи са Заводом за равноправност полова Аутономне Покрајине Војводине и уз подршку Општинске управе Општине Бачки Петровац.

Трибини је присуствовао велики број грађанки и грађана Бачког Петровца, а између поменутих и председник Општине, господин Срђан Симић, те многи уважени представници локалне самоуправе и Аутономне Покрајине Војводине. Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је господин Предраг Рајић, портпарол Центра за друштвену стабилност и политички аналитичар. Уважене саговорнице и гошће Центра и модераторке трибине, Иване Вујић, новинарке и сараднице нашег удружења, која је и водила програм, биле су: Љибушка Лакатош, председница Националног савета словачке националне мањине, Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета буњевачке националне мањине и Ержебет Марјанов, новинарка листа „Дневник“.

У интерактивним, међусобним и разговорима са присутним грађанкама и грађанима у публици, саговорнице ЦЗДС нагласиле су историјски и савремени значај и статус Међународног дана жена, односно 8. марта, као и борбе жена и целокупног друштва у Србији у циљу постизања и очувања неопходне равноправности између полова, као врхунског принципа социолошког феномена „социјалне правде“ и достигнутог степена афирмације људских права. Такође, фокус пажње програма био је поклоњен сагледавању статуса жена, припадница заједница националних мањина у Србији, при чему је наглашено, да наша земља „пружа пример свим европским државама“ у политици и култури очувања вредности мултиетничког и мултиконфесионалног карактера једног друштва.

Госпођа Лакатош истакла је потребу да припаднице словачке националне заједнице очувају свој национални језик, али и да преузму агилнију улогу у управљачким политичким структурама своје заједнице и државе у целини. Сузана Кујунџић Остојић представила је резултате рада женске популације у оквиру буњевачког Националног савета и целокупне заједнице, док је госпођа Марјанов, кроз лични, искуствени пример, идентификовала све изазове са којима се једна жена сусреће у току изградње своје професионалне каријере.

Погледајте кратак снимак,  а у наставку и целу трибину:

Видео снимак

Фото галерија