fbpx

Трибина / Србија после пандемије

14/12/2021
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градске управе за културу Града Новог Сада, одржана је јавна трибина под називом „Србија после пандемије“. Трибински програм одржан је у складу са начелима европске културне политике, уз поштовање принципа развоја публике (децентрализацијa културних садржаја, партиципацијa, односно учешћe грађана и стручне јавности у процесима креирања програма и доношења одлука, инклузија, интеркултуралност…), као и принципа интернационализације културне сцене, побољшања приступачности културних објеката и културних садржаја и одрживости пројеката, али и у процесу успостављања јединствене културне и програмске политике на територији Града Новог Сада.

На основу програмских платформи одређених од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градске управе за културу и то у циљу развоја културе у 2021. години, а посебно у вези са афирмисањем реализације Пројекта Европске престонице културе 2022, Центар за друштвену стабилност, путем пројекта „Нови Сад 2022 – Од традиције до друге Европе“, понудио је и сопствени допринос остварењу описаних циљева.

Трибина је одржана у просторијама Центра за друштвену стабилност (Улица Светозара Милетића, број 10А, 21000 Нови Сад), 17. новембра 2021. године, са почетком у 13 часова. Услед комплексне епидемиолошке ситуације, а у циљу очувања здравља учесника програма, трибина је организована и реализована без присуства публике. Разговори у оквиру трибине, као и комплетан програм, снимљени су и у форми аудио и видео садржаја, доступни су на каналу Центра за друштвену стабилност на веб сајту Јутјуб.

У својству саговорника и гостију на трибини наступили су господин Александар Софић, дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, госпођа Маја Грбић, дипломирана правница и господин Сава Стамболић, дипломирани правник и шеф Кабинета градоначелника града Суботице. Модератор трибине био је господин Огњен Карановић, историчар и директор Центра за друштвену стабилност. У току разговора модератора са учесницима програма, представљена је евалуација резултата предузетих мера надлежних органа Републике Србије и у оквиру ње, посебно Аутономне Покрајине Војводине, у вези са сузбијањем негативних последица пандемије по српску привреду и стандард грађана у северној српској покрајини.

Покрајински секретар, господин Александар Софић, изразито садржајно, представио је рад Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, где је пособно истакнут значај материјално-финансијских подстицаја, који су пружени различитим привредним субјектима у северној српској покрајини, ради сузбијања светске економске кризе, изазване пандемијом. Такође, покрајински секретар, господин Софић, представио је низ веома успешних пројеката, који су помогли очувању развоја српске привреде у АП Војводини. Неколико описаних пројеката односили су се на број и квалитет субвенција у области набавке техничке опреме за привредна друштва и предузетнички сектор. Свакако, истакнут је и значај субвенција у вези са отварањем око 2000 нових радних места у шездесет привредних субјеката у АП Војводини. Несумњиво, посебан значај указан је развоју ИТ сектора и електронске државне управе. Госпођа Маја Грбић представила је значај развоја саобраћајне инфраструктуре у Србији у последњих неколико година, са посебним нагласком на чињеницу да је за свега неколико година завршено девет великих аутопутева. Неспорни фактицитет непрекинутог развоја српске привреде проналазимо и у чињеници да велики инфраструктурни пројекти нису прекидани, нити се налазе у одређеном рецесивном статусу, без обзира на пандемијску и светску економску кризу, која је погодила регион, али и целу планету. Господин Стамболић указао је на значај реформи привреде и државне управе у Србији у последњих неколико година, који су у многоме допринели чињеници да српска економија није у великој мери „оштећена“ негативним последицама пандемијско-здравствене и светске економске кризе. Такође, господин Стамболић описао је и тренутни геополитички положај наше земље у условима светске кризе.

 

Видео снимак

Фото галерија