fbpx

Трибина „Србија и НАТО – куда даље?“

01/11/2018
Аутор :
Vesti/Трибине
Погледај видео

У сали Трибине младих Културног центра Новог Сада, Центар за друштвену стабилност организовао је трибину на изузетно актуелну и веома значајну тему о којој је говорио и сам наслов панела: „Србија и НАТО – куда даље?“. Панел је одржан 31. октобра 2018. године са почетком у 16 и 30 часова.

У околностима када су границе најмоћнијег војно-политичког савеза у историји човечанства проширене и на пространства „европских меридијана“, где се донедавно никада нису налазиле, Србија се суочила са фактицитетом, према коме се њене државне границе, сада, готово у потпуности ослањају на земље НАТО-пакта. Приступањем Црне Горе Североатланском савезу и покретањем поступка учлањења Македоније истом, сигурно је измењен и однос снага политичке констелације у региону.

Управо, о датим питањима на „октобарској трибини“ Центра за друштвену стабилност, разговарали су више него еминентни и компетентни саговорници и панелисти наше организације: Љубинка Милинчић, главна уредница руске медијске агенције Спутњик, Владимир Ђукановић, народни посланик и делегат Републике Србије при Парламентарној скупштини НАТО, Зоран Остојић, новинар и политички коментатор, Јакша Шћекић, новинар и политички коментатор. Модератор трибине био је Предраг Рајић, дипломирани правник и геополитички аналитичар.

У веома динамичној дискусији и вербалној интеракцији са присутним гостима у публици, Љубинка Милинчић је нагласила да је потпуно јасно да су од 2014. године односи између Руске федерације и НАТО-пакта у приличној мери нарушени, али да сарадња између ова два субјекта међународне политике није престала, а истовремено је изнела процену да ће Русија своју политику према Србији и у наредном периоду дефинисати у складу са опредељењима српске владе у погледу очувања статуса војне неутралности Републике Србије.
Српски парламентарац Владимир Ђукановић посебно је указао на чињеницу да се однос НАТО-пакта према интересима Србије у последњем периоду веома променио и то у корист српског народа, али да се императив политике заштите тих виталних интереса државе Србије огледа у потреби очувања статуса војне неутралности, коју је потребно да „…љубоморно чувамо и у будућности“.

Новинари, Зоран Остојић и Јакша Шћекић указали су на потенцијалну „беспредметност“ разговора о односима Србије и НАТО-пакта, јер према њиховом мишљењу, не постоје објективни услови који би омогућили Србији покретање процеса приступања у пуноправно чланство у овој светској војно-политичкој алијанси.

Заједнички утисак панелиста и публике на крају трибине отелотворен је у мишљењу да је за Србију неопходно да очува статус војне неутралности, али истовремено да одржи политику партнерства и сарадње са НАТО-пактом, што је и становиште Центра за друштвену стабилност.

Видео снимак

Фото галерија