fbpx

Трибина / Историја српске позоришне уметности – Први кораци „мезимчета српског“: поводом 160 година од оснивања Српског народног позоришта

14/12/2021
Аутор :
Трибине
Погледај видео

Трибински програм одржан је у складу са начелима европске културне политике, уз поштовање принципа развоја публике (децентрализацијa културних садржаја, партиципацијa, односно учешћe грађана и стручне јавности у процесима креирања програма и доношења одлука, инклузија, интеркултуралност…), као и принципа интернационализације културне сцене, побољшања приступачности културних објеката и културних садржаја и одрживости пројеката, али и у процесу успостављања јединствене културне и програмске политике на територији Града Новог Сада.

На основу програмских платформи одређених од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градске управе за културу и то у циљу развоја културе у 2021. години, а посебно у вези са афирмисањем реализације Пројекта Европске престонице културе 2022, Центар за друштвену стабилност, путем пројекта „Нови Сад 2022 – Од традиције до друге Европе“, понудио је и сопствени допринос остварењу описаних циљева.

Трибина је одржана у просторијама Центра за друштвену стабилност (Улица Светозара Милетића, број 10А, 21000 Нови Сад), 18. новембра 2021. године, са почетком у 13 часова. Услед комплексне епидемиолошке ситуације, а у циљу очувања здравља учесника програма, трибина је организована и реализована без присуства публике. Разговори у оквиру трибине, као и комплетан програм, снимљени су и у форми аудио и видео садржаја, доступни су на каналу Центра за друштвену стабилност на веб сајту Јутјуб.

У својству саговорника на трибини, наступила је др Исидора Поповић, театролог. Модератор трибине био је господин Огњен Карановић, историчар и директор Центра за друштвену стабилност. У поводу стошездесетогодишњице оснивања Српског народног позоришта, Центар за друштвену стабилност организовао је и реализова трибински разговор са др Поповић, једним од најпознатијих познавалаца истријата развоја српске позоришне уместности, а свакако и важних сегмената који су условили настанак и потоњу повесницу живота „мезимчета српског“. Госпођа Поповић представила је историјат узбудљивог настанка, овог „мезимчета српског“, те 1861. године у Новом Саду, али пре тога, на веома садржајан начин, указала је на важне сегменте историје српске позоришне уметности од средњег века, па све до савременог доба.

 

Видео снимак

Фото галерија