fbpx

Трибина: 100 ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА 1918-2018

13/11/2018
Аутор :
Трибине
Датум одржавања : 16.11.2018
Време одржавања : 19:00

Учесници

 • Игор Мировић

  председник Покрајинске владе

 • др Ђорђе Ђурић

  историчар

 • др Саша Марковић

  историчар

Модератор

 • мср Огњен Карановић

  директор ЦЗДС и историчар

У оквиру новембарског циклуса говорног програма, Центар за друштвену стабилност организује трибину 100 ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА 1918-2018

Заправо, Центар за друштвену стабилност придружује се импозантним напорима државних органа Републике Србије, установа српске науке, уметности, просвете и, уопште културе у нашој земљи, у намери да као друштво у целини на достојанствен начин обележимо велики јубилеј – један век од ПРИСАЈЕДИЊЕЊА СРЕМА, БАЧКЕ, БАНАТА И БАРАЊЕ Краљевини Србији, који наша држава, путем пригодних програма обележава крајем новембра 2018. године.

У историјату ових пространстава, као и у историји српског народа, јубилеј вишегодишњице, па и стогодишњице одређеног историјског догађаја, углавном поседује одређене, веома специфичне карактеристике, које се обично огледају у чињеници да након више деценија, као и после једног столећа, резултати историјских догађаја, стања и процеса из прошлости, не опстану до дана када би требало да буде обележен тај њихов јубилеј. Присаједињење данашњих простора Војводине матици Србији од пре једног века представља грандиозан успех вишестолетне државотворне мисли пречанских Срба и других националних заједница у северној српској покрајини, који се одржао и након стотину година, али који данас представља и једну трајну и неопозиву категорију савремене политичке збиље.

У којим параметрима историјско-научних и политичко-културолошких категорија је потребно да посматрамо чин Присаједињења и који је значај Збора у Руми од 24. новембра 1918. године и Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи од 25. новембра 1918. године, одговоре ће понудити уважени гости и саговорници Центра за друштвену стабилност на предстојећој трибини: господин Игор Мировић, председник Покрајинске владе, др Ђорђе Ђурић, историчар и др Саша Марковић, историчар.

Модератор трибине је мср Огњен Карановић, директор ЦЗДС и историчар

Са задовољством Вас очекујемо у сали Трибине младих Културног центра Новог Сада, 16. новембра 2018. године (петак) у 19 часова.