fbpx

Шта је Српска напредна странка променила у Србији од оснивања до данас?

21/10/2021
Аутор :
Анализе

На данашњи дан пре 13 година у Србији се родила политичка странка која је променила вредносни систем и вратила веру у наш народ и државу.

Тог 21.10.2008. године, људи предвођени Александром Вучићем и Томиславом Николићем одлучили су да је дошло време да се политика у Србији мења из корена. Крајње је време било да политичари схвате да су ту због народа, да се за њега боре, раде и да једино народу полажу рачуне.

Економски, социјални, политички услови и стање у друштву те 2008. године били су такви да је било неопходно стварање нове енергије, окупљање нових људи и идеја који ће започети борбу да се заустави даље пропадање Србије. Српску напредну странку основали су они којима је било доста понижења и пораза кроз које смо пролазили током претходних година и деценија, обични људи, интелектуалци, радници и сељаци жељни промена.

Странка је настала у јеку политичке кризе и нестабилности, нарастујуће економске беде, времену када је Србија била на коленима. Те јесени на политичкој сцени Србије настао је нови почетак који је вратио грађанима наду да може и мора бити много боље, да опште добро мора бити испред било којег посебног и да је интерес државе важнији од било чијег личног интереса.

Уследиле су године тешке опозиционе борбе са криминалним и корумпираним режимом којим су управљали страни амбасадори и домаћи тајкуни. Са друге стране, иза Српске напредне странке није стајао нико осим народа жељног промена. Услови за политички рад тих година били су веома тешки, приступ медијима строго контролисан и ограничен од стране режима којем је једини циљ био опстанак на власти и даље богаћење. Опозициони лидери били су изложени брутално прљавој кампањи, а сви јавни ресурси директно су били подређени режиму.

Међутим, Српска напредна странка имала је јасну визију Србије, план и програм за опоравак земље, идеје и људе које је понудила грађанима, изузетно вредне, храбре и борбене активисте на терену, и све то, синергија идеја, вредности и људи донело је велику победу и промену на политичкој сцени Србије 2012. године. Народ је успео да победи тајкуне, странце и њихове послушнике и на чело државе дошли су они који су дужни и одговорни једино грађанима.

Србија је почела неповратно да се мења. У наредних осам година, пре свега захваљујући визији, енергији и борбености Александра Вучића Србија се као феникс подигла из пепела и постала економски, политички и војни лидер у региону.

Храбрим мерама фискалне консолидације из 2014. године и одговорним вођењем јавних финансија држава је спасена од банкрота. Економским реформама у области радног и привредног законодавства, социјалног осигурања, пореске и монетарне политике створен је најповољнији пословни амбијент за улагања у региону. Као резултат тога данас имамо рекордан прилив директних страних инвестиција и смањење стопе незапослености са затечених 26,5% на 11,1% за свега неколико година. Лично Александар Вучић отворио је више од 200 фабрика у којима је запослено неколико стотина хиљада радника. Просечна зарада порасла је са 330 на 560 евра, минимална са 15.500 динара на 35.000 динара, а инфлација и курс евра су годинама на стабилном нивоу без већих осцилација. Пензије континуирано расту током претходних година, а пракса је постала и да сваке године наши најстарији суграђани рачунају и на једнократну финансијску помоћ државе. Јавни дуг је испод нивоа Мастрихта, а БДП ће ове године први пут у историји прећи 50 милијарди евра ( 2012 године био је 33 милијарде евра). У Србији се данас инфраструктурно гради више него икада, хиљаде километара нових путева је урађено, у току је изградња брзе пруге, а велика средства се улажу и у заштиту животне средине и енергетску ефикасност. Према програму развоја “Србија 2025”, који су у децембру 2019. године представили председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић предвиђено да просечна плата у Србији 2025. године буде 900 евра, просечна пензија 440 eвра, као и да свако село у Србији добије воду за пиће и канализацију. Широм државе обновљено је и изграђено на десетине вртића, школа, болница, домова здравља, спортских хала и терена. Чињеница је да Србија данас више није иста она земља каква је била до 2012. године и да смо са последњег места у региону успели да дођемо на прво и постанемо мотор покретач економског развоја читавог Балкана.

Осим очигледних и мерљивих успеха у економији, један од највећих успеха политике Александра Вучића и Српске напредне странке је то што је нашем народу враћен национални понос, а држави независност и самосталност у одлучивању. Србија се данас више не стиди својих жртава, поноси се славном историјом и гаји културу сећања и памћења оних чији су животи узидани у темељ наше отаџбине. Томе у прилог говори подизање споменика Стефану Немањи, Краљу Петру, обележавање годишњице “Олује” и НАТО агресије, завршетак радова на Храму Светом Сави, обнова Народног музеја, први играни филм о Јасеновцу, филмови о херојима са Кошара, законска заштита ћирилице, као и многи други пројекти усмерени на обнову и очување националне свести, идентитета, духа и традиције нашег народа.

Питање Косова и Метохије успели смо поново да вратимо за сто, и данас то више ни за кога није “завршена прича” и свима је јасно да се никада неће ни завршити без уважавања интереса Србије. Током претходних неколико година 18 држава је повукло признање независности лажне државе Косово, а спречен је и улазак Косова у бројне међународне организације попут Интерпола и Унеско. Током бриселског процеса показали смо се као кредибилан и одговаран партнер, спреман на компромис и помирење, али никако на понижење.

Осим тога, на спољном плану, Србија је након политичких промена 2012. године напустила политику “Европа нема алтернативу” и наша политика данас је “Србија нема алтернативу”! Током претходних осам година остали смо на европском путу, и управо за време власти Српске напредне странке отворена су прва преговарачка поглавља у процесу европских интеграција. Међутим, са друге стране, успели смо да наше односе са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином подигнемо на највиши ниво и да са њима направимо право стратешко партнерство и челично пријатељство. Такође, отворили смо се и према Арапском свету, обновили пријатељства са земљама из Покрета несврстаних и Србија је данас у пуном смислу те речи исток западу и запад истоку. Сарађујемо са свима са којима можемо да пронађемо заједнички интерес и градимо пријатељства на свим странама света. Често се могу чути замерке да наша земља данас седи на више столица, међутим Србија заправо седи само на једној столици, српској, и то управо захваљући вођењу независне и самосталне унутрашње и спољне политике.

Уколико би покушали да сумирамо ових 13 година од појаве Српске напредне странке на политичкој сцени Србије, и 8 година од промене власти, као закључак се намеће да је коначно заустављен деценијски процес пропадања наше државе, да се Србија данас економски опоравила и национално усправила, повратила самосталност и независност у одлучивању и да је Александар Вучић успео да отме Србију из наручја странаца и тајкуна и врати је сопственом народу. Данас грађани Србије сами одлучују о својој будућности, без икаквих диктата са стране, и политичари једино њима полажу рачуне.

Српска напредна странка показала је да је странка будућности, спремна да се даље мења и развија, отворена за нове људе и идеје јер само на тај начин може бити способна да обезбеди српском народу и Србији стабилност и даљи напредак. Она је данас увелико превазишла карактер политичке партије и израсла у прави народни покрет који окупља људе који деле идеју и визију Александра Вучића о изградњи слободне, независне, модерне и јаке Србије.

Живела Српска напредна странка! Живела Србија!