fbpx

Српска читаоница / Краљ Петар II Карађорђевић – владар без земље

28/07/2022
Аутор :
Емисије
Погледај видео

Краљ Петар Други збачен је са престола одлуком југословенске Уставотворне скупштине 29. новембра 1945. године, а две године касније, заједно са другим члановима породице проглашен је ратним злочинцем и народним непријатељем. Династији Карађорђевић конфискована је сва имовина, а њеним члановима био је забрањен повратак у Југославију.

Од 1944. године краљ је био ожењен грчком принцезом Александром, а у том браку 1945. године рођено је њихово једино дете. Чак и склапање брака краља Петра у условима рата и избеглиштва, а од стране његових противника, али и савезника оглашено је као чин непријатељства и неморала.

Након рата, безуспешо је указивао на страхоте комунистичке диктатуре у Југославији. Живео је у Великој Британији, а потом у Француској све до средине педесетих година, од када је све чешће боравио у Сједињеним Америчким Државама. Све време избеглиштва покушавао је да помири и обједини бројне, у првом реду српске, организације исељеника у дијаспори. Неко време, био је чест гост, додуше у незваничном статусу, америчких председника, али „светска политика“ га је лагано „потискивала у страну“.

Опхрван брачним, финансијским, политичким и здравственим проблемима, краљ Петар II Карађорђевић преминуо је у Општој болници у Денверу 3. новембра 1970. године у 47. години живота.

Видео снимак