fbpx

РТВ: Сијарто: Србија мора брже у ЕУ, нисмо задовољни 2025-ом

27/04/2018
Аутор :
Vesti

[et_pb_section bb_built=“1″ _builder_version=“3.0.80″][et_pb_row][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“3.0.80″ background_layout=“light“ text_orientation=“justified“ border_style=“solid“]

БРИСЕЛ – Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас након састанка са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом да Унија треба да буде много одлучнија у намери да убрза проширење на земље западног Балкана, те да је неопходно да ове године отвори сва поглавља у преговорима о придруживању са Србијом и Црном Гором.

„Мађарска је веома незадовољна ставом Европске комисије да ове две земље могу да буду примљене најраније 2025. године“, казао је Сијарто за МТИ.

петер сијарто јпг

EPA (Domenic Aquilina)

Он је такође оценио као разочаравајућу прошлонедељну изјаву француског председника Емануела Макрона да ће Париз пријем нових чланица ЕУ подржати тек након што европски блок обави унутрашње реформе.

„Овај приступ показује да западна Европа недовољно разуме регион. Западни Балкан може подједнако да постане извор нестабилности или да донесе велики напредак у безбедности Европе“, поручио је Сијарто.

Мађарски шеф дипломатије је оценио да је „пријем држава западног Балкана у економском и безбедносном интересу Европе у целини и њихова интеграција би осигурала стабилност бу региону“.

Сијарто је додао да уколико то буде занемарено, „нови талас миграција би лако могао да се појави на јужним границама ЕУ, што су у нашем случају и границе Мађарске“.

О улози Мађарске у прикључивању Србије Европској унији и односима двеју држава, данас се говорило и у Новом Саду.

Током дискусије, чија је тема мађарско-српски односи у 21. веку, речи је између осталог, било и о улози Мађарске на европском путу Србије.

Пријатељство које тренутно гаје Мађарска и Србија, могли би да буду пример земаљама у региону, али и унутар Европске уније, поручено је са трибине у Скупштини Војводине.

Амбасадор Мађарске у Србији, Атила Пинтер оцењује да та земља има значајну улогу у процесу нашег придруживања Европској унији, те да је њихова подршка неупитна.

Извор: www.rtv.rs

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Оставите одговор