fbpx

Представљање кодекса етике политичких организација

18/05/2020
Аутор :
Емисије
Погледај видео

У медијском центру Удружења новинара Србије у Београду, 17. маја 2020. године, са почетком у 12 часова, одржана је конференција за новинаре Центра за друштвену стабилност. Том приликом, присутним медијима обратили су се мср Огњен Карановић, директор Центра, мср Срђан Граовац, председник Управног одбора и мср Петар Ђурђев, сарадник Центра, који су српској јавности представили документ под називом „Кодекс етике политичких организација“.

Сарадници ЦЗДС нагласили су да се смисао креирања Кодекса састоји у намери аутора да актерима на политичкој сцени Србије (политичким партијама и организацијама) понуде на усвајање и добровољну примену један документ са неколико начела (одредаба) које би им помогле да у актуелном изборном циклусу, као и након његовог завршетка, промовишу неопходну „културу дијалога“ и пристојног понашања у јавном обраћању, а све са циљем спречавања појављивања било којих облика насилничког понашања у политичким активностима и уопште у јавном животу код поменутих политичких субјеката. Истакнуто је да је документ достављен свим политичким партијама и организацијама у Републици Србији (на адресе електронске поште 60 политичких субјеката) и то без обзира на чињеницу да ли су се поједине од њих већ изјасниле да желе да узму учешће у актуелном изборном циклусу или су од њега одустале. До дана одржавања ове конференције за новинаре, на овај апел Центра за друштвену стабилност позитивно су одговориле следеће политичке партије и организације – Српска напредна странка; Српски покрет обнове, Словаци напред, Грађанска иницијатива Горанаца, Матица Албанаца Србије, Организација „Стуб“.

Посебно је истакнута обавеза Центра да до дана одржавања избора 21. јуна ове године врши активно праћење примењивања одредаба Кодекса у политичким активностима странака и организација које су наведени документ и потписале. Такође, замољени су сви грађани у нашој земљи да евентуалне примедбе на ток предизборних активности и понашања политичких актера који су „приступили“ Кодексу, своја запажања достављају на адресу електронске поште ЦЗДС – info@czds.rs. Након завршетка излагања, сарадници ЦЗДС одговарали су на питања представника присутних медија (ТВ Пинк, Фонет, Студио Б, Србија Данас, Б92, ТВ Прва)

Видео снимак

Фото галерија