fbpx

Предраг Рајић за портал „Србија данас“ о предстојећим конгресним изборима у САД

25/10/2018
Аутор :
Гостовања

У оквиру Сајма медија штанд портала „Србија Данас“ (srbijadanas.com) посетио је и портпарол Центра за друштвену стабилност Предраг Рајић, који је са новинарима разговарао о тренутно најактуелнијој теми у САД – избори за амерички Конгрес, који ће се одржати 6. новембра ове године.

Предраг Рајић током разговора истакао је неколико кључних фактора који ће утицати на крајњи исход избора:

– У овом моменту делује да су демократе близу да узму доњи дом, а да горњи дом задрже републиканци. Демократе неће имати чему да се надају ако изгубе изборе за цео Конгрес. У том случају републиканци ће добити “ветар у леђа”.

Предраг Рајић је истакао да је економска ситуација у САД све боља:

– Генерално, ситуација у САД иде на боље, незапосленост пада, плате расту. Власт успева да изгура своју агенду и са нижим порезима и са новим трговинским споразумима са Канадом и Мексиком. Вероватно ће нешто слично бити договорено и са ЕУ.

Демократе се боре за конгресне изборе:

– Демократе сад играју на карту незадовољства одређеног броја републиканских бирача, међутим, то ће им вероватно бити погрешна тактика, зато што је Трамп на време схватио да не може да влада сам.

Трамп ће, са друге стране, морати да обезбеди гласове што већег броја Афроамериканаца, али и грађана Калифорније, која по правилу увек гласа за Демократску партију.

– Афроамериканци су листом гласали за демократе, међутим битан моменат је што су републиканци почели да раде са афроамеричком мањином и на маркетиншком плану. Такође, незапосленост Афроамериканаца је пала на испод 5 процената, што је најнижи ниво у историји. Када је Обама, на пример, отишао из Беле куће афроамеричко становништво је било на 8 одсто незапослености. Напредак се највише види у Мичигену, Пенсилванији и Висконсину, државама на северу. Те државе су веома важне јер су управо оне донеле Трампу победу 2016. године. Очекује се да Афроамериканци дају 15-25 одсто гласова на следећим изборима само из ових држава. Такође, у Калифорнији у неким дистриктима, републиканци ће моћи да остваре победу. Она је велика држава од преко 40 милиона људи, а у неким крајевима, поготово у унутрашњости државе, изражена је протестантска етика, где су грађани сличнији онима са “Мидвеста”.