fbpx

ОДРЖАНА ТРИБИНА „СРПСКО-МАЂАРСКИ ОДНОСИ У XXI ВЕКУ“

07/08/2018
Аутор :
Трибине

Трибина „Српско-мађарски односи у 21. веку“ је донела три дубинска и различита метода и погледа на једну комплексну тему са сличним закључцима. Амбасадор Мађарске у Београду ЊЕ Атила Пинтер је нагласио да су српско-мађарски односи на историјском максимуму, док се даље унапређење може тражити пре свега на пољу инфраструктуре. Такође, Мађарска ће наставити енергично да подржава Србију на европском путу.

Драгољуб Којчић је подвукао како односи два народа нарочито морају бити снажни у култури. Срби и Мађари су једни другима огледало, подвукао је философ и друштвени делатник из Београда, закључујући како трибину овог типа треба организовати и у централној Србији.
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор подвукао је како Срби и Мађари успевају да се крећу од идеје мултикултуралности ка интеркултуралности на свом заједничком животном простору, иако је тај процес дуг и комплексан. Такође, нагласио је да су заједнички подухвати не само на привредном, већ и на културном плану од немерљивог значаја. Председник Пастор је истакао и да одличним односима две државе значајно доприносе и веома добри лични односи и заједнички рад председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана. Закључак трибине је да дијалог о будућности односа два народа треба водити још интензивније не само у оквиру државних институција, већ и уз помоћ цивилног друштва.

Фото галерија

Оставите одговор