fbpx

ОДРЖАНА ТРИБИНА „СРБИЈА У ОКУ ОЛУЈЕ – ИЗАЗОВИ ПОЛИТИЧКЕ НЕСТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ“

07/08/2018
Аутор :
Трибине

У сали Трибине младих Културног центра Новог Сада, 22. јуна 2018. године са почетком у 14 часова одржана је нова трибина у организацији Центра за друштвену стабилност, под називом „СРБИЈА У ОКУ ОЛУЈЕ – ИЗАЗОВИ ПОЛИТИЧКЕ НЕСТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ“.

У току двочасовне интерактивне дискусије вођени су разговори о комплексним и вишеструким изазовима за политичку стабилност Србије, која се суочава са одређеним, понекад изразито високим степеном политичке нестабилности која влада у окружењу наше државе. У поздравном говору, мср Огњен Карановић, директор Центра нагласио је да је Србија апсолутно политички и економски стабилна држава, а својим излагањима, изузетно еминентни и компетентни саговорници и гости трибине: проф. др Дејан Вук Станковић, професор Дејан Милетић и Мишел Зубеница, надовезали су се на речи модератора трибине мср Срђана Граовца, историчара, да је „важно сачувати регионалну стабилност у ситуацији где се глобална дешавања рефлектују на овај простор“.

Др Дејан Вук Станковић, политички аналитичар и ванредни професор на Учитељском факултету у Београду нагласио је да Србија заправо нема политичку нестабилност, али да се „…кроз медије генерише политичка нестабилност креирањем лажних и непровереих вести…“, док, нпр. за те исте медије вест није да је „…пре два дана у Србији отворена највећа производна инвестиција Немачке компаније ЗФ, и Србија више није место где се само склапају каблови…“, већ је постала земља у којој се гради савремени IT сектор. „..То су ствари које гарантују раст привреде, али се медији баве сензацијама…“. У даљем излагању Станковић је указао на чињеницу да је политичка стварност у односима Србије са регионом оптерећена и недефинисаним границама са Босном и Херцеговином и посебно Хрватском, као и тешком и вишедеценијском кризом због статуса своје јужне покрајине, Косова и Метохије.

Дејан Милетић, политички аналитичар, председник Центра за проучавање глобализације и председник Иницијативног одбора Српских патриота за атлантску Србију нагласио је да је гарант политичке стабилности у области регионалних односа трезвеност у разумевању глобалних савремених и историјских процеса и стања, па је нагласио да прокламована неутралност Србије не мора „…да буде ‘света крава’, нити је улазак у НАТО неминовност. Све може да буде релативно, јер се цео свет налази у процесу промена…“.

Мишел Зубеницa, политички аналитичар и Извршни директор Центра за међународну јавну политику, осврнуо се на српско „питање свих питања“, где је нагласио да косовскометохијски Албанци имају јак лоби, посебно у Сједињеним Америчким Државама, али да Србија не би требало никада да призна независност тзв. „државе Косово“, већ бисмо морали да инсистирамо на историјском српско-албанском споразуму и коначном разграничењу, где би и подела КиМ могла да буде једна од опција.

Закључак трибине је био да је за очување политичке стабилности у Србији, као и за успостављање исте у региону потребно инсистирати међусобној сарадњи посебно у доменима економске, инфраструктурне и безбедносне политике.

Фото галерија

Оставите одговор