fbpx

ОДРЖАНА ТРИБИНА „НОВИ САД 1748-2018: ОД ПЕТРОВАРАДИНСКОГ ШАНЦА ДО ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ“.

07/08/2018
Аутор :
Трибине

У оквиру редовних програмских активности  Центар за друштвену сатабилност реализовао је данас трибину под називом „Нови Сад 1748-2018 – Од Петроварадинског Шанца до Европске престонице културе“, на којој су говорници били Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Библиотеке у новом Града Новог Сада Драган Којић, и директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић. Модератор трибине био је мср Срђан Граовац, историчар из Новог Сада.

У препуној Свечаној сали Историјског архива Града Новог Сада, Градоначелник Вучевић је поручио да је нужно да Нови Сад усклади очување традиционалних вредности са духом новог времена, како би се град даље ширио и развијао, и да треба да имамо храбрости за промене, јер су и други градоначелници, почевши од Светозара Милетића имали храбрости и жеље за променом.

На скупу који је организовао Центар за друштвену стабилност у Историјском архиву Новог Сада, градоначелник је рекао да је Нови Сад успео да за мање од три века споји културална, национална, етничка и конфенсионална добра, под синтагмом „мулти“,а да истовремено буде препознат и као „српска Атина. „Те две ствари не контрирају једна другој, само се надопуњују. Нови Сад је успео да буде стабилан и да задржи слободу за све оне који живе у њему и да очува и негује један националан идентитет у коме је био окосница једне културне политике. То је генетски код који нама омогућава да се припремимо да будемо Европска престоница културе“, казао је Вучевић.
Градоначелник Вућевич је на трибији истакао да су људи кљућни за развој града, као и да долазак Матице Српске и Српског Народног Позоришта, у даљој прошлости, и оснивање Универзитета у Новом Саду, у ближој прошлости, представљају кључне тачке духовног развоја Новог Сада од угарске варошице до Европске престонице културе. „Слободаски дух града још од времена Милетића обавезује нас да се боримо за Нови Сад“, рекао је Градоначелник Милош Вучевић.

Директор Библиотеке града Новог Сада истакао је да се у Новом саду налази седиште преко 30 институција градског, покрајинског и националног нивоа и да је Нови Сад увек био центар културе.

Директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић на изузетно занимљив и сликовит начин представио је историске околности и догађаје који су претходили идеји и о Либертационој повељи, као и догађаје који су уследели после добијања статуса „Слободног краљеевског града“.

На трибини је истакнуто да је 2018. представља годину великих јубилеја за Нови Сад, пошто ће се у њој обележити 270 година од дана када је Нови Сад добио статус слободног краљевског града, те 170. годишњица од дана када је на Мајској скупштина у Сремским Карловцима проглашена Српску Војводина, као и стогодишњица од када је Велика Скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Војводине ондашњој Краљевини Србији.

Свечаној атмосфери допринео је и Хор „Исон“, под руководством Миодрага (Мише) Близанца који је извео пему „Слава Србину“, али и присуство потомака породице Светозара Милетића.

Фото галерија

Оставите одговор