fbpx

Нордијске земље – преглед 29.07.-03.08.2018.

04/08/2018
Аутор :
Анализе/Геополитика

Нордијске земље – преглед 29.07.-03.08.2018.

 

Данска

Највише објављивана вест ове недеље у Данској је ступање на снагу Закона о забрани прекривања лица, који између осталог забрањује и ношења вештачке браде, а у народу је прозван и као Закон о забрани ношења бурке и никаба. Закон је на снагу ступио у среду 1. августа. Амандмани на Закон су усвојени у мају 2018. године, а предложили су их чланови десно оријентисане владајуће већине коју предводи премијер Данске и председник партије „Лево“ (иако је назив партије „лево – Venstre“ партија је десног центра, конзервативно либералне идеологије) Ларс Луке Расмусен. У парламенту је за измене Закона гласало 75 посланика, 30 је било против и 74 уздржана. Амандманима је тражено да се забрани прекривање лица, и уколико полиција на јавном месту затекне особу са покривеним лицем, кажњава је са 1000 данских круна (135 Еура), а сваки следећи пут са 10000 круна. Текст амандмана на Закон о забрани прекривања лица у оригиналу: https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=201839 – Кривични законик, Закон број 977.

У среду 1. августа, у 17.00 часова одржани су протести против ступања на снагу овог Закона у Копенхагену. Било је нешто више од 1000 учесника.

Нордијске земље

 

Иако ће се парламентарни избори у Данској одржати у јуну следеће године, у вестима на државном нивоу се увелико прича о изборима у Данској – Социјалдемократска

Нордијске земље

партија (Socialdemokraterne) ће уложити 30 милиона круна у кампању која ће се ослонити на Big data  . Такође разговара се и о изборима за Европски парламент који су планирани за мај 2019. године    По најновијим истраживањима Социјалдемократе су на готово истом проценту као и 2015. године (када су одржани последњи избори), док се примећује благи пад десно оријентисаних политичких партија, Данске народне партије (ДФ – која није у влади, али подржава мањинску владу) и  партије „Лево“. За сада политичке партије не износе јасније дефинисане политичке поруке, већ само опште ставове.

Нордијске земље

  1.  https://www.dr.dk/nyheder/politik/politiet-vil-lade-folk-demonstrere-frit-i-burka-og-niqab-i-dag-trods-nyt-forbud
  2. https://politiken.dk/indland/politik/art6644403/Venstre-vil-bruge-30-millioner-kroner-p%C3%A5-at-vinde-valget-data-specialist-advarer-%C2%BBMan-kan-simpelthen-omvende-folk-til-at-st%C3%B8tte-dit-parti%C2%AB
  3. https://politiken.dk/podcast/Nedtaelling_til_valget/art6616406/Partiernes-valgkampe-er-fyldt-med-hemmelige-og-beskidte-tricks.-Men-kan-man-k%C3%B8be-sig-til-en-politisk-valgsejr
  4. https://www.dr.dk/nyheder/politik/karsten-honge-stiller-op-til-eu-parlamentet
  5. https://www.dr.dk/nyheder/politik/meningsmaalinger

 

Додатак. Прим.аут.  BIG DATA не представља јединствену технологију већ комбинацију технологија, старих и нових, које омогућавају обраду огромне количине података која није могућа конвенционалним анализама. Биг Дата је као термин настао 2008. године. Facebook, Twitter, on-line куповина, геолокација, пол, годиште, претрага на Google-у… У свакој секунди базе података пуне се новим информацијама. Није тешко сакупити те информације, проблем је сместити их, и, још више, структуирати/анализирати их. Ови подаци политичним партијама дају податке о гласачима, а Социјалдемократе у Данској су спремне да потроше 30 милона круна (око 4 милиона ЕУР) за те податке.

Нордијске земље
Главна железничка станица у Копенхагену, у среду 1. августа затворена је на два сата, а јуче (2. 08) и данас је под јаким снагама безбедности и полиције јер се претпоставља да је преко ње, држављанин Шведске, успео да побегне у Италију. Сумња се да је особа, чије име није познато јавности уплатила 12 милиона круна терористичкој организацији која је блиска Ал-Каиди.  
Нордијске земље
Незапосленост у Данској наставља да пада, а најновије бројке показују најнижи проценат људи који су ван посла девет година. Званична статистичка агенција Данске показује смањење броја људи који примају социјалну помоћ у јуну за 1.400, а укупан број незапослених је 107.300 особа. По статистици незапосленост је на најнижем нивоу од 2009. године – објављено 2. августа. Међутим, према другачијем начину мерења незапосленост се чак и повећала. На основу провере на лицу места у којима људи потврђују да нису запослени упркос томе што су способни за рад, тренутни број незапослених је 152.000, што је више од 148.000 када је број последњи пут забележен у марту ове године. Данска Привредна комора каже да су послодавци разочарани понудом радне снаге, а директор Дирекције за тржиште рада Петер Халкјер је рекао да не постоји „усклађеност вештина које имају кандидати и вештина које траже послодавци / предузећа“.

Норвешка

Премијерка Ерна Солберг реаговала је на скандал који је избио због контроверзног летњег одмора министра за рибарство Пера Сандберга у Ирану. Премијерка тврди да је министар требало да пријавити где је ишао, те да је тиме прекршио Владине прописе. Влада премијерке Солберг је мањинска, а министар је из коалиционе партије Прогреса. Премијерка је рекла и да му верује, али је норвешка полицијска обавештајна служба (Politiets sikkerhetstjenste) изјавила да саветује све владине службенике да на пут у земље са којима Норвешка нема безбедносну сарадњу не носе властите мобилне телефоне и личне рачунаре јер могу бити хаковани, и на тај начин омогуће приступ лозинкама и осетљивој владиној кореспонденцији и информацијама. Министар је у обавези да преда свој мобилни телефон полицији. Премијерка инсистира да туристичка дестинација њеног министра није сама по себи проблем: Нема ништа у овом путовању што мења однос Норвешке са Ираном.

„… Доналд Трамп изјавио да САД излази из Нуклеарног споразума са Ираном и поново успоставља санкције овој земљи, као и забрану свим привредницима да сарађују са представницима Ирана…“

Норвешка је, пошто је Ирански нуклеарни споразум потписан 2016. године, одбацила све санкције против Ирана. Повећали смо развој бизниса и састали се са иранским званичницима рекла је премијерка. Норвешка је била једна од  главних присталица потписивања Нуклеарног споразума са ​​Ираном. Солберг је рекла да она такође тврди да је Иран „поштовао споразум који је потписан и стога смо се сложили са ЕУ да се укину санкције и прошири сарадња“. Норвешка и ЕУ желе да се споразум настави. Међутим, њихов став је сада под интензивним притиском након што је амерички председник Доналд Трамп изјавио да САД излази из Нуклеарног споразума са Ираном и поново успоставља санкције овој земљи, као и забрану свим привредницима да сарађују са представницима Ирана, и да очекује да ће сви амерички савезници урадити исто, под претњама озбиљних финансијских и економских импликација уколико то не учине.

Нордијске земље

 

Норвешко министарство иностраних послова позива све норвешке грађане да се региструју код министарства када путују у иностранство. Разлог који наводи министарство је да желе да знају где су њихови грађани уколико се негде деси природна непогода или тероистички напад, као и да грађанима олакшају контакт и омогуће норвешку конзуларну помоћ и савете ако је потребно. „У случају да се нешто дешава у земљи у коју путујете, можемо послати информације путем СМС порука на ваш мобилни телефон или адресу е-поште“, рекао је Томас Странгеби, заменик директора сектора за конзуларна питања министарства иностраних послова и вођа за оперативни центар министарства.

Нордијске земље
Норвешка је на врху листе СЕДА (Sustainable Economic Development Assessment (SEDA)) од 152 земље. Према новој процени одрживог економског развоја, норвежани уживају највиши ниво живота на свету заједно са Швајцарцима. Истраживање СЕДА мери како се богатство користи за побољшање благостања у свакој појединачној земљи. Подаци произилазе из бројних извора, укључујући Светску банку, Светску здравствену организацију и Светски економски форум. Процена за 2018. годину заснива се углавном на статистикама од 2016. године. Норвешка економија се од тада побољшала, у складу са растом цена нафте.

 

 


Нордијске земље
Дуг период високих температура у Норвешкој и суша, узрок је лошем приносу усеве код многих фармера на југу Норвешке, што значи да страни сезонски радници морају ићи раније кући и са мање новца, а по подацима министарства иностраних послова прошле године је у Норвешку дошло 2.600 сезонских радника углавном из Вијетнама и Источне Европе.
У националној асоијацији за саветовање пољопривредника (Norsk Landbruksradgivning) тврде да су пољопривредници у Норвешкој изузетно погођени, и сматрају да се принос житарица због суше може смањити и до 40% од онога што је нормално.
Смањен принос домаћих усеве доводи до повећаних потреба за увозом, а сматрају да ће бити потребно увести око 600.000 метричких тона житарица да би се  заменила домаћа производња.
Екстремна суша погодила је и сточаре и производњу млека. Мало падавина у источној Норвешкој није помогло укупној ситуацији и многи фармери нису сигурни да ли могу сакупити довољно хране за стоку за зиму. Неки једини излаз виде у слању стоке у кланице.

Пад продаје нових аутомобила у Норвешкој за 16,3% у односу на јул прошле године. Тако ниска продаја се није догодила још од јула 2009. године, према подацима из ОФВ-а. (прим.аут. еквивалент АМСС). У јулу ове године су Норвежани купили 9.611 нови аутомобил, у поређењу са 11.476 нових аутомобила у јулу прошле године, показују подаци из ОФВ.
Три најбоље продавана бренда, до сада, ове године су Фолксваген, Тојота и Нисан са 11.664, 9.022 и 7.940 продатих аутомобила.

Нордијске земље

Шведска

Током прошле недеље, главна вест на националном нивоу је крађа краљевских круна и скиптра из цркве у Стренгнесу (Strängnäs).  Круне и краљевска обележја из 17. века чувају се у овој цркви већ готово 350 година у стакленој витрини. Нису постојали напредни заштитни аларми, као и видео надзор, што отежава проналажење лопова, који су вероватно до цркве дошли воденим путем.

Нордијске земље

 

Скоро 4000 послова у шведској аутомобилској индустрији угрожено је уколико на снази остане одлука САД о опорезивању у висини од 20% возила која су произведена у ЕУ, каже Ан Линде министар у Влади Шведске. Вредност извоза из Шведске у САД у области аутомобилске индустрије је око 21 милијарда шведских круна, а уколико буде уведено опорезивање највише ће бити погођен Волво – путнички аутомобили, Волво – камиони и Сканиа, јер Шведска припада једној од оних земаља света где аутомобилска индустрија има највећи значај за економију.

Нордијске земље

 

Шведска ће купити амерички против-ваздушни ракетни систем средњег домета Патриот рекао је министар одбране Петер Хултквист (Социјалдемократска партија). Понуда истиче 10. августа. У фебруару 2018. године, влада Сједињених Америчких Држава одобрила је захтев Шведске да купи Patriot air Defence. Цео систем биће испоручен Шведској током 2021 -2022 године.


Летње температуре у Шведској ове године обарају рекорде. Сточари су током летњих месеци велики део стоке одвели у кланице, јер се прибојавају слабијих приноса биљака које се користе за исхрану стоке и мање хране у зимском периоду. Кланице су брзо реаговале и откупиле већи део стоке. Кланице су ангажовале додатне раднике за обраду меса. По речима Аните Бохман Даниелс, председнице Удружења фармера, ситуација се полако мења, сада температуре постају ниже, и вегетација поново постаје зелена, па се фармери сада одлучују да ипак не шаљу стоку у кланице.


У Шведској је настављена кампања #MeTwo која се развила у Немачкој, након расистичких напада на репрезентативца Немачке, турског порекла, фудбалера Месута Озила. Ова кампања је само подстакнута кампањом #MeToo, али је њен циљ другачији, то јест она мотивише представници Турске, али и других мањина у Европи, да пишу о расистичким нападима које су лично доживели. Кампања се спроводи на Twitter-у. 

Паламентарни избори у Шведској су заказани за 9 септембар 2018. године. Све политичке партије у Шведској су или у стагнацији или у паду, осим Шведских демократа, партије крајње деснице, која се оштро противи доласку и останку миграната која је са освојених 12% на претходно одржаним иѕборима, скочила на 21% у јуну 2018.

Интересантно је да, иако су избори близу – месец дана, нема већих активности политичких патија, а државна телевизија са националном покривеношчу СВТ током ове недеље готово  није имала вести о активностима политичких партија.

Нордијске земље

 

 

Исланд

Исландска енергетска компанија ОН Павер (On Power – Orka Natturunnar) започиње производњу водоника крајем августа, у склопу европског пројекта. Продаја водоника за возила могла би почети већ у октобру. У пројекту учествују још две исландске компаније.  Електролизер који ће се користити има капацитет да произведе довољно водоника за сва возила која имају погон на водоник, а који се већ користе у земљи. Почетни трошкови пројекта су финансирани из европских фондова, поред 100 милиона ИСК (949.000 УСД, 810.000 ЕУР) који долазе од ОН-а. ОН Павер је поставио станице за пуњење за електрична возила широм земље. Водоник ће бити пакован у капсуле због лакшег транспорта.

Прим. Аут.; прошли, 20. век, био век фосилних горива,  а научници сматрају да ће водоник бити гориво 21. века, иако је нафта још најраспрострањеније гориво, али њена употреба је на измаку. Многе компаније у свету убрзано раде на развијању водоничних, такозваних ”горивних“ ћелија, које претварају водоник у електричну енергију, производећи као нуз производ само чисту воду. Један о великих проблема које тек треба решити јесте јефтина производња водоника у већим количинама. Најраспрострањенији метод је електролиза, за коју је потребна електрична енергија – која се опет најчешће добија трошењем фосилних горива – нафте, природног гаса или угља. Међутим, Исланд је земља богата геотермалном енергијом, из које се добија електрична енергија. Због јефтиније електричне енергије на Исланду постоје и бројни „рудници“ за биткоине.

Нордијске земље
Канцеларија за метеоролошка испитивања забринута је због могуће поплаве реке Скафта, највероватније због глацијалног изливања које је у току. Научници и Исландска цивилна заштита израђују процене у вези са ситуацијом.

 

 

Нордијске земље

 

Премијерка Катрин Јакобсдотир и њен супруг Гуннар Сигвалдасон посетиће исландске насељенике и њихова насеља у Канади и САД од 2. до 7. августа.

Нордијске земље

 

Осму годину заредом, одржан је протест жена у Реикјавику и Акуреирију под називом SlutWalk (слободан превод. шетња курви). Жене су у великом броју протествовале против сексуалног насиља. Први овакав скуп одржан је у Торонту у Канади 2011. године, након што је један полицајац из Торонта изјавио да „жене уколико желе да избегну сексуално насиље треба да престану да се облаче као курве“. Овакви протести одржавају се широм света како би позвали на окончање културе силовања, кривице жртве и шиканирања жртава сексуалног напада.

Нордијске земље

 

Финска

Jussi Halla-aho , председник Финске Странке, уверен је да национално оријентисане странке, и евроскептици, могу формирати велику нову групу у Европском парламенту након следећих европских избора 2019. године.

Хала-ахо је у четвртак 2. августа у интервуу „Хелсингин Саномату“ рекао да су прелиминарне дискусије о формирању веће групе већ дуже време актуелне и да су припреме релативно далеко одмакле, али да више информација тренутно не може да да. Хала-ахо ће се кандидовати на парламентарним изборима у Финској али неће тражити поновни ре-избор у Европском парламенту. Такође Хала-ахо изразио је жаљење због тога што чланови националистичких и антиимигрантских партија тренутно разбацани у чак четири политичке групе у Европском парламенту. Финска странка је на пример, део Европских конзервативаца и реформиста (European Conservatives and Reformists), док су многи његови идеолошки партнери део групе Европе слободе и директне демократије (Europe of Freedom and Direct Democracy) или Европе народа и слободе (Europe of Nations and Freedom). Хала-ахо је рекао Хелсигкину Саномату“ да сматра да су околности за формирање нове групе сада прихватљивије него што је то био случај пре четири године, и нагласио да приоритет мора бити спречавање распада националистичких партија у Европском парламенту.

Нордијске земље

 

Министар унутрашњих послова Финске, Каи Миканен (Kai Mykkänen), одбио је позиве на суспензију присилног уклањања неуспешних тражилаца азила у интервјуу који је дао у среду 1. августа. Миканен је такође подсетио да ће цео систем азила бити неважећи ако је немогуће уклонити подносиоце захтева којима је ускраћен азил. Тоуко Алто, председавајући Зелене лиге, јуче је затражио одустајање од присилног уклањања док се немогу гарантовати правна заштита, основна права и људска права апликаната за азил током процеса азила. Он је изјавио да је посебно забринут због депортације неуспешних апликаната у Авганистан.

Нордијске земље

 

Већина Финаца очекује да екстремистичке групе добију или бар не изгубе утицај у Финској, открива истраживање које је наручила Алма Медиа.

Скоро половина (46%) испитаника у истраживању предвиђа је да ће екстремистичке групе добити утицај, а 40% да ће екстремне групе остати утицајне као и данас у блиској будућности. Само шест одсто испитаника је супротног гледишта. Алма Медиа наглашава да се одговори значајно разликују у односи на пребивалиште, али не толико на основу старосне доби, пола или доходовног разреда испитаника. На пример, удео испитаника који су очекивали да ће екстремистичке групе добити власт је 51% у Саво Карелији, али само 38% у ширем подручју града Хелсинкија. Томи Котонен, истраживач екстремизма на Универзитету Јиваскила, каже да је изненађен великим бројем испитаника који очекују да екстремистичке групе ојачају своју позицију у Финској.Финска безбедносна обавештајна служба (СУПО) је изјавила да се екстремистичке групе у земљи типично могу поделити у три подкатегорије: екстремно десне групе, крајње леве групе и радикалне групе са једном темом/циљем као што су на пример групе за заштиту животиња.Још једно недавно истраживање компаније Алма Медиа показало је да четвртина јавности сматра да имиграција представља претњу будућности Финске. Истраживање је спроведено од 18. маја до 4. јуна од стране Тиетоикконен. Додатак: Финска има око 11.400 азиланата у центрима широм земље, а процењује се да је њих 9.000 добило негативну одлуку о азилу. Многи од оних којима је одбијена боравишна дозвола апелују на поновно испитивање одлуке.

Нордијске земље
Нокиа (прим. аут. власништво Мајкрософа) и Т-Мобиле најавили су 30. јула да су потписали уговор вредан око три милијарде евра (3,5 милијарди долара) за Споразум за убрзавање успостављања бежичне мреже пете генерације (5Г) у Сједињеним Државама.

 

 

Нордијске земље

 

 

Продаја старих станова од јануара до јуна опала је за 3% у Финској, указује преглед тржишта коју је спровео „Хуонеистокескус“, брокер некретнина у Хелсинкију. У прегледу је утврђено да су цене квадратног метара старих двособних стамбених јединица у просеку биле 4 посто више него у истом шестомесечном периоду годину дана раније. У ширем подручју града Хелсинки продаја старих двособних стамбених јединица опала је за пет одсто у односу на исти период прошле године. Цене по квадратном метру  старих двособних јединица порасле су за осам одсто.Преглед тржишта Хуонеистокескуса базиран је на подацима прикупљеним од агенција за продају некретна, добијених од стране Централног савеза агенција за некретнине у Финској (КВКЛ).

Нордијске земље

 

 

 

 Аутор анализе:  Сања Шифлиш