fbpx

Nordijske zemlje – pregled 03.08. – 10.08.2018.

11/08/2018
Autor :
Analize/Geopolitika

Nordijske zemlje – pregled 03.08. – 10.08.2018.

 

Danska

Nord Stream 2   : Danska je primila pismo kompanije Severni tok 2 sa predlogom o mogućem izmeštanju cevovoda iz teritorijalnih voda Danske. Dokument je poslat Danskoj agenciji za energiju. Na osnovu predloga, nova ruta bi se kretala severozapadno od Bornholma i išla bi „samo kroz dansku ekskluzivnu ekonomsku zonu“, kako je formulisano u saopštenju za javnost kompanije Severni tok 2.

Nordijske zemlje
Nordijske zemlje

Ova kompanija u svom saopštenju naglašava da je ovaj predlog treba  posmatrati isključivo kao alternativu ukoliko danski političari kažu „ne“ prvoj, predviđenoj ruti. Socijaldemokratska partija (opoziciona) je i ranije pozivala Vladu da odbaci prijavu Severnog toka 2, koja prolazi kroz Dansku teritoriju, međutim, po međunarodnom pravu i po konvencijama UN o pomorskom pravu Danska može da odbije prvu verziju predloga za postavljanje cevovoda (pod nazivom  „Continental Shelf Act“, poslat u januaru 2018. godine) samo ukoliko gasovod predstavlja opasnost po okolinu (životnu sredinu) ili predstavlja prepreku za slobodnu i sigurnu plovidbu brodova.

– Ako su ispunjeni uslovi zaštite životne sredine i uslovi sigurnog prevoza, Danska je dužna da na međunarodnom nivou dodeli dozvolu, piše Danska agencija za energetiku. Očekuje se da će ova izjava Severnog toka 2 biti obrađivana oko godinu dana. „O prvobitnoj verziji polaganja cevi za Severni tok 2 se „odlučuje“ poručuju u Danskoj agenciji za energiju, ali se konačna odluka može doneti tek kada ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen sačini procenu saglasnosti zahteva kompanije sa danskim inostranim, sigurnosnim i odbrambenim interesima“.

Dodatak – prim. aut.: Do sada su Finska (12. april 2018), Švedska (7. jun 2018) i Nemačka (27. mart 2018) izdale sve potrebne dozvole za planiranje i izgradnju Severnog toka 2.

Nordijske zemlje

 

Zakon o zabrani prekrivanja lica stupio je na snagu 1. avgusta, ali veliki broj žena muslimanske veroispovesti ne želi da ga poštuje u javnosti. Liberalna partija – koja se zove „Leva“ (Venstre –vladajuća partija) i desničarska Danska narodna partija (koja nije u vladi, ali je podržava u parlamentu, naročito po pitanju donošenju anti-imigracionih odluka) predlažu da se pored novčane, uvede i zatvorska kazna za sve one koji ne poštuju Zakon.  Francusko-alžirski milioner Rašid Nekaz (Rachid Nekkaz) obećao je da će platiti svaku kaznu izrečenu po Zakonu o zabrani prekrivanja lica i da će 11. septembra doći u Kopenhagen kako bi platio novčane kazne za sve žene koje su kažnjene zbog nošenja burke i nikaba u javnosti.Mišljenje političkih partija koje predlažu i zatvorsku kaznu je da je plaćanje kazni od strane milionera potkopavanje danskog zakonodavstva, i da se može smatrati prihodom, tako da žene kojima se plati kazna na ovakav način treba i oporezovati. Danska narodna partija je i pre usvajanja ovog Zakona tražila da se pored novčane uvede i zatvorska kazna do 7 dana, a za ponovljen prekršaj do 14 dana, ali takav predlog nije prihvaćen. Po zakonu, novčana kazna za prvi prekršaj je 1000 kruna, a iznos se povećava na 10.000 kruna kada se Zakon prekrši četiri puta.

Nordijske zemlje

 

U Danskoj se opet razbuktava rasprava o potrebi za postojanjem srednjeg – regionalnog nivoa vlasti. Izbori u Danskoj su planirani za maj 2019. godine. Socijaldemokratska partija (opoziciona) se zalaže za očuvanje regija u Danskoj i njihove nadležnosti nad zdravstvenim sistemom. Danska narodna partija predlaže da se ukinu regije i da država preuzme nadležnosti od regija nad bolnicama – sekundarni nivo zdravstvene zaštite, kao i da gradovi i opštine preuzmu primarni nivo zdravstvene zaštite. Liberalna „Leva“ partija je za „strukturne promene“, ali i za očuvanje regija u Danskoj. Tokom jeseni planirani su pregovori političkih partija na ovu temu.

Nordijske zemlje

Danski poljoprivrednici su pozvali vladu Danske na krizni sastanak zbog suše, jer su do sada gubici u poljoprivredi 6,4 milijarde kruna. Ministarstvo poljoprivrede je situaciju nazvalo „izuzetno ozbiljnom“ i na putu su da obezbede novčanu pomoć za poljoprivredu.

Nordijske zemljeŠteta od suše je za 2 milijarde kruna veća od početneprocene koja je rađena početkom jula meseca – rekao je Martin Meril predsednik asocijacije Agricultute&Food. Zbog velikih gubitaka može doći i do bankrota pojedinih poljoprivrednika, a jedan broj farmi je već oglašen za prodaju. Gubici nisu samo u količini skupljenih žitarica sa polja, već i u gubitku hrane za stoku, naročito u zimskom periodu. Zbog toga su poljoprivrednici izneli zahteve za Vladu u Danskoj:           

 

  • Da se plaćanja za korišćenje poljoprivrednog zemljišta odlože do daljeg
  • Da se ​plaćanja poreza za poljoprivredno zemljište privremeno produži za godinu dana i da se ovakav model primenjuje u naredne tri godine.
  • Da se ​​odobri sadnja postrnih / pokrovnih useva koje će pomoći da se apsorbuje preostali azot u tlu.

Poljoprivrednici su Vladi poručili da „nisu ispružili ruku za milostinju“ već da traže održiva rešenja, kao i predloge koje kulture (hibride) da sade u narednim godinama. Do sada nije bilo korekcije cena poljoprivrednih proizvoda, mleka i mesa, a Ministarstvo  životne sredine, poljoprivrede i hrane je obećalo da će do četvrtka 9. avgusta izaći sa predlogom konkretnih rešenja pomoći poljoprivrednicima – do petka 10. avgusta, nisu objavljena konkretna rešenja.

Nordijske zemlje

Nordijske zemlje

 

Tokom prošlog leta Parlament Danske je pooštrio mere u vezi sa prosjačenjem na javnom mestu (Zakom o

Nordijske zemlje

zabrani prosjačenja je uveden 1860. godine, a 21. juna prošle godine određene odredbe Zakona su promenjene i sankcije su pooštrene), što je ovog leta dovelo do manjeg broja prosjaka iz inostranstva na ulicama Danske. Šef jedinice za beskućnike u gradu Kopenhagenu,  Stin Bo Pedersen kaže da je veliki broj beskućnika poreklom iz istočne Evrope otišao iz Danske. Po podacima parlamentarnog odbora (Folketingets Retsudvalg) 54 osobe su osuđene za prosjačenje u periodu od 1. jula 2017. do 13. juna ove godine. Prema podacima, nijedan od osuđenih nije danski državljanin, dok je 41 osoba poreklom iz Rumunije ili Bugarske. Oštrije mere u Zakonu je tražio gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen (prim.aut.:član opozicione Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Kopenhagena od 2010. godine). Promene u Zakonu su pored Vladajućih partija u parlamentu podržale Socijaldemokrate. U najvećem broju su kažnjavani prosjaci koji nemaju stalno prebivalište u Danskoj. Predsednica Udruženja beskućnika Danske, Kristina Štraus (Christina Strauss) kaže da su uvedene mere dobre, jer sada „ne moraju da se bore za mesta u skloništima za beskućnike“, „ali je takođe žalosno da ovaj zakon pogađa i danske prosjake/beskućnike“. Kristina takođe kaže da Zakon zabranjuje kampove beskućnika, i da se sada veliki broj njih boji da spava u grupama, mada je za njih mnogo sigurnije da spavaju u grupama, nego sami.

ISLAND

Tokom prvih sedam meseci u 2018. godini- na Islandu je porasla kupovina „prvog stana“  – kupljeno je 905 jedinica, što je najviše u poslednjih 10 godina. Većina prvih kupovina je u Vestfjordu, na severozapadu, ali i na jugozapadu ostrva, navodi se u novom mesečnom izveštaju Fonda za stambeno finansiranje.Indeks iznajmljivanja stanova u glavnom gradu je opao za 2,4% u prvoj polovini ove godine. Ovo je najveći pad indeksa od kada su uvedena merenja- 2011. godine. Naknade za iznajmljivanje su generalno porasle u poslednjih nekoliko godina.Geotermalna voda teče u reku Mulakvisl iz ledenog pokrivača zvanog Mýrdalsjökull  Ljudima se savetuje da izbegavaju ovu oblast zbog gasa H2S (prim.aut. sumpor vodonik, otrovan gas, oštrog mirisa) može da loše utiče na respiratorne organe. Kompanija za izgradnju puteva takođe je na licu mesta i ispituje stabilnost mosta kod reke Mulakvisla, kako bi sprečila eventualni pad izazvan poplavama.  

Nordijske zemlje

 

Vlasnik Pansiona u Blonduos-u, na severu Islanda transformisao je dve drvene bačve u smeštajne kapacitete za svoje goste. Bačve koji potiču iz Estonije pokazale su se veoma popularnim kod turista.

Nordijske zemlje

NORVEŠKA

Procenu poverenja Pera Sandberga (prim.aut.:član desničarske Progresivne partije) ministra za ribarstvo u Vladi Norveške, posle njegove posete Iranu, tražio je poslanik Hans Fredrik Gruvan iz Hrišćanske narodne stranke. Naime ustanovljeno je i da je ministar, zajedno sa svojom devojkom koja ima

Nordijske zemlje

iransko-norveško poreklo (slika), pored posete Iranu tokom leta, prisustvovao i obeležavanju Nacionalnog dana Irana u februaru ove godine u iranskoj ambasadi u Oslu. Gruvan iz Hriščansko demokratske partije (prim.aut.:partije koja je krajem septembra 2017. godine prekinula razgovore oko formiranja vlade Norveške zbog učešća desničarke parije Progresa u razgovorima) misli da je „izuzetno važno“ da se „stave sve karte na sto“, i da se to odnosi i na informacije sa kim se ministar sreo, na kojim događajima je učestvovao i sa kim je imao razgovore tokom svoje posete Iranu. Hrišćanska narodna stranka će zatražiti vanredni sastanak Komiteta za kontrolu i komunikacije radi potpune revizije Sandbergovog odnosa sa Irancima. Gruvan takođe pita da li je  ministar prisustvovao proslavi Nacionalnog dana Irana u februaru u ambasadi uz znanje i odobrenje vlade čiji je član. Liberalna partija, koja je članica Vladajuće koalicije jiš uvek nije donela odluku da li će tražiti raspravu o poverenju ministru Per Sanbergu.Dodatak (prim.aut): 7 avgusta, na snagu su stupile sankcije SAD prema Iranu; EU je reagovala tako što je pozvala kompanije da zanemare pretnje iz Vašingtona, dok je Rusija „duboko razočarana“ , a Kina je osudila sankcije i pozvala naftne i gasne kompanije da odbiju pozive da u potpunosti prekinu uvoz iranske sirove nafte. Norveška nije članica EU, ali jeste članica NATO.

Nordijske zemlje

 

Nordijske zemlje

Nordijske zemlje

 

Kazne za odbijanje rukovanja sa ženama. Tokom ove nedelje, Osnovna škola „Ekeberg“ u Oslu odbila je da produži ugovor nastavniku muslimanske veroispovesti (ime se ne navodi) zato što je odbio da se rukuje se svojim koleginicama iz verskih razloga, izveštava dnevni list „Dagsavisen“ u četvrtak 9. avgusta.

Dok su neki političari podržali odluku škole da smeni učitelja (gradonačelnik Osla, Raimond Johansen iz Laburističke stranke, branio je odluku škole) zbog diskriminacije žena, drugi su tvrdili da je samo otpuštanje u stvari kršenje Zakona o zabrani diskriminacije (Akhenaton Odvar de Leon, lider Organizacije protiv javne diskriminacije (OMOD) poziva se na verske slobode u Norveškoj i tvrdi da „Čovek treba da bude zaposlen i uključen u društvo  kao i da je učitelj nije imao problem u komunikaciji sa decom i igri sa decom, da je dobro obavljao svoj posao i da to treba da bude merodavno, a ne njefova komunikacija sa odraslim ženama“).

Učitelj međutim, tvrdi da je odbijanje da se rukuje sa ženama zasnovano na učenjima islama kako bi se smanjilo „iskušenje“, kao i da je školu upoznao sa svojim verskim shvatanjima pre započinjanja rada. Direktor škole, Bente Alfheim, je rekao da su oni jasno stavili do znanja učitelju da je odbijanje rukovanja „problem, i nikad nismo rekli da smo ga prihvatili, ali smo ipak bili otvoreni za uključivanje u rad i pružili smo mu priliku“. Priča je dobila veći odjek zbog fejsbuk posta političarke iz Vladajuće partije „Desno“ (Høyre ) Heidi Nordbi Lunde (Lunde, Heidi Nordby (1973-). Dodatak (prim.aut): Ovo nije prvi put da se odbija rukovanje sa ženama u javnom prostoru Norveške. Šestog septembra 2017. godine tokom javne debate Lider lokalne sunitske organizacije u Norveškoj Fahad Kureši (Fahad Qureshi – koji je i osnovač i lider organizacije Islam Net organization) odbio je da se rukuje sa ministrom za migracije Norveške, Silvi Listhaug (Sylvi Listhaug – članica desničarske Progresivne stranke koja je imenovana za ministra 2015. godine, novoformirane poziciju u Vladi u okviru Ministarstva pravde i javne bezbednosti, zbog evropske migrantske krize i rekordno visokog broja azilanata u Norveškoj. U martu 2018. godine podnela je ostavku na mesto ministra zbog pritiska javnosti jer je na fejsbuku napisala da koaliciona, Liberalna partija „više brine o pravima terorista, nego o nacionalnoj bezbednosti).Fahad Kureši, već je bio u studiju kanala VGTV, kada je norveška ministarka za migracije ušla i krenula da se rukuje sa voditeljem emisije. Zatim je pružila ruku i Kurešiju koji je, umesto da je prihvati, pružio buket cveća. Ministarka je ponovo ponudila ruku, ali je Kureši svoju ruku stavio na srce, i ostavio da ruka ministra ostane u vazduhu.Kureši je i ranije bio uključen u slične „incidente“, a njegova organizacija ima ogranke u nekoliko gradova i Norveškoj.I u Švedskoj su se dešavali slični incidenti, jedan od najviše ispraćenih je slučaj visoko pozicioniranog člana Zelene partije Švedske Jasri Kana (Yasri Khan ) koji je odbio da se rukuje sa novinarkom (april 2016. godine). U Kantonu Bazel (Švajcarska) lokalne vlasti su uvele kazne za roditelje učenika/studenata koji odbiju da se rukuju sa nastavnicama i drugim osobljem ženskog pola, a koja su zasnovana na bazi religijskih učenja.

Nordijske zemlje

 

 

Strahovanje za mentalno zdravlje poljoprivrednika nakon suvog leta.  U sredu 8. avgusta premijerka Erna Solberg (partija „Desno“) i ministar poljoprivrede Jon Georg Dale (Progresivna partija) posetili su farmu Larsa Egil Lautena (Lars Egil Lauten) u Kloufti, kako bi sagledali  štetu koja je nastala nakon najtoplijeg leta u Norveškoj u poslednjih nekoliko godina i razgovarali sa poljoprivrednicima o tome šta se može učiniti.

Nordijske zemlje

Seljaci su izneli zapažanja da zbog gubitka novca, slanja stoke na klanje zbog manjka stočne hrane i nedostatka podrške može doći do razvoja psihičkih problema kod farmera na jesen. Tako je Lars Egil Lauten rekao da: “ Svakodnevno dobijam telefonske pozive očajnih seljaka. Savetujem porodici i njihovim prijateljima da zaključavaju vatreno oružje i užad „, i preneo svoje utiske premijerki. Razlog za ovakav stav je rekordno suvo leto, ali i nedostatak podsticaja od države, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Norveške, Lars Peter Bartnes ( Norges Bondelag,  Lars Petter Bartnes).

Premijerka Erna Solberg je tokom posete pažljivo saslušala sve savete i pitanja, ali nije mogla da obeća nikakav krizni paket. „Stresno je kada se borite sa svojom životnom brigom, ne samo za one poljoprivrednike koji imaju i žive životinje. Stoga smo pokušali da ograničimo neizvesnost tako što smo olakšali dobijanje sredstava za poljoprivrednike uz brže plaćanje odštete gazdinstvima usleg loših prinosa“, kazala je Solberg.Odeljenje za zdravlje i bezbednost norveškog Saveta za poljoprivredu (Norsk Landbruksrådgivings Helse- miljø og sikkerhet-avdeling) na istoku države dobija svakodnevne pozive poljoprivrednika koji kažu da imaju ozbiljnih problema: Neki se bore sa brigama i noćima ne spavaju, … poljoprivrednici su raznolika grupa, sami upravljaju svojim gazdinstvima i treba im dosta vremena dok ne zatraže pomoć kaže Kari-Ane Anerud, savetnik Odeljenja za zdravlje i bezbednost norveškog Saveta za poljoprivredu. Tokom ovog letnjeg perioda, svi farmeri su stalno išli na zalivanje njiva, a rekli su i da nemaju vremena za porodicu: „Jedan od poljoprivrednika s kojim smo razgovarali, samo je  jednom sa decom ovog leta išao na kupanje“, kaže Anerud.Ova kancelarija očekuje veći pritisak očajnih poljoprivrednika tokom jeseni i zime. Poljoprivrednici ne primaju plate jednom mesečno kao redovni zaposleni, …“Bojimo se jeseni i zime. Kada poljoprivrednici vide posledice nedostatka hrane, račune koji nisu plaćeni i gubitak prihoda“, kaže Aanerud.

ŠVEDSKA

Tokom ove nedelje najviše zastupljena priča je zabrana emitovanja jednosatnog filma  Švedskih demokrata (prim.aut.: ekstremno desna politička partija, koja se zalaže za jaču anti-imigracionu politiku, zaustavljanje dolaska azilanata u Švedsku, evroskeptična; koja je na poslednjim izborima osvojila 12%, a po poslednjim predviđanjima agencija, sada prelezi 21% podrške birača) koji za cilj ima „istinsko otkrivanje istorije“ Socijaldemokratske partije Švedske (prim.aut.: najjača partija u Švedskoj još od prve polovine prošlog veka, trenutno Vladajuća partija, koja ima i premijera.) U filmu se, između ostalog pokazuje da Socijaldemokratska partija Švedske, koja je postojala i pre početka Drugog svetskog rata, nije tada bila aktivna, niti se borila protiv rasističkih i antisemitskih izjava u švedskom društvu, a sada okrivljuju Švedske demokrate za nacizam i mržnju prema drugim narodima. Film je skinut sa kanala You Tube u četvrtak (9. avgusta) uveče, a do tada je imaj 200.000 pregleda (postavljen 1. avgusta). Portparol Švedskih demokrata Joakim Valerstejn (Joakim Wallerstein) kaže da je važno da se zna istina i istorija političkih partija: „Može to biti i znak našim savremenicima  da informacije koje nisu prijatne imaju tendenciju da nestanu“ – kaže Valerstejn na svom fejsbuk profilu.Video je u petak 10. avgusta vraćen na You Tube. 

Nordijske zemlje

 

Rekordno povećanje cene goriva. 18. maja ove godine, cena benzina od 95- oktana je premašila cifru od 16 švedskih kruna po litri. -16.26 SEK jeste 1.56 EUR. Ove nedelje usledilo je pojeftinjenje od 20 ora (para), pa tako cena benzina od 95-oktana iznosi 16.06 (1.54€) švedskih kruna, dok je i cena dizela smanjena sa rekordnog visokog nivoa postavljenog u maju mesecu, i sada iznosi 15.76 (1.51€) švedskih kruna. Po rečima potrošača, ovo su najviše cene goriva ikad i nikad nije bilo skuplje puniti automobile.

Nordijske zemlje

 

Nordijske zemlje

 

 

Rekordno povećanje cene goriva. 18. maja ove godine, cena benzina od 95- oktana je premašila cifru od 16 švedskih kruna po litri. -16.26 SEK jeste 1.56 EUR. Ove nedelje usledilo je pojeftinjenje od 20 ora (para), pa tako cena benzina od 95-oktana iznosi 16.06 (1.54€) švedskih kruna, dok je i cena dizela smanjena sa rekordnog visokog nivoa postavljenog u maju mesecu, i sada iznosi 15.76 (1.51€) švedskih kruna. Po rečima potrošača, ovo su najviše cene goriva ikad i nikad nije bilo skuplje puniti automobile.

Nordijske zemlje

 

Alijansa za Švedsku (prim.aut.: koalicija koja okuplja 4 političke partije – Moderati najjača partija u koaliciji, imala 23.3% osvojenih glasova na poslednjim izborima, Liberalna partija, imala je 5.42%, Centralna partija koja je osvojila 6.1%, i Hriščanske demokrate, koji su osvojili 4.57%  – ukupno cela koalicija je osvojila 141 mesto u Švedskom parlamentu nakon poslednjih ozbora u Švedskoj, 14. septembra 2014. godine) predlaže nove ideje kako da se organizuje država u borbi sa kriznim situacijama i prirodnim nepogodama (prim.aut.: tokom ovog leta, na velikom broju lokacija u Švedskoj, naročito na severu koji je bogat šumom, izbilo je nekoliko velikih požara. Pomoć u gašenju požara dala je i Evropska unija, ali je na videlo isplivala i nespremnost Švedske države u borbi sa prirodnim nepogodama, naročito požarima, što je izazvalo velike kritike građana prema Vladajućoj koaliciji. Izbori na svim nivoima u Švedskoj biće održani 9. septembra ove godine).

Predsednici četiri političke partije koje čine Alijansu: Ulf Kristerson (Ulf Kristersson – Moderati), Eni Luf (Annie Lööf – Centralna partija) Jun Bjorklund (Jan Björklund – Liberalna parija) i Eba Buš Tor (Ebba Busch Thor – Hriščanske demokrate) dali su listu predloga za bolje prevazilaženje kriza u državi, što podrazumeva i borbu protiv prirodnih nepogoda kao što su požari. Pomenuli su potrebu za osnivanjem Veća za nacionalnu sigurnost koje bi dugoročnim planiranjem i sagledavanjem stanja na terenu uspešno moglo da predvidi događaje i na njih adekvatno reaguje. Zatim povećanje broja ljudi u Civilnoj zaštiti sa 21.000 na 30.000 kao i promene Zakona o vojsci, jer smatraju da vojska Švedske treba da učestvuje u zaštiti ukupne imovine društva u slučajevima krize i prirodnih nepogoda. Takođe traže da se u borbu protiv prirodnih nepogoda kao što je vatra uključe i privatne kompanije koje prevoz obavljaju uz pomoć helikoptera ili manjih aviona.  

Nordijske zemlje

 

Politička partija Moderati žele da u lokalne zajednice investiraju 20 milijardi švedskih kruna za  obezbeđivanje socijalne zaštite i programa koji će se realizovati na lokalnom nivou.(prim.aut.: S obzirom na to da su izbori na svim nivoima planirani za 9. septembar i da je podrška Moderatima opala za 5-8 procentna poena (zavisno od agencije)) ova partija je u četvrtak 9. avgusta predstavila svoj ekonomski program za naredni četvorogodišnji period i svoju verziju budžeta u visini od 50 milijardi švedskoh kruna. Po rečima predsednika Moderata Ulfa Kristersona 20 milijardi kruna biće investirano u lokalne samouprave, a od toga će 10 milijardi doći direktno iz državnih fondova za programe koji pomažu bolji razvoj socijalne države – i to nazivaju „ulaganje u društveni ugovor“. „Osnovni zadatak države je da osigura državu blagostanja, što podrazumeva i blagostanje na lokalnom nivou.“ Društveni ugovor praktično znači da će ljudi koji žive i plaćaju porez u Švedskoj zauzvrat dobiti usluge koje su platili svojim novcem i na lokalnom nivou“. Takođe, Moderati traže da država ima više „upliva“ i zahteva ka lokalnim samoupravama prilikom odlučivanja o novcu koji troše lokalne samouprave.Moderati predlažu da se porezi na zarade smanje za 22 milijarde kruna, što će dovesti do novog zapošljavanja u lokalnim sredinama veruju Moderati.

Nordijske zemlje

 

 

Poslanik Švedskih demokrata iz Storforsa napušta partiju (prim.aut,; Švedske demokrate su desna partija, koja je na poslednjim izborima osvojila nešto više od 12%, a sada po najnovijim istraživanjima ima oko 22% podrške. Imaju loš koalicioni potencijal, jer su gotovo sve partije rekle da sa njima neće formirati vladu, mada neke struje u Moderatima i u Hrišćanskim demokratama kažu da bi ipak mogli da razmisle o formiranju vlade sa ovom partijom). Urban Person, koji je bio prvi na listi Švedskih demokrata na glasačkom listiću u Storforsu, izašao je iz partije i formirao novu stranku. Svađe u okviru partije dovele su do toga da napustim partiju: „Nisam se složio sa svim onim što Švedske demokrate žele. Zatim rukovodstvo u regiji Varmland je malo dosadno, i stalno sedi mirno i ne želi da se pokrene“. Runar Filer, iz Švedskih demokrata , kazao je novinarima da sa toliko članova uvek ima nekih koji ne misle i ne razmišljaju isto kao stranka.Urban Person se nada da će ući u lokalnu skupštinu sa svojom novom partijom.

Nordijske zemlje

 

U Malmeu je najniža stopa izlaznost na izbore (prim.aut.: tokom 2014. godine) i zbog toga su nevladine organizacije odlučile da preko volontera motivišu građane da izađu na izbore u septembru. Izabrana su 163 mlada „ambasadora demokratije“ koji će ovog leta motivisati stanovnike Malmea (prim.aut. trećeg po veličini grada u Švedskoj, sa oko 700.000 stanovnika; regija Oresund u kojoj se nalazi ima 3.9 miliona stanovnika, a od izgradnje mosta koji spaja Malme sa Kopenhagenom (Øresund Brun) u gradu su sagrađene neka od najlepših arhitektonska zdanja u Skandinaviji; sam grad je postao centra Biotek i IT industrije; univerzitetski grad; ime Muhamed je (u 7 različitih varijanti pisanja ovog imena) u prvih pet imena u Malmeu) .
Takozvani ambasadori demokratije rade u svim delovima grada i daju savete o tome kako glasati. „Postoje mnogi koji ne znaju da mogu da glasaju, ili ne znaju kako se glasa“ kaže Belal Safi (Belal Safi ) koji dolazi iz dela grada koji se zove Hermodsdala (Hermodsdal), koji je 2014. godine imao jednu od najnižih izlaznosti na glasanje.
Na parlamentarnim izborima 2014. godine, glasalo je samo 48,21% birača u Hermodsdalu – Gulviksborgu, što je u poređenju sa izlaznošću na teritoriji celog grada Malme koja je bila 79,7 posto, ili cele Švedske 85,8 posto, izuzetno mala.   
Hrišćanski demokrati žele da se u Zakon unese odredba da najmanje dečje grupe u predškolskim ustanovama ne bi trebalo da imaju više od dvanaestoro  dece. (prim.aut.: Hrišćanski demokrati se nalaze u koaliciji Alijansa za Švedsku, i na prošlim izborima su ušli u parlament jer su osvojili 4.57% (cenzus 4%), dok mesec dana pred izbore, po istraživanju agencije Ipsos ne prelaze ni 3,6%. ). Pre dve godine
Školska uprava na nivou cele države postavila je merila za veličinu dečjih grupa u predškolskim ustanovama. Tako u merilima piše da u dobi od 1-3 godine, broj dece po grupi treba da je 6-12 dece. Ovaj predlog Hrišćanske demokrate smatraju da treba da uđe u Zakon, a ne da bude jedna od mera!
Predsednica partije Eba Buš Tor poziva se na istraživanja mozga kod dece, koje pokazuje da veće grupe izazivaju stres i nedostatak koncentracije kod dece. Takođe se zalaže za blago poskupljenje usluga „Mislim da bi mnogi mogli da prihvate da plaćaju nekoliko stotina kruna više, ukoliko će to osigurati da novac bude iskorišćen za smanjenje dece u grupama“.
Zvanična statistika je pokazala da su sa uvođenjem novih merila grupe postale manje, ali su najnovija istraživanja Teachers ‘Union i the Teachers’ Journal pokazala da ipak ima više od 12 dece i grupi od 1-3 godine starosti, a to je potvrdilo i oko 80 – 90 procenata predškolskih nastavnika koji su odgovorili na anketu. Prema švedskoj Nacionalnoj agenciji za obrazovanje, prosek je sada 12.4 dece po grupi u dobi od 1-3 godine.
„Ne rešavate probleme tako što ćete se upetljati u statistiku“, kaže Eba Buš Tor.

Nordijske zemlje

 

 

Vlada obećava nešto više od milijardu kruna za podršku švedskim farmerima zbog suše. Vlada  Švedske planira da izdvoji 1,2 milijarde (SEK – švedskih kruna) za podršku švedskim poljoprivrednicima rekla je ministarka finansija Magdalena Anderson (prim.aut. vladajuća Socijaldemokratska partija) na konferenciji za novinare. Ekstremne suše dovele su i do nedostatka hrane za stoku i ovim merama, između ostalog, država omogućava poljoprivrednicima da uvezu stočnu hranu, kako bi se sprečilo prekomerno klanje životinja kaže ministar poljoprivrede Sven-Erik Bušt (Socijaldemokrtaska partija).Mere podrazumevaju subvencije u iznosu od 375 SEK (36 €) po odrasloj životinji, najviši iznos koji gazdinstvo može da dobije je 150.000 SEK (14.391€), dok će najviša cifra koju farma za proizvodnju mleka može da dobije je do 60.000 SEK (5.756€) za podršku. Sven-Erik Bušt kaže da je razgovarao sa EU o mogućnosti da već sada dobiju podršku u vrednosti od 250 miliona SEK (1€ je 10.4 SEK). „Dobili smo pozitivne signale, tako da procenjujem da su izgledi za donošenje pozitivne odluke o podršci poljoprivrednicima u septembru dobri ili vrlo dobri.“

Nordijske zemlje

Ikea je najvredniji švedski brend, a prate je „H&M“, Nordea, Erikson i Telia.

Konsultantska kuća Brand Finance podnela je izveštaj u okviru kojeg na godišnjem nivou procenjuje ekonomsku vrednost najvećih svetskih brendova. Vrednost trgovačke marke definisana je kao neto vrednost koju vlasnik zaštitnog znaka/brenda može da ima od prodaje brenda na otvorenom tržištu.Na osnovu itraživanja Ikea vredi 197 milijardi kruna, i ako joj je vrednost pala za 5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Drugi brend  je “H&M” koji vredi 153 milijarde kruna, iako ima pad od 7 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je vrednost marke Nordea (prim.aut.: finansijska kuća) porasla za 7 posto i sada vredi 51,4 milijardi švedskih kruna. Najbrže rastućih švedski brend je Evolution Gaming (prim.aut.: klađenje i igre na sreću), koja je nova na švedskoj listi.

Nordijske zemlje

 

Nordijske zemlje

 

Očekivana inflacija u Švedskoj za ovu i narednu godinu je 2%, a za petogodišnji period 1.9%

 

FINSKA

 

Profit od sastanka Putin-Tramp u Helsinkiju: Američki predsednik Donald Tramp i Ruski predsednik Vladimir Putin rukovali su se tokom zajedničke konferencije za novinare u predsedničkoj palati u Helsinkiju 16. jula 2018.

O samitu, kao i o mestu njegovog održavanja, pisano je u preko 300.000 članaka na internetu i obezbeđena je medijska izloženost u vrednosti od 3,2 milijarde evra za finsku prestonicu, prema istraživanjima o „izloženosti u medijima i analizama društvenih mreža“ koje je naručio grad Helsinki i finsko ministarstvo spoljnih poslova.„Novac ne može da kupiti vidljivost i izloženost koju smo mi dobili“, kaže Jan Vapavuori, gradonačelnik Helsinkija. Vapavuori procenjuje da je grad zahvaljujući mestu održavanja samita dva predsednika uspeo da stekne pozitivnu medijsku izloženost koja će podržati reputaciju dobre i funkcionalne turističke destinacije i grada koji je  sposoban za održavanje kongresa i međunarodnih sastanaka. Analize koje su sprovedene između 2. i 20. jula prikupile su ukupno 343.000 članaka o samitu koji su sadržali jednu ili obe ključne reči „Helsinki“ i „Finland“. Članci su imali potencijalnu stopu klikova od 342 milijarde, prema analizama koje su sproveli Sometrik and Meltwater.Većina članaka objavljena su u Sjedinjenim Državama, Rusiji i Velikoj Britaniji.Finska i Helsinki su uglavnom spomenuti u neutralnom ili pozitivnom svetlu kao mesto samita, ali su neke novinske agencije iskoristile priliku da detaljnije pišu o gradu i zemlji domaćinu.Petra Teman, direktor javne diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova Finske, podseća da uspeh u organizovanju ovako velikih događaja ima tendenciju da pozitivno utiče na brendiranje zemlje na dugi rok.

„Što se tiče trenutne vidljivosti, sastanak u Helsinkiju i, pre svega, bezbrojni sjajni komentari o Finskoj od strane velikih medijskih profesionalaca ističu događaj kao uspeh bez presedana“, izjavila je Teman.

Nordijske zemlje

Kai Mikanen (prim.aut.: iz partije koja se zove Nacionalna koaliciona partija, koja je na poslednjim izborima 2015. godine osvojila 18.2% glasova i nalazi se u koalicionoj vladi koju predvodi premijer Juha Sipila iz Cenralne partije Finske), ministar unutrašnjih poslova, kaže da će uskoro doneti odluku o tome da li će ove jeseni sprovesti nezavisnu procenu finskog sistema azila.„Plan je da ove odluku donesemo početkom jeseni. Ne želim da obećam šta će odluka biti, jer još uvek radimo pripremne radove kako bismo utvrdili šta je izvodljivo „, rekao je on u intervjuu za Uusi Suomi u utorak 7. avgusta. „Zajedno sa Agencijom za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) i Ombudsmanom za ravnopravnost, već smo razmatrali kako se takva procena može sprovesti. Još uvek ne donosimo konačnu odluku, ali moje razmišljanje je da bi bilo veoma korisno imati procenu spoljnog, nezavisnog eksperta „, rekao je on.Pripadnici partije Zeleni, partije Levog saveza i Socijaldemokratska partija Finske (prim.aut.: opozicione partije) u februaru mesecu su zatražile da se uvede i nezavisna procena sistema azila u Finskoj. Finska služba za imigraciju (Migri) sprovela je internu analizu kvaliteta sistema za azil i odluke te analize je tokom proleća prosledila ministru Mikanenu. Jedan od zaključaka je i da se ceo sistem dodatno ispita.

Nordijske zemlje

Nordijske zemlje

 

Parlament Finske plaćao saunu poslaniku: Teuvo Hakarainen (prim.aut.: Finska partija, populistička i nacionalno orijentisana partija koja je 2015. osvojila 17.6% glasova (38 polsanika). Zbog raskola u partiji 2017. dolazi do izlaska 19 poslanika i formiranja nove grupe, a kasnije i partije pod nazivom Plava reforma. Finska partija je u opoziciji dok je Plava reforma u vladajućoj koaliciji), već drugi mandat je član parlamenta iz Centralne Finske. Mesečno je na ime nadoknade za život u Helsinkiju tokom trajanja zasedanja parlamenta primao 493 eura mesečno. Novac je koristio za iznajmljivanje saune koju je koristio kao drugi dom u Helsinkiju, izveštava Iltalehti.„To je najbolja kuća koju sam imao u Helsinkiju“, izjavio je u ponedeljak 6. avgusta poslanik.Članovi finskog parlamenta izvan izbornih okruga Helsinki i Uusimaa imaju pravo na do 1.809 evra mesečno, bez poreza, za troškove nastale tokom obavljanja svojih službenih dužnosti.  Poslanici iz Helsinkija ili Uusimaa, zauzvrat, imaju pravo na do 986 evra za nadoknadu troškove nastalih tokom obavljanja svojih službenih dužnosti.Slučaj poslanika Hakarainena je neuobičajen ne samo zbog vrste jedinice za iznajmljivanje, već i zato što je njegov stanodavac Denis Pasterštein (iz Vladajuće partije Nacionalna koaliciona partija), zamenik većnika za Grad Helsinki.Pasterštajn je juče potvrdio da je podrumska jedinica površine 62 kvadratnih metara ustvari sauna. Hakarainen iznajmljuje saunu zajedno sa svojom partijskom drugom Vile Vahamaki, koji ima stan u istoj stambenoj kući sa suprugom. Generalni sekretar parlamenta Perti Rauhiro rekao je da će se pozabaviti ovi slučajem kada s vrati sa letnjeg odmora.

Nordijske zemlje

Nordijske zemlje

 

Aktivnost predškolske dece u dobi od 3 godine je izuzetno niska u Finskoj.

Prema novoj doktorskoj studiji Ane Soini, fizička aktivnost dece se sastoji uglavnom od aktivnosti niske efikasnosti, kao što su sedenje, stajanje ili hodanje. Istraživanje je pokazalo da su deca provela samo 2% vremena u umereno ili napornoj igri dnevno. Soini je uporedno posmatrala rezultate iz Finske, Holandije i Australije, koji su pokazali specifične razlike u fizičkoj aktivnosti dece. Deca iz Holandije provode više vremena u igri od svojih finskih vršnjaka , ali sa druge strane, finska deca su svakodnevno provela više od 20 minuta vežbanja napolju  u odnosu na svoje vršnjake Australije.Dodatak – prim.aut.: Economist Intelligence Unit for Pearson saopštila je 2012. da Finska ima najbolji sistem obrazovanja na svetu, i od tada se Finska nalazi na vrhu spiska država sa najboljim obrazovanjem u svetu. Međutim, to nije uvek bio slučaj. Pre 40 godina Finska je sprovela ogromne reforme u obrazovanju tako što je uveden jedan od najvažnijih principa, a to je da se ne vrednuju dobijene ocene već način na koji se stiče znanje i komoditet učenika. U Finskoj je obrazovanje besplatno za svu decu – učenici u školi imaju besplatne obroke, socijalno i zdravstveno osiguranje i besplatne udžbenike. Škole plaćaju i sva kampovanja, izlete i pozorišta. Kao velika prednost finskog obrazovanja pokazalo se i to što đaci domaći nemaju dok ne napune 16 godina, a tada polažu i prvi standardizovani test. Pauze između svakog časa su 15 minuta, a đaci biraju izborne predmete prema interesovanjima. Srpski đaci prosečno u školi provedu sedam sati, a onda još tri sata dnevno provedu radeći domaće zadatke. Prema istraživanjima, finski sistem je najbolji zbog dobrih nastavnika – svi imaju master diplomu (prim.aut.: školovanje za dobijanje master diplome plaća država) i uživaju veliko poštovanje. -Prosečna plata u državnoj upravi 2017. godini u Finskoj je EUR 2780,00.

Nordijske zemlje

Autor analize:  Sanja Šifliš