fbpx

Нордијске земље – преглед 03.08. – 10.08.2018.

11/08/2018
Аутор :
Анализе/Геополитика

Нордијске земље – преглед 03.08. – 10.08.2018.

 

Данска

Nord Stream 2   : Данска је примила писмо компаније Северни ток 2 са предлогом о могућем измештању цевовода из територијалних вода Данске. Документ је послат Данској агенцији за енергију. На основу предлога, нова рута би се кретала северозападно од Борнхолма и ишла би „само кроз данску ексклузивну економску зону“, како је формулисано у саопштењу за јавност компаније Северни ток 2.

Нордијске земље
Нордијске земље

Ова компанија у свом саопштењу наглашава да је овај предлог треба  посматрати искључиво као алтернативу уколико дански политичари кажу „не“ првој, предвиђеној рути. Социјалдемократска партија (опозициона) је и раније позивала Владу да одбаци пријаву Северног тока 2, која пролази кроз Данску територију, међутим, по међународном праву и по конвенцијама УН о поморском праву Данска може да одбије прву верзију предлога за постављање цевовода (под називом  „Continental Shelf Act“, послат у јануару 2018. године) само уколико гасовод представља опасност по околину (животну средину) или представља препреку за слободну и сигурну пловидбу бродова.

– Ако су испуњени услови заштите животне средине и услови сигурног превоза, Данска је дужна да на међународном нивоу додели дозволу, пише Данска агенција за енергетику. Очекује се да ће ова изјава Северног тока 2 бити обрађивана око годину дана. „О првобитној верзији полагања цеви за Северни ток 2 се „одлучује“ поручују у Данској агенцији за енергију, али се коначна одлука може донети тек када министар спољних послова Данске, Андерс Самуелсен сачини процену сагласности захтева компаније са данским иностраним, сигурносним и одбрамбеним интересима“.

Додатак – прим. аут.: До сада су Финска (12. април 2018), Шведска (7. јун 2018) и Немачка (27. март 2018) издале све потребне дозволе за планирање и изградњу Северног тока 2.

Нордијске земље

 

Закон о забрани прекривања лица ступио је на снагу 1. августа, али велики број жена муслиманске вероисповести не жели да га поштује у јавности. Либерална партија – која се зове „Лева“ (Venstre –владајућа партија) и десничарска Данска народна партија (која није у влади, али је подржава у парламенту, нарочито по питању доношењу анти-имиграционих одлука) предлажу да се поред новчане, уведе и затворска казна за све оне који не поштују Закон.  Француско-алжирски милионер Рашид Неказ (Rachid Nekkaz) обећао је да ће платити сваку казну изречену по Закону о забрани прекривања лица и да ће 11. септембра доћи у Копенхаген како би платио новчане казне за све жене које су кажњене због ношења бурке и никаба у јавности.Мишљење политичких партија које предлажу и затворску казну је да је плаћање казни од стране милионера поткопавање данског законодавства, и да се може сматрати приходом, тако да жене којима се плати казна на овакав начин треба и опорезовати. Данска народна партија је и пре усвајања овог Закона тражила да се поред новчане уведе и затворска казна до 7 дана, а за поновљен прекршај до 14 дана, али такав предлог није прихваћен. По закону, новчана казна за први прекршај је 1000 круна, а износ се повећава на 10.000 круна када се Закон прекрши четири пута.

Нордијске земље

 

У Данској се опет разбуктава расправа о потреби за постојањем средњег – регионалног нивоа власти. Избори у Данској су планирани за мај 2019. године. Социјалдемократска партија (опозициона) се залаже за очување регија у Данској и њихове надлежности над здравственим системом. Данска народна партија предлаже да се укину регије и да држава преузме надлежности од регија над болницама – секундарни ниво здравствене заштите, као и да градови и општине преузму примарни ниво здравствене заштите. Либерална „Лева“ партија је за „структурне промене“, али и за очување регија у Данској. Током јесени планирани су преговори политичких партија на ову тему.

Нордијске земље

Дански пољопривредници су позвали владу Данске на кризни састанак због суше, јер су до сада губици у пољопривреди 6,4 милијарде круна. Министарство пољопривреде је ситуацију назвало „изузетно озбиљном“ и на путу су да обезбеде новчану помоћ за пољопривреду.

Нордијске земљеШтета од суше је за 2 милијарде круна већа од почетнепроцене која је рађена почетком јула месеца – рекао је Мартин Мерил председник асоцијације Agricultute&Food. Због великих губитака може доћи и до банкрота појединих пољопривредника, а један број фарми је већ оглашен за продају. Губици нису само у количини скупљених житарица са поља, већ и у губитку хране за стоку, нарочито у зимском периоду. Због тога су пољопривредници изнели захтеве за Владу у Данској:           

 

  • Да се плаћања за коришћење пољопривредног земљишта одложе до даљег
  • Да се ​плаћања пореза за пољопривредно земљиште привремено продужи за годину дана и да се овакав модел примењује у наредне три године.
  • Да се ​​одобри садња пострних / покровних усева које ће помоћи да се апсорбује преостали азот у тлу.

Пољопривредници су Влади поручили да „нису испружили руку за милостињу“ већ да траже одржива решења, као и предлоге које културе (хибриде) да саде у наредним годинама. До сада није било корекције цена пољопривредних производа, млека и меса, а Министарство  животне средине, пољопривреде и хране је обећало да ће до четвртка 9. августа изаћи са предлогом конкретних решења помоћи пољопривредницима – до петка 10. августа, нису објављена конкретна решења.

Нордијске земље

Нордијске земље

 

Током прошлог лета Парламент Данске је пооштрио мере у вези са просјачењем на јавном месту (Заком о

Нордијске земље

забрани просјачења је уведен 1860. године, а 21. јуна прошле године одређене одредбе Закона су промењене и санкције су пооштрене), што је овог лета довело до мањег броја просјака из иностранства на улицама Данске. Шеф јединице за бескућнике у граду Копенхагену,  Стин Бо Педерсен каже да је велики број бескућника пореклом из источне Европе отишао из Данске. По подацима парламентарног одбора (Folketingets Retsudvalg) 54 особе су осуђене за просјачење у периоду од 1. јула 2017. до 13. јуна ове године. Према подацима, ниједан од осуђених није дански држављанин, док је 41 особа пореклом из Румуније или Бугарске. Оштрије мере у Закону је тражио градоначелник Копенхагена Франк Јенсен (прим.аут.:члан опозиционе Социјалдемократске партије и градоначелник Копенхагена од 2010. године). Промене у Закону су поред Владајућих партија у парламенту подржале Социјалдемократe. У највећем броју су кажњавани просјаци који немају стално пребивалиште у Данској. Председница Удружења бескућника Данске, Кристина Штраус (Christina Strauss) каже да су уведене мере добре, јер сада „не морају да се боре за места у склоништима за бескућнике“, „али је такође жалосно да овај закон погађа и данске просјаке/бескућнике“. Кристина такође каже да Закон забрањује кампове бескућника, и да се сада велики број њих боји да спава у групама, мада је за њих много сигурније да спавају у групама, него сами.

ИСЛАНД

Током првих седам месеци у 2018. години- на Исланду је порасла куповина „првог стана“  – купљено је 905 јединица, што је највише у последњих 10 година. Већина првих куповина је у Вестфјорду, на северозападу, али и на југозападу острва, наводи се у новом месечном извештају Фонда за стамбено финансирање.Индекс изнајмљивања станова у главном граду је опао за 2,4% у првој половини ове године. Ово је највећи пад индекса од када су уведена мерења- 2011. године. Накнаде за изнајмљивање су генерално порасле у последњих неколико година.Геотермална вода тече у реку Мулаквисл из леденог покривача званог Mýrdalsjökull  Људима се саветује да избегавају ову област због гаса H2S (прим.аут. сумпор водоник, отрован гас, оштрог мириса) може да лоше утиче на респираторне органе. Компанија за изградњу путева такође је на лицу места и испитује стабилност моста код реке Мулаквисла, како би спречила евентуални пад изазван поплавама.  

Нордијске земље

 

Власник Пансиона у Блондуос-у, на северу Исланда трансформисао је две дрвене бачве у смештајне капацитете за своје госте. Бачве који потичу из Естоније показале су се веома популарним код туриста.

Нордијске земље

НОРВЕШКА

Процену поверења Пера Сандберга (прим.аут.:члан десничарске Прогресивне партије) министра за рибарство у Влади Норвешке, после његове посете Ирану, тражио је посланик Ханс Фредрик Груван из Хришћанске народне странке. Наиме установљено је и да је министар, заједно са својом девојком која има

Нордијске земље

иранско-норвешко порекло (слика), поред посете Ирану током лета, присуствовао и обележавању Националног дана Ирана у фебруару ове године у иранској амбасади у Ослу. Груван из Хришчанско демократске партије (прим.аут.:партије која је крајем септембра 2017. године прекинула разговоре око формирања владе Норвешке због учешћа десничарке парије Прогреса у разговорима) мисли да је „изузетно важно“ да се „ставе све карте на сто“, и да се то односи и на информације са ким се министар срео, на којим догађајима је учествовао и са ким је имао разговоре током своје посете Ирану. Хришћанска народна странка ће затражити ванредни састанак Комитета за контролу и комуникације ради потпуне ревизије Сандберговог односа са Иранцима. Груван такође пита да ли је  министар присуствовао прослави Националног дана Ирана у фебруару у амбасади уз знање и одобрење владе чији је члан. Либерална партија, која је чланица Владајуће коалиције јиш увек није донела одлуку да ли ће тражити расправу о поверењу министру Пер Санбергу.Додатак (прим.аут): 7 августа, на снагу су ступиле санкције САД према Ирану; ЕУ је реаговала тако што је позвала компаније да занемаре претње из Вашингтона, док је Русија „дубоко разочарана“ , а Кина је осудила санкције и позвала нафтне и гасне компаније да одбију позиве да у потпуности прекину увоз иранске сирове нафте. Норвешка није чланица ЕУ, али јесте чланица НАТО.

Нордијске земље

 

Нордијске земље

Нордијске земље

 

Казне за одбијање руковања са женама. Током ове недеље, Основна школа „Екеберг“ у Ослу одбила је да продужи уговор наставнику муслиманске вероисповести (име се не наводи) зато што је одбио да се рукује се својим колегиницама из верских разлога, извештава дневни лист „Дагсависен“ у четвртак 9. августа.

Док су неки политичари подржали одлуку школe да смени учитеља (градоначелник Осла, Раимонд Јохансен из Лабуристичке странке, бранио је одлуку школе) због дискриминације жена, други су тврдили да је само отпуштање у ствари кршење Закона о забрани дискриминације (Акхенатон Одвар де Леон, лидер Организације против јавне дискриминације (ОМОД) позива се на верске слободе у Норвешкој и тврди да „Човек треба да буде запослен и укључен у друштво  као и да је учитељ није имао проблем у комуникацији са децом и игри са децом, да је добро обављао свој посао и да то треба да буде меродавно, а не њефова комуникација са одраслим женама“).

Учитељ међутим, тврди да је одбијање да се рукује са женама засновано на учењима ислама како би се смањило „искушење“, као и да је школу упознао са својим верским схватањима пре започињања рада. Директор школе, Бенте Алфхеим, је рекао да су они јасно ставили до знања учитељу да је одбијање руковања „проблем, и никад нисмо рекли да смо га прихватили, али смо ипак били отворени за укључивање у рад и пружили смо му прилику“. Прича је добила већи одјек због фејсбук поста политичарке из Владајуће партије „Десно“ (Høyrе ) Хеиди Нордби Лунде (Lunde, Heidi Nordby (1973-). Додатак (прим.аут): Ово није први пут да се одбија руковање са женама у јавном простору Норвешке. Шестог септембра 2017. године током јавне дебате Лидер локалне сунитске организације у Норвешкој Фахад Куреши (Fahad Qureshi – који је и основач и лидер организације Islam Net organization) одбио је да се рукује са министром за миграције Норвешке, Силви Листхауг (Sylvi Listhaug – чланица десничарске Прогресивне странке која је именована за министра 2015. године, новоформиране позицију у Влади у оквиру Министарства правде и јавне безбедности, због европске мигрантске кризе и рекордно високог броја азиланата у Норвешкој. У марту 2018. године поднела је оставку на место министра због притиска јавности јер је на фејсбуку написала да коалициона, Либерална партија „више брине о правима терориста, него о националној безбедности).Фахад Куреши, већ је био у студију канала ВГТВ, када је норвешка министарка за миграције ушла и кренула да се рукује са водитељем емисије. Затим је пружила руку и Курешију који је, уместо да је прихвати, пружио букет цвећа. Министарка је поново понудила руку, али је Куреши своју руку ставио на срце, и оставио да рука министра остане у ваздуху.Куреши је и раније био укључен у сличне „инциденте“, а његова организација има огранке у неколико градова и Норвешкој.И у Шведској су се дешавали слични инциденти, један од највише испраћених је случај високо позиционираног члана Зелене партије Шведске Јасри Кана (Yasri Khan ) који је одбио да се рукује са новинарком (април 2016. године). У Кантону Базел (Швајцарска) локалне власти су увеле казне за родитеље ученика/студената који одбију да се рукују са наставницама и другим особљем женског пола, а која су заснована на бази религијских учења.

Нордијске земље

 

 

Страховање за ментално здравље пољопривредника након сувог лета.  У среду 8. августа премијерка Ерна Солберг (партија „Десно“) и министар пољопривреде Јон Георг Дале (Прогресивна партија) посетили су фарму Ларса Егил Лаутена (Lars Egil Lauten) у Клоуфти, како би сагледали  штету која је настала након најтоплијег лета у Норвешкој у последњих неколико година и разговарали са пољопривредницима о томе шта се може учинити.

Нордијске земље

Сељаци су изнели запажања да због губитка новца, слања стоке на клање због мањка сточне хране и недостатка подршке може доћи до развоја психичких проблема код фармера на јесен. Тако је Ларс Егил Лаутен рекао да: “ Свакодневно добијам телефонске позиве очајних сељака. Саветујем породици и њиховим пријатељима да закључавају ватрено оружје и ужад „, и пренео своје утиске премијерки. Разлог за овакав став је рекордно суво лето, али и недостатак подстицаја од државе, рекао је председник Удружења пољопривредника Норвешке, Ларс Петер Бартнес ( Norges Bondelag,  Lars Petter Bartnes).

Премијерка Ерна Солберг је током посете пажљиво саслушала све савете и питања, али није могла да обећа никакав кризни пакет. „Стресно је када се борите са својом животном бригом, не само за оне пољопривреднике који имају и живе животиње. Стога смо покушали да ограничимо неизвесност тако што смо олакшали добијање средстава за пољопривреднике уз брже плаћање одштете газдинствима услег лоших приноса“, казала је Солберг.Одељење за здравље и безбедност норвешког Савета за пољопривреду (Norsk Landbruksrådgivings Helse- miljø og sikkerhet-avdeling) на истоку државе добија свакодневне позиве пољопривредника који кажу да имају озбиљних проблема: Неки се боре са бригама и ноћима не спавају, … пољопривредници су разнолика група, сами управљају својим газдинствима и треба им доста времена док не затраже помоћ каже Кари-Ане Анеруд, саветник Одељења за здравље и безбедност норвешког Савета за пољопривреду. Током овог летњег периода, сви фармери су стално ишли на заливање њива, а рекли су и да немају времена за породицу: „Један од пољопривредника с којим смо разговарали, само је  једном са децом овог лета ишао на купање“, каже Анеруд.Ова канцеларија очекује већи притисак очајних пољопривредника током јесени и зиме. Пољопривредници не примају плате једном месечно као редовни запослени, …“Бојимо се јесени и зиме. Када пољопривредници виде последице недостатка хране, рачуне који нису плаћени и губитак прихода“, каже Аанеруд.

ШВЕДСКА

Током ове недеље највише заступљена прича је забрана емитовања једносатног филма  Шведских демократа (прим.аут.: екстремно десна политичка партија, која се залаже за јачу анти-имиграциону политику, заустављање доласка азиланата у Шведску, евроскептична; која је на последњим изборима освојила 12%, а по последњим предвиђањима агенција, сада прелези 21% подршке бирача) који за циљ има „истинско откривање историје“ Социјалдемократске партије Шведске (прим.аут.: најјача партија у Шведској још од прве половине прошлог века, тренутно Владајућа партија, која има и премијера.) У филму се, између осталог показује да Социјалдемократска партија Шведске, која је постојала и пре почетка Другог светског рата, није тада била активна, нити се борила против расистичких и антисемитских изјава у шведском друштву, а сада окривљују Шведске демократе за нацизам и мржњу према другим народима. Филм је скинут са канала You Tube у четвртак (9. августа) увече, а до тада је имај 200.000 прегледа (постављен 1. августа). Портпарол Шведских демократа Јоаким Валерстејн (Joakim Wallerstein) каже да је важно да се зна истина и историја политичких партија: „Може то бити и знак нашим савременицима  да информације које нису пријатне имају тенденцију да нестану“ – каже Валерстејн на свом фејсбук профилу.Видео је у петак 10. августа враћен на You Tube. 

Нордијске земље

 

Рекордно повећање цене горива. 18. маја ове године, цена бензина од 95- октана је премашила цифру од 16 шведских круна по литри. -16.26 SEK јесте 1.56 EUR. Ове недеље уследило је појефтињење од 20 ора (пара), па тако цена бензина од 95-октана износи 16.06 (1.54€) шведских круна, док је и цена дизела смањена са рекордног високог нивоа постављеног у мају месецу, и сада износи 15.76 (1.51€) шведских круна. По речима потрошача, ово су највише цене горива икад и никад није било скупље пунити аутомобиле.

Нордијске земље

 

Нордијске земље

 

 

Рекордно повећање цене горива. 18. маја ове године, цена бензина од 95- октана је премашила цифру од 16 шведских круна по литри. -16.26 SEK јесте 1.56 EUR. Ове недеље уследило је појефтињење од 20 ора (пара), па тако цена бензина од 95-октана износи 16.06 (1.54€) шведских круна, док је и цена дизела смањена са рекордног високог нивоа постављеног у мају месецу, и сада износи 15.76 (1.51€) шведских круна. По речима потрошача, ово су највише цене горива икад и никад није било скупље пунити аутомобиле.

Нордијске земље

 

Алијанса за Шведску (прим.аут.: коалиција која окупља 4 политичке партије – Модерати најјача партија у коалицији, имала 23.3% освојених гласова на последњим изборима, Либерална партија, имала је 5.42%, Централна партија која је освојила 6.1%, и Хришчанске демократе, који су освојили 4.57%  – укупно цела коалиција је освојила 141 место у Шведском парламенту након последњих озбора у Шведској, 14. септембра 2014. године) предлаже нове идеје како да се организује држава у борби са кризним ситуацијама и природним непогодама (прим.аут.: током овог лета, на великом броју локација у Шведској, нарочито на северу који је богат шумом, избило је неколико великих пожара. Помоћ у гашењу пожара дала је и Европска унија, али је на видело испливала и неспремност Шведске државе у борби са природним непогодама, нарочито пожарима, што је изазвало велике критике грађана према Владајућој коалицији. Избори на свим нивоима у Шведској биће одржани 9. септембра ове године).

Председници четири политичке партије које чине Алијансу: Улф Кристерсон (Ulf Kristersson – Модерати), Ени Луф (Annie Lööf – Централна партија) Јун Бјорклунд (Jan Björklund – Либерална парија) и Еба Буш Тор (Ebba Busch Thor – Хришчанске демократе) дали су листу предлога за боље превазилажење криза у држави, што подразумева и борбу против природних непогода као што су пожари. Поменули су потребу за оснивањем Већа за националну сигурност које би дугорочним планирањем и сагледавањем стања на терену успешно могло да предвиди догађаје и на њих адекватно реагује. Затим повећање броја људи у Цивилној заштити са 21.000 на 30.000 као и промене Закона о војсци, јер сматрају да војска Шведске треба да учествује у заштити укупне имовине друштва у случајевима кризе и природних непогода. Такође траже да се у борбу против природних непогода као што је ватра укључе и приватне компаније које превоз обављају уз помоћ хеликоптера или мањих авиона.  

Нордијске земље

 

Политичка партија Модерати желе да у локалне заједнице инвестирају 20 милијарди шведских круна за  обезбеђивање социјалне заштите и програма који ће се реализовати на локалном нивоу.(прим.аут.: С обзиром на то да су избори на свим нивоима планирани за 9. септембар и да је подршка Модератима опала за 5-8 процентна поена (зависно од агенције)) ова партија је у четвртак 9. августа представила свој економски програм за наредни четворогодишњи период и своју верзију буџета у висини од 50 милијарди шведскох круна. По речима председника Модерата Улфа Кристерсона 20 милијарди круна биће инвестирано у локалне самоуправе, а од тога ће 10 милијарди доћи директно из државних фондова за програме који помажу бољи развој социјалне државе – и то називају „улагање у друштвени уговор“. „Основни задатак државе је да осигура државу благостања, што подразумева и благостање на локалном нивоу.“ Друштвени уговор практично значи да ће људи који живе и плаћају порез у Шведској заузврат добити услуге које су платили својим новцем и на локалном нивоу“. Такође, Модерати траже да држава има више „уплива“ и захтева ка локалним самоуправама приликом одлучивања о новцу који троше локалне самоуправе.Модерати предлажу да се порези на зараде смање за 22 милијарде круна, што ће довести до новог запошљавања у локалним срединама верују Модерати.

Нордијске земље

 

 

Посланик Шведских демократа из Сторфорса напушта партију (прим.аут,; Шведске демократе су десна партија, која је на последњим изборима освојила нешто више од 12%, а сада по најновијим истраживањима има око 22% подршке. Имају лош коалициони потенцијал, јер су готово све партије рекле да са њима неће формирати владу, мада неке струје у Модератима и у Хришћанским демократама кажу да би ипак могли да размисле о формирању владе са овом партијом). Урбан Персон, који је био први на листи Шведских демократа на гласачком листићу у Сторфорсу, изашао је из партије и формирао нову странку. Свађе у оквиру партије довеле су до тога да напустим партију: „Нисам се сложио са свим оним што Шведске демократе желе. Затим руководство у регији Вармланд је мало досадно, и стално седи мирно и не жели да се покрене“. Рунар Филер, из Шведских демократа , казао је новинарима да са толико чланова увек има неких који не мисле и не размишљају исто као странка.Урбан Персон се нада да ће ући у локалну скупштину са својом новом партијом.

Нордијске земље

 

У Малмеу је најнижа стопа излазност на изборе (прим.аут.: током 2014. године) и због тога су невладине организације одлучиле да преко волонтера мотивишу грађане да изађу на изборе у септембру. Изабрана су 163 млада „амбасадора демократије“ који ће овог лета мотивисати становнике Малмеа (прим.аут. трећег по величини града у Шведској, са око 700.000 становника; регија Оресунд у којој се налази има 3.9 милиона становника, а од изградње моста који спаја Малме са Копенхагеном (Øresund Brun) у граду су саграђене нека од најлепших архитектонска здања у Скандинавији; сам град је постао центра Биотек и ИТ индустрије; универзитетски град; име Мухамед је (у 7 различитих варијанти писања овог имена) у првих пет имена у Малмеу) .
Такозвани амбасадори демократије раде у свим деловима града и дају савете о томе како гласати. „Постоје многи који не знају да могу да гласају, или не знају како се гласа“ каже Белал Сафи (Belal Safi ) који долази из дела града који се зове Хермодсдала (Hermodsdal), који је 2014. године имао једну од најнижих излазности на гласање.
На парламентарним изборима 2014. године, гласало је само 48,21% бирача у Хермодсдалу – Гулвиксборгу, што је у поређењу са излазношћу на територији целог града Малме која је била 79,7 посто, или целе Шведске 85,8 посто, изузетно мала.   
Хришћански демократи желе да се у Закон унесе одредба да најмање дечје групе у предшколским установама не би требало да имају више од дванаесторо  деце. (прим.аут.: Хришћански демократи се налазе у коалицији Алијанса за Шведску, и на прошлим изборима су ушли у парламент јер су освојили 4.57% (цензус 4%), док месец дана пред изборе, по истраживању агенције Ипсос не прелазе ни 3,6%. ). Пре две године
Школска управа на нивоу целе државе поставила је мерила за величину дечјих група у предшколским установама. Тако у мерилима пише да у доби од 1-3 године, број деце по групи треба да је 6-12 деце. Овај предлог Хришћанске демократе сматрају да треба да уђе у Закон, а не да буде једна од мера!
Председница партије Еба Буш Тор позива се на истраживања мозга код деце, које показује да веће групе изазивају стрес и недостатак концентрације код деце. Такође се залаже за благо поскупљење услуга „Мислим да би многи могли да прихвате да плаћају неколико стотина круна више, уколико ће то осигурати да новац буде искоришћен за смањење деце у групама“.
Званична статистика је показала да су са увођењем нових мерила групе постале мање, али су најновија истраживања Teachers ‘Union и the Teachers’ Journal показала да ипак има више од 12 деце и групи од 1-3 године старости, а то је потврдило и око 80 – 90 процената предшколских наставника који су одговорили на анкету. Према шведској Националној агенцији за образовање, просек је сада 12.4 деце по групи у доби од 1-3 године.
„Не решавате проблеме тако што ћете се упетљати у статистику“, каже Еба Буш Тор.

Нордијске земље

 

 

Влада обећава нешто више од милијарду круна за подршку шведским фармерима због суше. Влада  Шведске планира да издвоји 1,2 милијарде (СЕК – шведских круна) за подршку шведским пољопривредницима рекла је министарка финансија Магдалена Андерсон (прим.аут. владајућа Социјалдемократска партија) на конференцији за новинаре. Екстремне суше довеле су и до недостатка хране за стоку и овим мерама, између осталог, држава омогућава пољопривредницима да увезу сточну храну, како би се спречило прекомерно клање животиња каже министар пољопривреде Свен-Ерик Бушт (Социјалдемокртаска партија).Мере подразумевају субвенције у износу од 375 СЕК (36 €) по одраслој животињи, највиши износ који газдинство може да добије је 150.000 СЕК (14.391€), док ће највиша цифра коју фарма за производњу млека може да добије је до 60.000 СЕК (5.756€) за подршку. Свен-Ерик Бушт каже да је разговарао са ЕУ о могућности да већ сада добију подршку у вредности од 250 милиона СЕК (1€ је 10.4 СЕК). „Добили смо позитивне сигнале, тако да процењујем да су изгледи за доношење позитивне одлуке о подршци пољопривредницима у септембру добри или врло добри.“

Нордијске земље

Икеа је највреднији шведски бренд, а прате је „H&M“, Нордеа, Ериксон и Телиа.

Консултантска кућа Brand Finance поднела је извештај у оквиру којег на годишњем нивоу процењује економску вредност највећих светских брендова. Вредност трговачке марке дефинисана је као нето вредност коју власник заштитног знака/бренда може да има од продаје бренда на отвореном тржишту.На основу итраживања Икеа вреди 197 милијарди круна, и ако јој је вредност пала за 5 одсто у односу на прошлу годину. Други бренд  је “H&M” који вреди 153 милијарде круна, иако има пад од 7 посто у односу на прошлу годину, док је вредност марке Нордеа (прим.аут.: финансијска кућа) порасла за 7 посто и сада вреди 51,4 милијарди шведских круна. Најбрже растућих шведски бренд је Evolution Gaming (прим.аут.: клађење и игре на срећу), која је нова на шведској листи.

Нордијске земље

 

Нордијске земље

 

Очекивана инфлација у Шведској за ову и наредну годину је 2%, а за петогодишњи период 1.9%

 

ФИНСКА

 

Профит од састанка Путин-Трамп у Хелсинкију: Амерички председник Доналд Трамп и Руски председник Владимир Путин руковали су се током заједничке конференције за новинаре у председничкој палати у Хелсинкију 16. јула 2018.

О самиту, као и о месту његовог одржавања, писано је у преко 300.000 чланака на интернету и обезбеђена је медијска изложеност у вредности од 3,2 милијарде евра за финску престоницу, према истраживањима о „изложености у медијима и анализама друштвених мрежа“ које је наручио град Хелсинки и финско министарство спољних послова.„Новац не може да купити видљивост и изложеност коју смо ми добили“, каже Јан Вапавуори, градоначелник Хелсинкија. Вапавуори процењује да је град захваљујући месту одржавања самита два председника успео да стекне позитивну медијску изложеност која ће подржати репутацију добре и функционалне туристичке дестинације и града који је  способан за одржавање конгреса и међународних састанака. Анализе које су спроведене између 2. и 20. јула прикупиле су укупно 343.000 чланака о самиту који су садржали једну или обе кључне речи „Хелсинки“ и „Финланд“. Чланци су имали потенцијалну стопу кликова од 342 милијарде, према анализама које су спровели Sometrik and Meltwater.Већина чланака објављена су у Сједињеним Државама, Русији и Великој Британији.Финска и Хелсинки су углавном споменути у неутралном или позитивном светлу као место самита, али су неке новинске агенције искористиле прилику да детаљније пишу о граду и земљи домаћину.Петра Теман, директор јавне дипломатије у Министарству спољних послова Финске, подсећа да успех у организовању овако великих догађаја има тенденцију да позитивно утиче на брендирање земље на дуги рок.

„Што се тиче тренутне видљивости, састанак у Хелсинкију и, пре свега, безбројни сјајни коментари о Финској од стране великих медијских професионалаца истичу догађај као успех без преседана“, изјавила је Теман.

Нордијске земље

Каи Миканен (прим.аут.: из партије која се зове Национална коалициона партија, која је на последњим изборима 2015. године освојила 18.2% гласова и налази се у коалиционој влади коју предводи премијер Јуха Сипила из Ценралне партије Финске), министар унутрашњих послова, каже да ће ускоро донети одлуку о томе да ли ће ове јесени спровести независну процену финског система азила.„План је да ове одлуку донесемо почетком јесени. Не желим да обећам шта ће одлука бити, јер још увек радимо припремне радове како бисмо утврдили шта је изводљиво „, рекао је он у интервјуу за Ууси Суоми у уторак 7. августа. „Заједно са Агенцијом за избеглице Уједињених нација (УНХЦР) и Омбудсманом за равноправност, већ смо разматрали како се таква процена може спровести. Још увек не доносимо коначну одлуку, али моје размишљање је да би било веома корисно имати процену спољног, независног експерта „, рекао је он.Припадници партије Зелени, партије Левог савеза и Социјалдемократска партија Финске (прим.аут.: опозиционе партије) у фебруару месецу су затражиле да се уведе и независна процена система азила у Финској. Финска служба за имиграцију (Мигри) спровела је интерну анализу квалитета система за азил и одлуке те анализе је током пролећа проследила министру Миканену. Један од закључака је и да се цео систем додатно испита.

Нордијске земље

Нордијске земље

 

Парламент Финске плаћао сауну посланику: Теуво Хакараинен (прим.аут.: Финска партија, популистичка и национално оријентисана партија која је 2015. освојила 17.6% гласова (38 полсаника). Због раскола у партији 2017. долази до изласка 19 посланика и формирања нове групе, а касније и партије под називом Плава реформа. Финска партија је у опозицији док је Плава реформа у владајућој коалицији), већ други мандат је члан парламента из Централне Финске. Месечно је на име надокнаде за живот у Хелсинкију током трајања заседања парламента примао 493 еура месечно. Новац је користио за изнајмљивање сауне коју је користио као други дом у Хелсинкију, извештава Илталехти.„То је најбоља кућа коју сам имао у Хелсинкију“, изјавио је у понедељак 6. августа посланик.Чланови финског парламента изван изборних округа Хелсинки и Уусимаа имају право на до 1.809 евра месечно, без пореза, за трошкове настале током обављања својих службених дужности.  Посланици из Хелсинкија или Уусимаа, заузврат, имају право на до 986 евра за надокнаду трошкове насталих током обављања својих службених дужности.Случај посланика Хакараинена је неуобичајен не само због врсте јединице за изнајмљивање, већ и зато што је његов станодавац Денис Пастерштеин (из Владајуће партије Национална коалициона партија), заменик већника за Град Хелсинки.Пастерштајн је јуче потврдио да је подрумска јединица површине 62 квадратних метара уствари сауна. Хакараинен изнајмљује сауну заједно са својом партијском другом Виле Вахамаки, који има стан у истој стамбеној кући са супругом. Генерални секретар парламента Перти Раухиро рекао је да ће се позабавити ови случајем када с врати са летњег одмора.

Нордијске земље

Нордијске земље

 

Активност предшколске деце у доби од 3 године је изузетно ниска у Финској.

Према новој докторској студији Ане Соини, физичка активност деце се састоји углавном од активности ниске ефикасности, као што су седење, стајање или ходање. Истраживање је показало да су деца провела само 2% времена у умерено или напорној игри дневно. Соини је упоредно посматрала резултате из Финске, Холандије и Аустралије, који су показали специфичне разлике у физичкој активности деце. Деца из Холандије проводе више времена у игри од својих финских вршњака , али са друге стране, финска деца су свакодневно провела више од 20 минута вежбања напољу  у односу на своје вршњаке Аустралије.Додатак – прим.аут.: Economist Intelligence Unit for Pearson саопштила је 2012. да Финска има најбољи систем образовања на свету, и од тада се Финска налази на врху списка држава са најбољим образовањем у свету. Међутим, то није увек био случај. Пре 40 година Финска је спровела огромне реформе у образовању тако што је уведен један од најважнијих принципа, а то је да се не вреднују добијене оцене већ начин на који се стиче знање и комодитет ученика. У Финској је образовање бесплатно за сву децу – ученици у школи имају бесплатне оброке, социјално и здравствено осигурање и бесплатне уџбенике. Школе плаћају и сва камповања, излете и позоришта. Као велика предност финског образовања показало се и то што ђаци домаћи немају док не напуне 16 година, а тада полажу и први стандардизовани тест. Паузе између сваког часа су 15 минута, а ђаци бирају изборне предмете према интересовањима. Српски ђаци просечно у школи проведу седам сати, а онда још три сата дневно проведу радећи домаће задатке. Према истраживањима, фински систем је најбољи због добрих наставника – сви имају мастер диплому (прим.аут.: школовање за добијање мастер дипломе плаћа држава) и уживају велико поштовање. -Просечна плата у државној управи 2017. години у Финској је ЕУР 2780,00.

Нордијске земље

Аутор анализе:  Сања Шифлиш