fbpx

Извештај са трибине / Жена – стуб нације

11/12/2020
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У седишту ЦЗДС организована је трибина на тему и под насловом „Жена-стуб нације“. Трибина је одржана 10. децембра 2020. године са почетком у 19 часова. Због тренутне епидемиолошке ситуације, садржај трибине намењен је, пре свега, публици која активности Центра за друштвену стабилност прати преко различитих платформи на друштвеним мрежама, па је у дате сврхе и снимљена. Уз велику захвалност коју изражавамо, желимо да нагласимо да је наведени програм остварен уз подршку Завода за равноправност полова.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, господина Огњена Карановића, директора Центра за друштвену стабилност, били су Милица Јурић, правница и посланица у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине и Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.

У интерактивним разговорима, саговорници ЦЗДС предочили су њихова досадашња сазанања у покушајима исправног детерминисања достигнућа у области политике родне равноправности у Републици Србији, посебно са акцентом на представљању положаја жена у савременом друштву. Родна равноправност претпоставља да једном друштву, заједници или организацији постоје једнаке могућности за жене, мушкарце и особе другачијих родних идентитета да допринесу културном, политичком, економском и социјалном напретку, као и да имају једнаке могућности да уживају све користи и добробити од напретка једне заједнице.

Колико је Србија напредовала у складу са овим одредбама Европске повеље о родној равноправности и какав је положај жене данас у нашем друштву, теме су разговора у новом онлајн трибинском програму ЦЗДС. Госпођа Јурић посебно се осврнула на улогу феминистичког покрета у савременом свету, уз одређене погледе на феномен родно-сензитивног изражавања и термина у српском језику. Уз наведено, заинтересованој публици, госпођа Јурић представила је и параметре који у Србији ближе дефинишу појам родно-одговорног буџетирања. Госпођа Зарић представила је положај жене у савременом друштву у Србији, те је указала на различите изазове са којима се жене и данас суочавају у свету.

Видео снимак