fbpx

Izveštaj sa tribine „Srpsko-norveške veze, zajednička istorija od Drugog svetskog rata do danas“

30/01/2019
Autor :
Tribine
Pogledaj video

Centar za društvenu stabilnost je u utorak, 29. januara održao tribinu „Srpsko-norveške veze, zajednička istorija od Drugog svetskog rata do danas“. Velikom broju prisutnih građana zainteresovanih za ovu značajnu temu obratili su se Sonja Sten, predsednica norveške regije Norland, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine, i Dragan Marković, generalni sekretar Norveškog društva Srbije. Tribina je održana u prostorijama CZDS koje se nalaze u novosadskoj ulici Svetozara Miletića br. 10 i koje su ovom prilikom inaugurisane kao stecište svih budućih programskih aktivnosti organizacije.

Predsednica norveške regije Nordland Sonja Stin je upoznala prisutne sa tragičnom sudbinom preko 4.000 ratnih zarobljenika iz nekadašnje Jugoslavije, velikom većinom Srba, koji su 1942. godine deportovani od strane nacističkog okupatora u logore na teritoriji Norveške, gde su u surovim uslovima podvrgnuti prisilnom radu na izgradnji putne infrastrukture. Teški uslovi rada, fizička tortura, hladnoća i glad su tokom trajanja rata odneli živote preko 60% srpskih ratnih zarobljenika u Norveškoj. Međutim, brojni su svetli primeri podrške koje je lokalno stanovništvo u Norveškoj pružalo našim sunarodnicima, doturajući im hranu i odeću, pomažući mnogima da pobegnu iz logora i dokopaju se slobode u neutralnoj Švedskoj. Uprave te veze, izgrađene među ljudima u surovom vremenu rata, čine osnovu prijateljstva koje je nastavljeno i nakon oslobođenja obe države, a iskazano je između ostalog i brojnim bratimljenja gradova i opština iz Norveške i Srbije.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac je takođe izneo svoja zapažanja o teškoj sudbini srpskih ratnih zarobljenika interniranih u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata, ilustrujući to brojnim primerima i istorijskim anegdotama sa kojima se upoznao tokom svoje nedavne posete regiji Norland, gde je imao prilike da obiđe memorijale podignute u čast naših stradalih sunarodnika. Prikazujući fotografije najznačajnijih lokacija stradanja srpskih ratnih zarobljenika, on je objasnio i poreklo naziva „Krvavi put“, kako su sami naši sunarodnici prozvali saobraćajnicu za čiju izgradnju su mnogi logoraši platili životom.

Dragan Marković, generalni sekretar Norveškog društva Srbije, je upoznao prisutne sa aktivnostima organizacije koju predvodi na planu širenja svesti o stradanju Srba u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata, ali i promociji kulturnih, obrazovnih i privrednih veza između naše dve države. Za svoje zasluge u zbližavanju Srbije i Norveške, g-din Marković je pre dve godine od strane norveškog kralja Haralda V proizveden u viteza prvog reda ordena Svetog Ulava.

Video snimak

Foto galerija