fbpx

Извештај са трибине „Српско-норвешке везе, заједничка историја од Другог светског рата до данас“

30/01/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

Центар за друштвену стабилност је у уторак, 29. јануара одржао трибину „Српско-норвешке везе, заједничка историја од Другог светског рата до данас“. Великом броју присутних грађана заинтересованих за ову значајну тему обратили су се Соња Стен, председница норвешке регије Норланд, Никола Бањац, генерални секретар Скупштине АП Војводине, и Драган Марковић, генерални секретар Норвешког друштва Србије. Трибина је одржана у просторијама ЦЗДС које се налазе у новосадској улици Светозара Милетића бр. 10 и које су овом приликом инаугурисане као стециште свих будућих програмских активности организације.

Председница норвешке регије Нордланд Соња Стин је упознала присутне са трагичном судбином преко 4.000 ратних заробљеника из некадашње Југославије, великом већином Срба, који су 1942. године депортовани од стране нацистичког окупатора у логоре на територији Норвешке, где су у суровим условима подвргнути присилном раду на изградњи путне инфраструктуре. Тешки услови рада, физичка тортура, хладноћа и глад су током трајања рата однели животе преко 60% српских ратних заробљеника у Норвешкој. Међутим, бројни су светли примери подршке које је локално становништво у Норвешкој пружало нашим сународницима, дотурајући им храну и одећу, помажући многима да побегну из логора и докопају се слободе у неутралној Шведској. Управе те везе, изграђене међу људима у суровом времену рата, чине основу пријатељства које је настављено и након ослобођења обе државе, а исказано је између осталог и бројним братимљења градова и општина из Норвешке и Србије.

Генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац је такође изнео своја запажања о тешкој судбини српских ратних заробљеника интернираних у Норвешкој током Другог светског рата, илуструјући то бројним примерима и историјским анегдотама са којима се упознао током своје недавне посете регији Норланд, где је имао прилике да обиђе меморијале подигнуте у част наших страдалих сународника. Приказујући фотографије најзначајнијих локација страдања српских ратних заробљеника, он је објаснио и порекло назива „Крвави пут“, како су сами наши сународници прозвали саобраћајницу за чију изградњу су многи логораши платили животом.

Драган Марковић, генерални секретар Норвешког друштва Србије, је упознао присутне са активностима организације коју предводи на плану ширења свести о страдању Срба у Норвешкој током Другог светског рата, али и промоцији културних, образовних и привредних веза између наше две државе. За своје заслуге у зближавању Србије и Норвешке, г-дин Марковић је пре две године од стране норвешког краља Харaлда V произведен у витеза првог реда ордена Светог Улава.

Видео снимак

Фото галерија