fbpx

Извештај са трибине „РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“

21/06/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи са Заводом за равноправност полова, ЦЗДС је организовао трибински програм који је понео наслов „РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“. Трибина је одржана у просторијама Центра за друштвену стабилност, 20. јуна 2019. године са почетком у 19 часова.

Програм је представљао наставак активности ЦЗДС у сфери борбе за афирмацију родне равноправности и положаја жена у нашем друштву. Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је господин Огњен Карановић, директор Центра за друштвену стабилност. Уважене саговорнице и гошће Центра и модераторке трибине Иване Вујић, новинарке и сараднице ЦЗДС, биле су проф. др Маријана Дукић Мијатовић, професорка на Универзитету у Новом Саду, потпредседница Националног савета за високо образовање и саветница градоначелника Града Новог Сада за инвестиције; госпођа Диана Миловић, директорица Завода за равноправност полова и госпођа Миа Костић Страјин, координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

У интерактивним, међусобним и разговорима са присутним грађанкама и грађанима у публици, саговорници ЦЗДС нагласили су да уколико се подразумевају услови напретка савременог света и активности појединаца онда је и побољшање положаја жена могуће остварити путем сталних активности различитих покрета за људска права и грађанских иницијатива у којима ће оне стално указивати на свој положај, путеве и начине његовог побољшања.

Професорка Дукић Мијатовић представила је личне и универзалне мотиве које њу, али и друге жене, наводе у опредељењу да своју улогу у науци, привреди, политици, итд… у професионалном и функционалном смислу афирмишу у мери која је потпуно равноправна са успесима које остварају особе мушког пола, док је госпођа Диана Миловић представила улогу, рад и делатност Завода за равноправност полова у борби за афирмацију улоге жене у савременом друштву. Госпођа Костић Страјин, надухнуто и исцрпно представила је рад и резултате делатности Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине.

Видео снимак

Фото галерија