fbpx

Izveštaj sa tribine: „PORTRET BRANE CRNČEVIĆA – GLASNIKA NAŠE SUDBINE“

30/10/2019
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U saradnji i sa podrškom Grada Novog Sada i Gradske uprave za kulture, u programskom prostoru Centra za društvenu stabilnost, 29. oktobra 2019. godine sa početkom u 19 časova, održana je javna tribina pod nazivom „Portret Brane Crnčevića – glasnika
naše sudbine“.

Prisutnu publiku, svojim uvodnim izlaganjem pozdravio je gospodin Srđan Graovac, predsednik Upravnog odbora Centra za društvenu stabilnost. Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine, msr Ognjena Karanovića, direktora CZDS, bili su gospodin Miroslav Aleksić, književnik; gospodin Blagoje Baković, književnik i gospodin Đorđe Vukmirović, novinar.

U nadahnutim izlaganjima i u otvorenoj, dinamičnoj diskusiji sa prisutnim gostima u publici, gospodin Aleksić naglasio je da književnost Brane Crnčevića ima svoju budućnost, te da je veliki pisac „… poznavao meru Srba, kao naroda…“, što je u svom autorskom tekstu o Brani Crnčeviću iz 2016. godine, naglasio i predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić.

Blagoje Baković prisetio se svog ličnog prijateljstva i saradnje sa Branom Crnčevićem, dok je gospodin Vukmirović predstavio
piščev novinarski i politički profil.

Branislav Crnčević rođen je 8. februara 1933. godine u Kovačici. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao novinar i urednik u listovima „Jež“, „Duga“ i „Mali jež“. Objavljivao je kolumne u više listova, uključujući NIN i „Politiku“. Ostaće upamćen kao izuzetan pisac za decu, aforističar i pesnik.

Devedesetih godina prethodnog veka bio je predsednik Matice iseljenika Srbije. Preminuo je 14. aprila 2011. godine u Beogradu. Sveobuhvatnim prikazom dosadašnjih naučno-metodološki potvrđenih saznanja o ličnosti i delatnostima Brane Crnčevića, pokušaćemo da otkrijemo iz kojih razloga je u jednom delu intelektualno-akademske javnosti u srpskom etnosu dominantno uverenje da je Brana Crnčević izuzetno dobro razumeo sve identitetske i kulturološke karakteristike srpskog nacionalnog korpusa.

Video snimak

Foto galerija