fbpx

Извештај са трибине: „ПОРТРЕТ БРАНЕ ЦРНЧЕВИЋА – ГЛАСНИКА НАШЕ СУДБИНЕ“

30/10/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Града Новог Сада и Градске управе за културе, у програмском простору Центра за друштвену стабилност, 29. октобра 2019. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „Портрет Бране Црнчевића – гласника
наше судбине“.

Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је господин Срђан Граовац, председник Управног одбора Центра за друштвену стабилност. Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, мср Огњена Карановића, директора ЦЗДС, били су господин Мирослав Алексић, књижевник; господин Благоје Баковић, књижевник и господин Ђорђе Вукмировић, новинар.

У надахнутим излагањима и у отвореној, динамичној дискусији са присутним гостима у публици, господин Алексић нагласио је да књижевност Бране Црнчевића има своју будућност, те да је велики писац „… познавао меру Срба, као народа…“, што је у свом ауторском тексту о Брани Црнчевићу из 2016. године, нагласио и председник Републике Србије, господин Александар Вучић.

Благоје Баковић присетио се свог личног пријатељства и сарадње са Браном Црнчевићем, док је господин Вукмировић представио
пишчев новинарски и политички профил.

Бранислав Црнчевић рођен је 8. фебруара 1933. године у Ковачици. Студирао је на Филозофском факултету у Београду. Радио је као новинар и уредник у листовима „Јеж“, „Дуга“ и „Мали јеж“. Објављивао је колумне у више листова, укључујући НИН и „Политику“. Остаће упамћен као изузетан писац за децу, афористичар и песник.

Деведесетих година претходног века био је председник Матице исељеника Србије. Преминуо је 14. априла 2011. године у Београду. Свеобухватним приказом досадашњих научно-методолошки потврђених сазнања о личности и делатностима Бране Црнчевића, покушаћемо да откријемо из којих разлога је у једном делу интелектуално-академске јавности у српском етносу доминантно уверење да је Брана Црнчевић изузетно добро разумео све идентитетске и културолошке карактеристике српског националног корпуса.

Видео снимак

Фото галерија