fbpx

Извештај са трибине / Портрет Анице Савић Ребац

24/12/2020
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У седишту ЦЗДС организована је трибина на тему и под насловом „Портрет Анице Савић Ребац“. Трибина је одржана 23. децембра 2020. године са почетком у 13 часова. Због тренутне епидемиолошке ситуације, садржај трибине намењен је, пре свега, публици која активности Центра за друштвену стабилност прати преко различитих платформи на друштвеним мрежама, па је у дате сврхе и снимљена. Уз велику захвалност коју изражавамо, желимо да нагласимо да је наведени програм остварен уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, господина Срђана Граовца, председника Управног одбора ЦЗДС, били су господин Ђорђе Вукмировић, новинар и господин Огњен Карановић, историчар и директор ЦЗДС.

У интерактивним разговорима, саговорници ЦЗДС предочили су њихова досадашња сазнања у покушајима исправног детерминисања личности и делатности Анице Савић Ребац. Саговорници су истакли да је Аница Савић Ребац била чудо од детета – у својој дванаестој години преводила је Бајрона. Завршила је класичну филологију у Бечу, докторску дисертацију Претплатоновска еротологија одбранила је на Универзитету у Београду. Бавила се научним и педагошким радом, превела је са латинског Лукрецијеве стихове, а на енглески Његошеву Лучу микрокозму. Остала је упамћена као једна од интелектуално најмоћнијих жена у историји. Такође, указали су да је провинцијалност духа одређеног дела ондашње, али и данашње академске заједнице и српске интелигенције у целини, условила чињеницу да су дело и значај Анице Савић Ребац свесно потискивани на маргине друштвеног интересовања јавности код нас.

Видео снимак