fbpx

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР I УЈЕДИНИТЕЉ“

30/01/2020
Аутор :
Трибине

У просторијама Центра за друштвену стабилност, 29. јануара 2020. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „КРАЉ АЛЕКСАНДАР I УЈЕДИНИТЕЉ“. 

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, мср Немање Старовића, историчара и политичог аналитичара, били су господин Вук Драшковић, књижевник и политичар; господин Никола Бањац, правник и Огњен Карановић, историчар. 

Након уводног и поздравног говора мср Срђана Граовца, председника Управног одбора ЦЗДС, учесници трибине представили су досадашња научно-методолошки потврђена сазнања о датој теми, што је омогућило покретање дискусије о историјској улози краља Александра И Карађорђевића у процесима стварња прве заједничке државе јужнословенских народа. Такође, учесници трибине указали су на важне сегменте развоја југословенске идеје и самог историјата наведене државе. Истовремено, господин Драшковић представио је књижевне одлике свог романа „Александар од Југославије“, као и утиске о карактеру личности и владавине првог владара југословенске државе. Никола Бањац представио је сазнања о тестаментима краља Александра и краљице Марије, те о околностима и изазовима који су постојали у процесима њихове реализације. Огњен Карановић говорио је о улози краља Александра у историјату настанка југословенске државе, као и о околностима које су условиле његову мучку ликвидацију.  

У изузетно динамичној дискусији и интеракцији са присутном публиком, са представљеним закључцима, разговори у оквиру трибине окончани у 20 и 40 часова. 

 

 

 

 

Фото галерија