fbpx

Извештај са трибине / Изазови савремених миграција

23/12/2020
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У седишту ЦЗДС организована је трибина на тему и под насловом „Изазови савремених миграција“. Трибина је одржана 23. децембра 2020. године са почетком у 10 часова. Због тренутне епидемиолошке ситуације, садржај трибине намењен је, пре свега, публици која активности Центра за друштвену стабилност прати преко различитих платформи на друштвеним мрежама, па је у дате сврхе и снимљена. Уз велику захвалност коју изражавамо, желимо да нагласимо да је наведени програм остварен уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, господина Огњена Карановића, директора Центра за друштвену стабилност, били су проф. др Драгана Ћорић, правница и професорка на Универзитету и проф. др Борис Стојковски, историчар и професор на Универзитету.

У интерактивним разговорима, саговорници ЦЗДС предочили су њихова досадашња сазнања у покушајима исправног детерминисања изазова са којима се суочава савремено српско друштво када је реч о феномену миграција.

Колико је Србија напредовала у складу са овим одредбама Европске повеље о родној равноправности и какав је положај жене данас у нашем друштву, теме су разговора у новом онлајн трибинском програму ЦЗДС. Госпођа Јурић посебно се осврнула на улогу феминистичког покрета у савременом свету, уз одређене погледе на феномен родно-сензитивног изражавања и термина у српском језику. Уз наведено, заинтересованој публици, госпођа Јурић представила је и параметре који у Србији ближе дефинишу појам родно-одговорног буџетирања. Госпођа Зарић представила је положај жене у савременом друштву у Србији, те је указала на различите изазове са којима се жене и данас суочавају у свету.

Видео снимак