fbpx

IZVEŠTAJ SA TRIBINE „ISTORIJSKI PORTRET SVETOZARA MILETIĆA“

06/11/2020
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U sedištu CZDS organizovana je tribina „ISTORIJSKI PORTRET SVETOZARA MILETIĆA“. Tribina je održana 5. novembra 2020. godine sa početkom u 19 časova. Zbog trenutne epidemiološke situacije, sadržaj tribine namenjen je, pre svega, publici koja aktivnosti Centra za društvenu stabilnost prati preko različitih platformi na društvenim mrežama, pa je u date svrhe i snimljena.

Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine, gospodina Ognjena Karanovića, direktora Centra za društvenu stabilnost, bili su dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine i gospodin Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada.

U interaktivnim razgovorima, sagovornici CZDS predstavili su Svetozara Miletića kao, nesumnjivo, jednu od najmarkantijih ličnosti u istoriji srpskog naroda na području Vojvodine. Istaknuto je da je njegova politička misao izašla i iz nacionalnih okvira, te da ravnopravno svrstala u ideje razvijenog evropskog liberalizma i nacionalizma druge polovine devetnaestog veka. Naglašeno je da je Miletićev liberalizam građanski, a nacionalizam emancipatorski i samoodbrambeni. Istovremeno, gospodin Đurđev govorio je i o duhovnoj dimenziji uloge Svetozara Miletića u istoriji srpskog naroda, koja je svakako izvršila dominantan uticaj na kolektivnu svest i identitet srpskog etnosa, ne samo na području današnjeg severnog dela Srbije.

Video snimak