fbpx

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ „ИСТОРИЈСКИ ПОРТРЕТ СВЕТОЗАРА МИЛЕТИЋА“

06/11/2020
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У седишту ЦЗДС организована је трибина „ИСТОРИЈСКИ ПОРТРЕТ СВЕТОЗАРА МИЛЕТИЋА“. Трибина је одржана 5. новембра 2020. године са почетком у 19 часова. Због тренутне епидемиолошке ситуације, садржај трибине намењен је, пре свега, публици која активности Центра за друштвену стабилност прати преко различитих платформи на друштвеним мрежама, па је у дате сврхе и снимљена.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, господина Огњена Карановића, директора Центра за друштвену стабилност, били су др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине и господин Петар Ђурђев, директор Историјског архива града Новог Сада.

У интерактивним разговорима, саговорници ЦЗДС представили су Светозара Милетића као, несумњиво, једну од најмаркантијих личности у историји српског народа на подручју Војводине. Истакнуто је да је његова политичка мисао изашла и из националних оквира, те да равноправно сврстала у идеје развијеног европског либерализма и национализма друге половине деветнаестог века. Наглашено је да је Милетићев либерализам грађански, а национализам еманципаторски и самоодбрамбени. Истовремено, господин Ђурђев говорио је и о духовној димензији улоге Светозара Милетића у историји српског народа, која је свакако извршила доминантан утицај на колективну свест и идентитет српског етноса, не само на подручју данашњег северног дела Србије.

Видео снимак