fbpx

Tribina / Istorijski portret Savke Subotić

13/12/2021
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U saradnji i sa podrškom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, održana je javna tribina pod nazivom „Istorijski portret Savke Subotić“. Tribinski program održan je u skladu sa načelima evropske kulturne politike, uz poštovanje principa razvoja publike (decentralizacija kulturnih sadržaja, participacija, odnosno učešće građana i stručne javnosti u procesima kreiranja programa i donošenja odluka, inkluzija, interkulturalnost…), kao i principa internacionalizacije kulturne scene, poboljšanja pristupačnosti kulturnih objekata i kulturnih sadržaja i održivosti projekata, ali i u procesu uspostavljanja jedinstvene kulturne i programske politike na teritoriji Grada Novog Sada.

Na osnovu programskih platformi određenih od strane Gradske uprave za kulturu i to u cilju razvoja kulture u 2021. godini, a posebno u vezi sa afirmisanjem realizacije Projekta Evropske prestonice kulture 2022, Centar za društvenu stabilnost, putem projekta „HEROINE NOVOG SADA“, ponudio je i sopstveni doprinos ostvarenju opisanih ciljeva.

Tribina je održana u prostorijama Centra za društvenu stabilnost (Ulica Svetozara Miletića, broj 10A, 21000 Novi Sad), 17. novembra 2021. godine, sa početkom u 11 i 30 časova. Usled kompleksne epidemiološke situacije, a u cilju očuvanja zdravlja učesnika programa, tribina je organizovana i realizovana bez prisustva publike. Razgovori u okviru tribine, kao i kompletan program, snimljeni su i u formi audio i video sadržaja, dostupni su na kanalu Centra za društvenu stabilnost na veb sajtu Jutjub.

U svojstvu sagovornika i gostiju na tribini nastupili su msr Srđan Graovac, istoričar i msr Srđan Sivčev, istoričar. Moderator tribine bio je gospodin Ognjen Karanović, istoričar i direktor Centra za društvenu stabilnost. U toku razgovora moderatora sa učesnicima programa, naglašen je istorijski značaj delatnosti Savke Subotić, posebno u kontekstu njenog rada u vezi sa emancipacijom žena iz reda srpskog naroda u „prečanskim krajevima“, u drugoj polovini XIX i u prvim decenijama XX stoleća. Takođe, naglašena je njena nezamenljiva uloga u političkim procesima emancipacije srpskog naroda na prostorima današnjeg severnog dela Srbije, koji su do 1918. godine uslovili istorijski čin Prisajedinjenja. Gospodin Graovac opisao je genezu grandioznog uspeha rada Savke Subotić, posebno u inostranstvu i velikim svetskim centrima, gde je njen intelektualni profil bio priznat, kao izraziti autoritet u sferama političke delatnosti i borbe za prava žena. Takođe, opisan je Savkin veliki uspeh, koji je postignut na njenom, možda najčuvenijem predavanju „Žena na Istoku i na Zapadu“, održanom u Naučnom klubu u Beču 17. (30) novembra 1910. godine, a koji je objavljen u novosadskom Braniku 1911. godine i to kao posebna publikacija. Gospodin Sivčev, veoma sadržajno, opisao je biografiju supruga Savke Subotić, Jovana Subotića, kao i smernice, koje bismo danas, kao kolektivite, morali da primenjujemo, ukoliko bismo želeli da upamtimo ličnost i delo ove svestrane žene. 

 

 

Video snimak

Foto galerija