fbpx

Izveštaj sa tribine „Istorijski portret Mileve Marić Ajnštajn“

17/11/2022
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U saradnji i sa podrškom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada održana je javna tribina pod nazivom „Istorijski portret Mileve Marić Ajnštajn“. Tribinski program održan je u skladu sa načelima evropske kulturne politike, uz poštovanje principa razvoja publike (decentralizacija kulturnih sadržaja, participacija, odnosno učešće građana i stručne javnosti u procesima kreiranja programa i donošenja odluka, inkluzija, interkulturalnost…), kao i principa internacionalizacije kulturne scene, poboljšanja pristupačnosti kulturnih objekata i kulturnih sadržaja i održivosti projekata, ali i u procesu uspostavljanja jedinstvene kulturne i programske politike na teritoriji Grada Novog Sada.

 

Tribina je održana u prostorijama Centra za društvenu stabilnost (Ulica Svetozara Miletića, broj 10A, 21000 Novi Sad), 16. novembra 2022. godine, sa početkom u 11 i 30 časova. Razgovori u okviru tribine, kao i kompletan program, snimljeni su i u formi
audio i video sadržaja, dostupni su na kanalu Centra za društvenu stabilnost na veb-sajtu Jutjub. U svojstvu sagovornika i gostiju na tribini nastupili su: Dobrosav Dević, saradnik CZDS i Aleksandar Ilić, inženjer menadžmenta. Moderator tribine bio je Ognjen Karanović, istoričar i direktor Centra za društvenu stabilnost.

 

U toku razgovora sa moderatorom, učesnici programa na nadahnut i sadržajan način predstavili su biografiju ove svetske naučnice i novosadske heroine. Gospodin Dević govorio je o Milevinom detinjstvu i obrazovanju u zavičaju, ali i u inostranstvu, sa posebnim osvrtom na emotivnu vezu sa Albertom Ajnštajnom i njihov potonji bračni i porodični život. Gospodin Ilić predstavio je godine obrazovanja i naučni opus Mileve Marić, a oba učesnika izložila su svoja mišljenja o potencijalnom ili izvesnom uticaju naučno-istraživačkog rada ove novosadske heroine na planetarno značajan doprinos nauci samog Alberta Ajnštajna. Takođe, gospodin Ilić govorio je i o tegobnom životu Mileve Marić nakon njenog razvoda od Alberta Ajnštajna, dok je gospodin Dević predstavio veoma zanimljive „crtice“ života bračnog para Ajnštajn iz njihovih tzv. „novosadskih godina“, odnosno iz vremena Milevinih i Albertovih čestih poseta Novom Sadu i porodici Marić (Milevinim roditeljima), koji su živeli u Kisačkoj ulici na broju 20.

Video snimak