fbpx

Извештај са трибине „Историјски портрет Милеве Марић Ајнштајн“

17/11/2022
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Градске управе за културу Града Новог Сада одржана је јавна трибина под називом „Историјски портрет Милеве Марић Ајнштајн“. Трибински програм одржан је у складу са начелима европске културне политике, уз поштовање принципа развоја публике (децентрализацијa културних садржаја, партиципацијa, односно учешћe грађана и стручне јавности у процесима креирања програма и доношења одлука, инклузија, интеркултуралност…), као и принципа интернационализације културне сцене, побољшања приступачности културних објеката и културних садржаја и одрживости пројеката, али и у процесу успостављања јединствене културне и програмске политике на територији Града Новог Сада.

 

Трибина је одржана у просторијама Центра за друштвену стабилност (Улица Светозара Милетића, број 10А, 21000 Нови Сад), 16. новембра 2022. године, са почетком у 11 и 30 часова. Разговори у оквиру трибине, као и комплетан програм, снимљени су и у форми
аудио и видео садржаја, доступни су на каналу Центра за друштвену стабилност на веб-сајту Јутјуб. У својству саговорника и гостију на трибини наступили су: Добросав Девић, сарадник ЦЗДС и Александар Илић, инжењер менаџмента. Модератор трибине био је Огњен Карановић, историчар и директор Центра за друштвену стабилност.

 

У току разговора са модератором, учесници програма на надахнут и садржајан начин представили су биографију ове светске научнице и новосадске хероине. Господин Девић говорио је о Милевином детињству и образовању у завичају, али и у иностранству, са посебним освртом на емотивну везу са Албертом Ајнштајном и њихов потоњи брачни и породични живот. Господин Илић представио је године образовања и научни опус Милеве Марић, а оба учесника изложила су своја мишљења о потенцијалном или извесном утицају научно-истраживачког рада ове новосадске хероине на планетарно значајан допринос науци самог Алберта Ајнштајна. Такође, господин Илић говорио је и о тегобном животу Милеве Марић након њеног развода од Алберта Ајнштајна, док је господин Девић представио веома занимљиве „цртице“ живота брачног пара Ајнштајн из њихових тзв. „новосадских година“, односно из времена Милевиних и Албертових честих посета Новом Саду и породици Марић (Милевиним родитељима), који су живели у Кисачкој улици на броју 20.

Видео снимак