fbpx

Izveštaj sa tribine / Istorijski portret Milana Stojadinovića

29/12/2020
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U sedištu CZDS organizovana je tribina na temu i pod naslovom „Istorijski portret Milana Stojadinovića“. Tribina je održana 28. decembra 2020. godine sa početkom u 19 časova. Zbog trenutne epidemiološke situacije, sadržaj tribine namenjen je, pre svega, publici koja aktivnosti Centra za društvenu stabilnost prati preko različitih platformi na društvenim mrežama, pa je u date svrhe i snimljena. Uz izraze velike zahvalnosti, želimo da naglasimo da je navedeni program ostvaren uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine, gospodina Ognjena Karanovića, direktora CZDS, bili su msr Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar i msr Srđan Graovac, istoričar i predsednik Upravnog odbora CZDS.

U interaktivnim razgovorima, sagovornici CZDS predočili su njihova dosadašnja saznanja u pokušajima ispravnog determinisanja ličnosti i delatnosti Milana Stojadinovića. Sagovornici su istakli da je Milan Stojadinović uvek bio na strani pobednika i svojih interesa, zbog čega on danas, kada je u pitanju istorija srpskog naroda, može da predstavlja jednu veliku propuštenu šansu, jer je svojom mudrom politikom neutralnosti mogao Jugoslaviju i srpski narod da spasi od učešća u tom pogubnom ratnom sukobu koji je imao tragične i dalekosežne posledice po srpski narod. Gospodin Starović govorio je o istorijskim i savremenim paralelama kada je u pitanju geopolitički položaj srpskog naroda na Balkanu, a u kontekstu politike Milana Stojadinovića koju bismo mogli da izrazimo i putem naslova njegovih memoara „Ni rat, ni pakt“. Gospodin Srđan Graovac predstavio je biografiju i političku delatnost Milana Stojadinovića, te je ponudio i odgovore na pitanje, da li je „Milan Stojadinović jedna velika i propuštena prilika za srpski narod“.

Video snimak