fbpx

Извештај са трибине / Историјски портрет Милана Стојадиновића

29/12/2020
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У седишту ЦЗДС организована је трибина на тему и под насловом „Историјски портрет Милана Стојадиновића“. Трибина је одржана 28. децембра 2020. године са почетком у 19 часова. Због тренутне епидемиолошке ситуације, садржај трибине намењен је, пре свега, публици која активности Центра за друштвену стабилност прати преко различитих платформи на друштвеним мрежама, па је у дате сврхе и снимљена. Уз изразе велике захвалности, желимо да нагласимо да је наведени програм остварен уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, господина Огњена Карановића, директора ЦЗДС, били су мср Немања Старовић, спољнополитички аналитичар и мср Срђан Граовац, историчар и председник Управног одбора ЦЗДС.

У интерактивним разговорима, саговорници ЦЗДС предочили су њихова досадашња сазнања у покушајима исправног детерминисања личности и делатности Милана Стојадиновића. Саговорници су истакли да је Милан Стојадиновић увек био на страни победника и својих интереса, због чега он данас, када је у питању историја српског народа, може да представља једну велику пропуштену шансу, јер је својом мудром политиком неутралности могао Југославију и српски народ да спаси од учешћа у том погубном ратном сукобу који је имао трагичне и далекосежне последице по српски народ. Господин Старовић говорио је о историјским и савременим паралелама када је у питању геополитички положај српског народа на Балкану, а у контексту политике Милана Стојадиновића коју бисмо могли да изразимо и путем наслова његових мемоара „Ни рат, ни пакт“. Господин Срђан Граовац представио је биографију и политичку делатност Милана Стојадиновића, те је понудио и одговоре на питање, да ли је „Милан Стојадиновић једна велика и пропуштена прилика за српски народ“.

Видео снимак