fbpx

Извештај са трибине: „ФЕНОМЕН ЛАЖНИХ ВЕСТИ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ“

02/03/2020
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У пуној сали седишта наше организације, ЦЗДС организовао је трибину „ФЕНОМЕН ЛАЖНИХ ВЕСТИ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ“. Трибина је одржана 28. фебруара 2020. године са почетком у 19 часова.
Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је Предраг Рајић, портпарол Центра за друштвену стабилност. Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине господина Огњена Карановића, директора Центра за друштвену стабилност, били су господин Марко Матић, новинар Антидота, господин Милан Кузмановић, политиколог, те Немања Старовић, спољнопoлитички аналитичар.

У интерактивним, међусобним и разговорима са присутним грађанкама и грађанима у публици, саговорници ЦЗДС нагласили улогу социолошког феномена лажних вести у савременом свету, као облика пропаганде „жуте штампе“ настале коришћењем дезинформација и масовне обмане пласираних у јавност путем новина, телевизијских програма или друштвених мрежа, те је наглашено да се оне најчешће објављују у сврху дезинформисања и застрашивања јавности или у сврху пародије, сатире или једноставног привлачења пажње (сензационализма).

Господин Матић појаснио је улогу феномена лажних вести у савременом свету путем приказа резултата истраживања Независне медијске мреже западног Балкана Антидот на дату тему. Господин Милан Кузмановић указао је на сопствена сазнања о механизмима отклањања опасности које продукују лажне вести у Народној Републици Кини, где, иначе, борави на постдипломским студијама. Господин Немања Старовић представио је улогу и значај друштвених мрежа и сличних медијских платформи у савременим друштвима и то у контексту настанка феномена лажних вести. Истовремено, указао је на различити спектар могућности борбе против таквог вида ширења дезинформација на друштвеним мрежама.
Након излагања саговорника Центра, уследио је разговор и дискусија у интеракцији са присутним гостима трибине у публици, а комплетан програм успешно је завршен у 20 и 50 часова.

Видео снимак

Фото галерија