fbpx

Извештај са трибине „ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД АГРЕСИЈЕ НАТО НА САВЕЗНУ РЕПУБЛИКУ ЈУГОСЛАВИЈУ“

11/06/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У намери да обележимо две деценије од завршетка агресије НАТО на Савезну Републику Југославију, а која је окончана постизањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. и усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, ЦЗДС је организовао
трибински програм који је понео наслов „ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД АГРЕСИЈЕ НАТО НА САВЕЗНУ РЕПУБЛИКУ ЈУГОСЛАВИЈУ“.

Трибина је одржана у просторијама Центра за друштвену стабилност, 10. јуна 2019. године са почетком у 19 часова. Центар за друштвену стабилност програм је организовао у сарадњи са Градском управом за културу Града Новог Сада. Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је мср Срђан Граовац, председник Управног одбора Центра за друштвену стабилност. Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине господина Предрага Рајића, портпарола Центра за друштвену стабилност, били су ЊЕ Живадин Јовановић, некадашњи министар спољних послова СРЈ и председник Београдског форума за свет равноправних, господин Бошко Антић, контраадмирал Југословенске ратне морнарице у пензији, те мср Огњен Карановић, историчар и директор Центра за друштвену стабилност.

У интерактивним, међусобним и разговорима са присутним грађанкама и грађанима у публици, саговорници ЦЗДС нагласили су историјски и савремени значај краја агресије из 1999. године . Његова екселенција Јовановић нагласио је значај Резолуције 1244 за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије, док је контраадмирал Антић истакао улогу Војске Југославије и њеног официрског кадра у данима одбране Отаџбине у 78 дана и ноћи бомбардовања Србије 1999. године. Господин Карановић пружио је сазнања о историјском оквиру политичких дешавања која су довела до сукоба НАТО са СРЈ, где је истакао геополитичке интересе великих сила из реда земаља НАТО, који су намеравали да умање утицај „политичког Истока“ на Балкану и наруше суверенитет Србије, путем предузимања војне интервенције, која се убрзо претворила у бестијално дивљање над недужним цивилима у нашој земљи.

Видео снимак

Фото галерија