fbpx

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ: „ДЕСЕТ СТОЛЕЋА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ“

28/12/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Градске управе за културу Града Новог Сада, у програмском простору Центра за друштвену стабилност, 27. децембра 2019. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „ДЕСЕТ СТОЛЕЋА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ“.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, мср Огњена Карановића, директора ЦЗДС, били су господин Драгослав Бокан, режисер, књижевник и председник Института за националну стратегију; господин Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду и мср Ненад Станојевић, професор српске књижевности и језика и књижевни критичар.
Након уводног и поздравног говора мср Срђана Граовца, председника Управног одбора ЦЗДС, учесници трибине представили су досадашња научно-методолошки потврђена сазнања о датој теми, што је омогућило покретање дискусије о функцији српске књижевности у процесима детерминисања и афирмисања српског националног и духовног идентитета до данас. Такође, господин Бокан указао је на важне аспекте у вези са одликама дубровачке књижевности, док је мср Ненад Станојевић пружио сазнања о улози књижевне епохе српског романтизма у детерминисању српског националног идентитета. Господин Којић представио је делатност Градске библиотеке у Новом Саду, као и сопствене утиске о вредностима савремене књижевне продукције у Србији.
У изузетно динамичној дискусији и интеракцији са присутном публиком, са представљеним закључцима, разговори у оквиру трибине окончани у 20 и 40 часова.

Видео снимак

Фото галерија