fbpx

Извештај са трибине „100 година од присаједињења 1918-2018“

17/11/2018
Аутор :
Трибине

Учесници

 • Игор Мировић

  председник Покрајинске владе

 • др Ђорђе Ђурић

  историчар, универзитетски професор и генерални секретар Матице српске

 • др Саша Марковић

  историчар и универзитетски професор

Модератор

 • мср Огњен Карановић

  историчар и директор ЦЗДС

У организацији Центра за друштвену стабилност, у петак 16. новембра, са почетком у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Садa, одржана је трибина „100 ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА 1918-2018“. Гости и саговорници били су: Игор Мировић, председник Покрајинске владе, др Ђорђе Ђурић, историчар, универзитетски професор и генерални секретар Матице српске и др Саша Марковић, историчар и универзитетски професор. Модератор трибине био је мср Огњен Карановић, историчар и директор ЦЗДС.

Сала „Трибине младих“ била је потпуно „попуњена“ и готово да није поседовала просторне капацитете да угости стотине гостију из публике који су одлучили да присуствују програму ЦЗДС.

У име организатора, учеснике трибине поздравио је историчар Срђан Граовац, председник Управног одбора ЦЗДС, а модератор Огњен Карановић навео је да се Центар за друштвену стабилност овом трибином придружује обележавању једног од најграндиознијих датума у српској историји – присаједињењу Срема, Бачке, Баната и Барање матици Србији.

Говорећи о нашем односу према великим историјским догађајима, председник Покрајинске владе Игор Мировић, рекао је да претходних деценија није било лако доћи до књига које су говориле о тим датумима: „…Ни касније, од 2000. до 2016. године, на месту на којем сам ја данас нису били људи који су својим знањем, образовањем и искреношћу могли да буду део оних који су могли да се приближе, макар на трен, великанима присаједињења…“, нагласио је председник Мировић. Мировић је подсетио и да је актуелна Покрајинска влада донела одлуку о Дану Војводине, 25. новембру и увела ту одлуку први пут у институције.

Проф. др Ђорђе Ђурић нагласио је да је „…сам чин Присаједињења 25. новембра 1918. године, заправо само један дан у коме је кулминирала вековна тежња српског народа, док је Прводецембарски акт из 1918. године српској елити изгледао као оптимално решење…“

Проф. др Саша Марковић рекао је да Велика народна скупштина у Новом Саду говори о њеној стратешкој поруци, јер мало који догађај у српској историји траје дуже од века, а „…овај догађај „траје“, јер је Скупштина донела стратешку одлуку за српски народ и што је на демократски начин уважавала ондашњу структуру становништва…“

У име свих Буњеваца и Националног савета Буњеваца, Мирко Бајић поздравио је учеснике трибине уз речи „Србија је наша матична држава која препознаје Буњевце као аутохтони народ“

Заједнички утисак и закључак учесника и публике на трибини састоји се у уверењу да је 25. новембар истински Дан Војводине, те да је исти, датум који обједињује све грађане северне српске покрајине без обзира на верску, етничку или националну припадност, али да је истовремено и симбол и израз српског духовног, историјског, културног и политичког наслеђа његовог етницитета на овим просторима.