fbpx

Извештај са предавања „Представљање процеса дигитализације и дигитализоване архивске грађе, као фундамента културног наслеђа у Историјском архиву града Новог Сада“

16/12/2022
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Министарства културе Републике Србије одржано је јавно предавање са темом и под називом „Представљање процеса дигитализације и дигитализоване архивске грађе, као фундамента културног наслеђа у Историјском архиву града Новог Сада“. Наведени програм одржан је у складу са начелима Министарства културе да је потребно унапредити едукацију и стручне капацитете запослених у Историјском архиву града Новог Сада и путем промоције дигитализације архивске грађе.

Јавно предавање одржано је у просторијама Центра за друштвену стабилност (Улица Светозара Милетића, број 10А, 21000 Нови Сад), 15. децембра 2022. године, са почетком у 12 часова. Разговори у оквиру предавања, као и комплетан програм, снимљени су и у форми аудио и видео садржаја, доступни су на каналу Центра за друштвену стабилност на веб-сајту Јутјуб, као и на свим платформама друштвених мрежа на којима је регистрована активност нашег Центра. У својству предавача наступио је мср Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског архива града Новог Сада. Модератор на предавању био је Огњен Карановић, историчар и директор Центра за друштвену стабилност.

У првом делу предавања господин Ђурђев представио је историјат развоја Историјског архива града Новог Сада, његову веома одговорну делатност, али и профил установе у савременом добу. Изложио је своје стручно мишљење о свим предностима, али и слабостима које доноси „дигитално доба“, уз јасно указивање на велики значај процеса дигитализације за обавезе заштите архивске грађе, као културних добара у Историјском архиву града Новог Сада. Господин Ђурђев потом је говорио о процесу дигитализације архивске грађе у Историјском архиву града Новог Сада. Нагласио је да стручна јавност (запослена и ангажована лица у овој установи културе), као и корисници услуга Архива (књижевници, научници, уметници, и други), али и најшире групе грађанки и грађана у нашој земљи, добијају прилику да стекну или унапреде свест о употребној вредности дигитализованих културних добара, који се налазе под мерама стручне, у овом случају архивистичке (али и шире) и техничке заштите у једној оваковој установи културе која је надлежна за заштиту културних добара. Петар Ђурђев је нагласио да презентовањем процеса дигитализације архивске грађе у Историјском архиву Града Новог Сада на предавању које организује Центар за друштвену стабилност, заинтересована јавност и корисници резултата дигитализације могу да стекну знање и вештину коришћења дигиталног записа, као коначног „производа“ дигитализације архивске грађе, чиме долазе у прилику да у бржем, ефективнијем и обимнијем облику употребљавају вредности архивске грађе, као групе културних добара, а да при том не користе сама културна добра (архивску грађу) у физичком облику. На тај начин, степен испуњења сврхе стручних и техничких мера заштите културних добара експоненсијално се увећава. Културна добра остају трајно заштићена.

Видео снимак