fbpx

Извештај о одржаној трибини „ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА – АКРОПОЛИС СРПСКЕ АТИНЕ“

03/09/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Града Новог Сада и Градске управе за културу, у пуном програмском простору Центра за друштвену стабилност, 2. септембра 2019. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „Петроварадинска тврђава –
акрополис Српске Атине“.

Присутну публику, својим уводним излагањем поздравио је мср Срђан Граовац, председник Управног одбора Центра за друштвену стабилност. Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, мср Огњена Карановића, директора ЦЗДС, били су доц. др Борис Стојковски, историчар и универзитетски професор на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, господин Ненад Шегуљев, фотограф, те господин Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског архива града Новог Сада.

У интерактивним, међусобним и разговорима са присутним грађанкама и грађанима у публици, саговорници ЦЗДС нагласили су историјски и савремени значај и статус Петроварадинске тврђаве. Уважени учесници указали су на постојање симбиотичке релације између историјата настанка, постојања и функције Петроварадинске тврђаве и чињенице да је Нови Сад, већ од почетка XIX века, а посебно после Револуције из 1848. године, па све до данас, био и остао један од најзначајнијих центара српске културе и духовности на овим просторима.

У надахнутим излагањима и у отвореној, динамичној дискусији са присутним гостима у публици, професор Стојковски представио је историју Петроварадинске тврђаве и градског подручја савременог Новог Сада у средњем веку, а представио је и делатност монашких редова, посебно цистерцита у историјату настанка средњовековне Тврђаве.
Господин Шегуљев говорио је о настанку нововековне фортификације и њеној улози, као и о историјату Битке на Везирцу 1716. године.
Господин Петар Ђурђев указао је на историјска стања и процесе који су условили генезу града Новог Сада и грађанског друштва и идентитета у истом, као и на узрочно-последичне релације између присуства Петроварадинске тврђаве и вароши која се развила на левој обали Дунава наспрам древне Петроварадинске стене.

Видео снимак