fbpx

IZVEŠTAJ CA TRIBINE: „VERSAJSKI MIR I STVARANJE JUGOSLAVIJE 1919-2019“

03/12/2019
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U saradnji i sa podrškom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, u programskom prostoru Centra za društvenu stabilnost, 2. decembra 2019. godine sa početkom u 19 časova, održana je javna tribina pod nazivom „VERSAJSKI MIR I STVARANJE JUGOSLAVIJE 1919-2019“.

Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine, msr Ognjena Karanovića, direktora CZDS, bili su gospodin Ljubiša Ristić, jugoslovenski i srpski režiser; gospodin Milovan Balaban, istoričar i gospodin Saša Adamović, istoričar.

Nakon uvodnog i pozdravnog govora gospodina Predraga Rajića, portparola CZDS, učesnici tribine ukazali su na istorijske okolnosti, procese i stanja koji su uslovili usvajanje Versajskog sporazuma, kao i stvaranje Jugoslavije na kraju Prvog svetskog rata. Ljubiša Ristić istakao je ulogu Sjedinjenih Američkih Država u procesu formiranja prve državne zajednice južnoslovenskih naroda, kao značaj navedene velike sile u kreiranju strukture globalnog političkog sistema nastalog nakon Prvog svetskog rata. Gospodin Balaban izrazio je mišljenje da ne postoje veliki kapaciteti koji bi uslovili formiranje „neke Četvrte Jugoslavije“, dok je gospodin Adamović predstavio faktografske podatke u vezi sa istorijatom rada Versajske konferencije, te je ukazao na pogubnost jugoslovenske ideje za srpske nacionalne i duhovne interese.

U izuzetno dinamičnoj diskusiji i interakciji sa prisutnom publikom, zaključci razgovora u okviru tribine ukazali su na karakter političkog, ekonomskog i kulturološkog značaja nastanka zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca za sudbinu srpskog naroda, pošto je Jugoslavija determinisana kao neposredna posledica Versajskog sporazuma.

 

Video snimak

Foto galerija