fbpx

ИЗВЕШТАЈ CA ТРИБИНE: „ВЕРСАЈСКИ МИР И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ 1919-2019“

03/12/2019
Аутор :
Трибине
Погледај видео

У сарадњи и са подршком Градске управе за културу Града Новог Сада, у програмском простору Центра за друштвену стабилност, 2. децембра 2019. године са почетком у 19 часова, одржана је јавна трибина под називом „ВЕРСАЈСКИ МИР И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ 1919-2019“.

Уважени саговорници и гости Центра и модератора трибине, мср Огњена Карановића, директора ЦЗДС, били су господин Љубиша Ристић, југословенски и српски режисер; господин Милован Балабан, историчар и господин Саша Адамовић, историчар.

Након уводног и поздравног говора господина Предрага Рајића, портпарола ЦЗДС, учесници трибине указали су на историјске околности, процесе и стања који су условили усвајање Версајског споразума, као и стварање Југославије на крају Првог светског рата. Љубиша Ристић истакао је улогу Сједињених Америчких Држава у процесу формирања прве државне заједнице јужнословенских народа, као значај наведене велике силе у креирању структуре глобалног политичког система насталог након Првог светског рата. Господин Балабан изразио је мишљење да не постоје велики капацитети који би условили формирање „неке Четврте Југославије“, док је господин Адамовић представио фактографске податке у вези са историјатом рада Версајске конференције, те је указао на погубност југословенске идеје за српске националне и духовне интересе.

У изузетно динамичној дискусији и интеракцији са присутном публиком, закључци разговора у оквиру трибине указали су на карактер политичког, економског и културолошког значаја настанка заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца за судбину српског народа, пошто је Југославија детерминисана као непосредна последица Версајског споразума.

 

Видео снимак

Фото галерија